Forum Replies Created

Page 152 of 253
  • harp

Member
    21. januára 2007 at 12:00 in reply to: Obrazove laky

To bude skor problem nasvietenia.

Akciu mozes predsa do Obnova.sk pridat aj ty :) Nech sa paci.

• harp

Member
    20. januára 2007 at 12:53 in reply to: tonetka (thonetka, thonet)

Ja by som ho urcite dole nedaval. Zalezi vsak na tom do akeho interieru ju chces umietsnit.

• harp

Member
    19. januára 2007 at 9:01 in reply to: Fotky nasich hradov 2006

Ja osobne by som netvoril temu zameranu vyhradne iba na fotografie. Jedine ze by sa tato tema zmenila na akusi poradnu. Clovek vlozi fotografiu hradu ktory napozna a my mu ho identifikujeme.

• harp

Member
    19. januára 2007 at 8:58 in reply to: Historické sídla a krajina

Vcer ma trochu nalomil palo a dnes vy. Velmi silno zacinam uvazovat, zatial som nenasiel ziadne proti.

Ked by ste zobrali (Eo Ipso) obcasne moderovanie tejto rubriky. Nevaham ani chvilu.

• harp

Member
    19. januára 2007 at 8:57 in reply to: Muzeológia

No… upozornil by som na jeden fakt! Pojem muzealita a jeho parametre su vyhradne socialneho charakteru. Teda muzealita je socialneho vsenazoru/mody toho co je a co nie je pre nas hodne zaujmu s pohladu nas na predosle generacie.

…nech sa paci rozneste ma na kopytach :)

• harp

Member
    19. januára 2007 at 8:49 in reply to: tonetka (thonetka, thonet)

Poopravil som ti trochu text nazvu za tonetka som pridal (thonetka, thonet)

K tej oprave laku ci politury. Urcite ze sa to da nie je na to vsak univarzalna rada. Ja osobne by som taku stolicku ocistil saponatom (!!!jedina ak sa jedna o lak, a netreba moc mocit!!!). Nechal dobre preschnut a navoskoval vcelym voskom.

Alebo by som ju aj nechal tak. Taketo veci maju najvatsiu hodnoti pre buducnost a aj pritomnost v takom stave v akom su.

Skus posalt fotografiu.

• harp

Member
    18. januára 2007 at 17:04 in reply to: Pergamen či useň?

Poklad z Luxoru
    Martin Janda (15. 01. 2007) 21storocie.cz

Když polští archeologové rozbili svůj stan na západním břehu Luxoru, jistě netušili, jaký významný objev učiní.
    Pod troskami z kláštera ze šestého století čekalo na archeology překvapení. Mělo podobu dvou papyrových knih s koptskými texty a několika pergamenů, které byly umístěny mezi dřevěné desky. Nálezy jsou velmi zachovalé. Knihy mají zhruba padesát listů a jsou vázané v kůži. Pergamenů je šedesát a i ty jsou v kožené vazbě, která je po staletích už poškozená. Restaurátoři se všech nálezů okamžitě ujali. Odborníci tento objev přirovnávají k nálezům, které byly vykopány v roce 1954 v egyptské jeskyni v Naga Hammadí. Tehdy byla objevena například Platónova republika nebo pro katolickou církev kontroverzní Tomášovo evangelium.

• harp

Member
    18. januára 2007 at 15:45 in reply to: Muzeológia

Len doplnam to co uz vsetci asi vedia ze za ustanovitela a „ciastocne aj“ autora sa povazuje Stransky. Z. Z. Stransky

• harp

Member
    18. januára 2007 at 12:29 in reply to: Bytčanský zámok – sídlo palatína

Prekrasne aquarely a vyborny textik a clanok. Davam ti zan 1x+k (jednu plusovu karmu navyse)

Azda len jedna pripomienka. Bolo by mozno lepsie rozdelovat prispevky s fotografiami do viacerych prispevkov (fyzicky). Sicilia sa uz neda ani rolovat. Napriklad: Text s jednou fotografiou do jedneho prispevku. Takto sa prispevky rozdelia skorej na viac stran.

Inak je to parada.

• harp

Member
    18. januára 2007 at 12:19 in reply to: Expedícia Sicília 2006

Ten hrad s tym zeriavom vyzeral ako z blizka?
    Zaujimalo by ci to, ze je tam taky dobry pristup nenahrava megalomanskym projektom.

