harp
Forum Replies Created
-
Nedavno sme sa doszvedeli vyhlasenie sutaze Stavba roka 2006 vyhral ju podla mna po prave most Apollo.
Nominovane boli tieto stavby:
Ziskala cenu STU v Bratislave, Stavebnej fakulty za uplatnenie poznatkov vedy a techniky v rekonštrukcii stavebného diela
Podla mna by to mal byt nominant na cenu Obnova.sk: top fuj, alebo ako sme ju zatial nenazvali.
-
Ahoj. Tricko je vyborny napad, ale nebol by dobry aj nejaky solidny odznak, ten sa tu nejako opomenul. Taky odznak sa da pripnut na sako, pripadne koselu na seminaroch a roznych prednaskach. Nevravim ze si clovek na seminar nemoze obliect tricko.
A kto bude moct nosit tricko obnova?Nad odznakom som uz uvazoval. Tiez ma napadlo presne to co teba. Uvidime. Mala by to byt solidny naklad. Aby sa nam oplatilo dat vykreovat podklad.
-
Takuto zbierku nebozcov som nasiel v restauracii Gazdovsky dvor v Dolnych vesteniciach. Ked budem mat cas pridam vsetky fotografie z tejto uzasnej zbierky obycajnych veci.
-
Zdravim. Pise sa zahranicne skoly konzervacie, alebo konzervovania? Co je spravne?
Aj jedno aj druhe, konzervovania je asi presnejsie. Konzervovanie = proces, konzervacia = cinnost / trochu primitivne vysvetlenie viem
Takze lepsie by asi bolo konzervovania.
Idem to tam dopisat :)
-
Par skusok s peciatkov:
Mne osobne sa paci variant 2. Trochu je v nom problem na cervenom tricku.

-
Zdravim,
mohla by som poprosit o strucne info ku knihe Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine :
zaujima ma rozsah a problematiku ktorych pamiatok zachytava.
Dakujem :)Rynn
Skus si precitat vsetky zapisane clanky tam je informacii dost.
http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=2087 -
Zaujimave recenzie a informacie v sucasnej dobe:
SME
Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine
Združenie na záchranu Lietavského hradu, Lietava 2006Kniha kolektívu autorov, ktorá je hlavným výstupom rovnomenného projektu, opisuje súčasné trendy starostlivosti o zrúcaniny. Ich spoločným menovateľom je snaha o zmenšenie ďalšieho poškodzovania hodnôt charakterizujúcich torzá historických stavieb. Stredobodom pozornosti sú zrúcaniny hradov, ktoré medzi ruinami slovenských pamiatok dominujú, a ich záchrana predstavuje komplex teoretických aj praktických problémov. Dielo vzniklo v unikátnej komplexnej podobe, danej aj rôznou profesionálnou skladbou autorského kolektívu.
blog SME
http://jozefjavurek.blog.sme.sk/c/50130/Zachranari.htmlhrnatorysa.sk
…Co sa tyka stranky http://www.hradlietava.sk tak na tej stranke sa okrem dvoch knih da objednat aj najnovsie vydana kniha od Dobroslavy Menclovej: Hrad Lietava, ktora bola vydana k 100.vyrociu narodenia Dobroslavy Menclovej. Na vydani spolupracovali ASA (Slovenska hradovedna spolocnost) a Zdruzenie na zachranu Lietavskeho hradu. Okrem tejto knihy odporucam len nedavno vydanu knihu „Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine“ na ktorej pracoval kolektiv autorov….tyzden
Aj krajina má svoju pamäť. Nad nejednou slovenskou obcou sa týčia zvyšky kedysi hrdých feudálnych sídiel, dnes miesta, kde vládu nad stavbou definitívne preberá príroda a zub času. Týchto miest sa často zmocňujú skupinky nadšencov, ktorí v dobrej viere a s obrovským nasadením „opravia“ aj posledné zvyšky autentického muriva či iných stavebných prvkov majúcich akú-takú historickú hodnotu. Kniha
Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine, vydaná Združením na záchranu Lietavského hradu, sa snaží prezentovať súčasné názory na pamiatkovú starostlivosť, pokúša sa kultivovať snahu o zachovanie pôvodných hodnôt historických architektúr a ponúka riešenia viacerých praktických problémov spojených so zrúcaninami. Necitlivo zabetónovaných hradov máme na Slovensku neúrekom, ale aj na opravu, rekonštrukciu či konzerváciu ich stále ostáva dosť. Ak vás nebaví vysekávanie stromov, triedenie kameňov alebo zručné murovanie v poväčšine veselo naladených kolektívoch dobrovoľných opravovačov hradov, ale hŕby kameňov na romantických bralách vás stále priťahujú, môžete zaniknuté hrady vyhľadávať sami podľa kníh Jaroslava Nešpora z knižnej edície Za tajomstvami zrúcanín. Po prvej časti, venujúcej sa východnému Slovensku, vychádza druhá pod názvom
Zrúcaniny stredného Slovenska. Hradné zrúcaniny sa pomaly a neodvratne rozpadávajú. Občas im s rozpadom človek pomôže, občas sa, naopak, snažíme rozpad spomaliť. Niektoré naše politické zrúcaniny však obnovujú fasádu veľmi často. V ich nablýskanej novote nezaškodí, keď si v pravý čas spomenieme na ich „slávnu“ minulosť. Ak si vôbec chceme spomenúť..tyzden / ban
KOĽKO MÁME HRADOV/V súčasnosti
predstavujú zrúcaniny hradov takmer polovicu
z celkového počtu okolo 180 evidovaných hradov
na území Slovenska. Približne 33 percent si
nad úrovňou terénu už nezachovalo žiadne murované
zvyšky a 10 percent hradov je známych
len z písomných prameňov, a teda ich polohu už
nepoznáme.
.zdroj publikácia Ochrana zrúcanín
v kultúrnej krajine.http://www.branapamatek.cz/vypis_zpravy_fnc.php?id=154torysatorysa
-
-
Ahoj Harp,
len audio-video tu chces zbierat alebo aj v printovych mediach?
(inak na archivy masmedii by som sa nespoliehal ale podla moznosti stiahoval na server lokalnu kopiu. Dnes ich ttam maju a zajtra nie…)Ja viem, tazko vsak stahovat filmy. Ja a ty to vieme. Bezny uzivatel to vsak nezvladne. Aspon to bude nachvilu a vzdy aktualne.
-
Kaviarnik si dovoľuje ospravedlniť svoju dlhšiu dobu trvajúcu nečinnosť a sľubuje, že zlepší služby svojho podniku. V prvom rade však musí ponahrávať obrázky, ktoré sa vďaka outhostingu (a to preverenému, a otestovanému) akosi vyparili. Chvalabohu už existuje aj náš obnovácky inhosting, tak to bude chcieť iba trochu času a kopec miesta.
Pre lazymana…
ja sa starám, ale vieš koľko času musí personál preflákať, aby bol plne vyťažený?Obnova hosting obrazkov fungue a casom sa bude prisposobovat tym co su bezne na internete. To znamena ze si budete moct vytvarat aj kategorie a budete vidiet nahlady obrazkov.
Par krasnych obrazkov pre potesenie, priznam sa ze kavu moc casto nemozem, mam totiz vysoky tlak a hlavne ked je teplo, moje telo to nenesie dobre. Zato doslova milujem kulturu okolo kavy ci uz tradicnu alebo hranu ci sucasnu.

-
26. a 27.8.2006 Rytierske hry
Na sokoliarskom dvore Astur na Hrade Cerveny Kamen – Casta okr.Pezinok
Hlavny program vzdy od 11,15 hod. 14,15 hod. 16,15 hod.Uvidite vystupenie skupiny historickeho sermu , modnu prehliadku historickych kostymov a letovu ukazku dravcov / sovy, sokoly, orly, mysiaky a pod. /
Taktiez si mozete prezriet aj naucny park s najvacsou koleciou dravcov na Slovensku a vzacnych drevin
Vzdy po hlavnom programe, ktory trva cca 1 hodinu sa mozu navstevnici- deti aj dospeli zapojit do rytierskych hier a po absolvovani bude pasovanie za rytierov.
Vstupne – deti, studenti, dochodcovia 90.-Sk a dospeli 140.-Sk, – deti do 5 rokov zdarma, Je to jedinecna akcia a mozete prezit krasny den v prekrasnom prostredi.
Srdecne vas pozyvame
-
Pripajam slubene foto truhlice mojho streho otca po mojom zasahu z detstva. Prosim neurobte rovnaku detsku hlupost ako ja. :)