• harp

Member
    17. januára 2007 at 6:30 in reply to: ruska inspiracia (dom z flasiek)

To by ma zaujimalo ako to maju vyriesene z vnutra. Ale asi to maju omietnute, ved z vnutra to ide lepsie :)

• harp

Administrator
    16. januára 2007 at 15:29 in reply to: Vytvorenie novej rubriky o Obnova.sk

Zacinam chapat a suhlasim a budem sa snazit aby sa tak nestalo. Zajtra dovysvetlujeme.

• harp

Administrator
    16. januára 2007 at 15:09 in reply to: Anglictina nasa kazdodenna

Diskusie o Klasicizme som presunul do novej temy: http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10221
    Neoklasicizmus vs. klasicizmus (Neoclassicism)

• harp

Member
    16. januára 2007 at 12:10 in reply to: Azbestový eternit

Vitam ta shaman si uz druhy v poradi :) mame tu uz jedneho co sa nechava volat Shamman :)

Videl som raz o tom dokument. Bola na to specializovana firma ktora mala obleky a dychacie masky. Kazdych 10 eternitov balili do igelitu a prelepovali paskov, taketo exportovali na skladku.

Ked si to porovnam s tym ako sme u starej mamy v Stankovanoch zhadzovali eternitovu strechu tak ze sme tvarnice odtrahavali rukami a potom ich zhadzovali dole… nasledne ich nahadzovali vekymi lopatami na auto, je my z toho cudne.

Ak nemas peniaze na firmu, radil by som to robit v zime, alebo na jar ked na to nepecie tak slnko a neuvolnuju sa az tak ciastocky. Budte plne obleceny a skuste si kupit nejake respiratory aspon s uhlikovym filtrom (nad 300SK jeden) tiez skuste pouzivat uzavrete okuliare.

Som vsak amater a za nic nerucim!!!

• harp

Member
    15. januára 2007 at 10:24 in reply to: Kam kráčaš, Banská Štiavnica?

Prinutil som ta napisat tento blok nie pre to ze sme monovci ale aby si to co ti napisem nepocul iba od mna. Len dufam ze to neovplyvni to ze prides v lete na kavu do BS, ako sme sa dohodli.

Takze aby som zacal: To ze je v meste tak malo ludi ma co to spolocne s viacerimi faktormi: Min skol. rok sa z mesta odstahovali 3vysoke skoly (fakulta, katedra, katedra) mesto tak prislo o 1000-2000 (mozno aj viac) studentov, kt. zili v centre. SS studenti su v sobotu doma a ked su aj v meste tak navstevuju zvatsa podniky v dolnej casti mesta. Banska Stiavnica ma cca 13 000 obyvatelov z toho iba asi 1400 zije v centre, podla statistik. Velka cast s tych 1400 vsak pracuje ci studuje mimo BS. Spocitaj si to a mas odpoved. Zvysok obyvatelstva zije na sidlisku.

K otazke rekonstrukcie mesta. Ako som ti pisal do ICQ je to vec pohladu. Ja osobne by som si ako priklad nebral Bojnice, ale napriklad Skalicu (aj ked stiavnica sa tazko porvnava aj s Kremnicou). Ma podobne zastupenie pamiatok a je podobne velka. Ma vsak iny charakter rovinaty, podobne ako Bojnice. Bojnice su podla mna v dezolatnom stave co sa tyka povodnych domov. V poslednych rokoch tam vyrastlo par obrovskych „hovadin“, naproti tomu Skalica rastie do krasy. Velmi dobre pristupuju k rekonstrukcii mesta atd…

Na zaver by som ta rad pozval do Banskej Stiavnice cez leto ked toto mesto zije uplne inym zivotom. Nie nadarmo bolo jednym dennikom vyhlasenym za najfestivalovejsie mesto SLovenska. Meso zaroven uplne inak vyzera pod vrstvou snehu – rozpravkovo.

A co sa tyka zodpovednosti: v meste sa po 16 rokoch zmenil primator, za jeho fungovania mesto neziskalo ani jeden grant. Momentalne je tam mlady clovek od ktoreho vsetci, kt. mamae radi mesto vela ocakavame a sme pripraveny pomohat. Dufajme ze nas nesklame.

Page 152 of 253