harp
Forum Replies Created
-
Azda len fragmentalne spomenute hrady:
http://www.sme.sk/c/3108105/Cesi-rataju-skody.html
Lesy to schytali
Celkové škody ešte neboli zrátané, pôjdu však do stoviek miliónov. Hrady stratili svoje škridly, domy strechy, parky stromy, školy okná, športoviská sú zničené. Na niektorých cestách zostali až dovčera stromy, množstvo podnikov niekoľko dní nevyrábalo, pretože boli bez dodávok elektriny.Plečnik zmenil Pražský hrad
http://zaujimavosti.sme.sk/c/3108025/Plecnik-zmenil-Prazsky-hrad.htmlMálokto v minulom storočí tak ovplyvnil tvár Prahy ako Slovinec Josip Plečnik. Je tvorcom súčasnej podoby jedného zo symbolov českej štátnosti – Pražského hradu, ešte donedávna ho poznala iba hŕstka odborníkov.
Jeho meno, späté s osobou prvého prezidenta T.G. Masaryka, za komunistického režimu bolo tabu. Narodil sa pred 135 rokmi.
Plečnikovo dielo symbolicky spája tri hlavné mestá nástupníckych štátov bývalej stredoeurópskej monarchie – Viedeň, Prahu a Ľubľanu. V Ľubľane sa 23. januára 1872 narodil, bol profesorom na univerzite, výrazne sa podieľal na jej súčasnej podobe a tiež tam pred päťdesiatimi rokmi, 7. januára 1957 zomrel. Vo Viedni vyštudoval a stojí tam jeho prvý projekt. A v Prahe sa stal nielen architektom Pražského hradu.
Narodil sa ako tretie zo štyroch detí v rodine Andreja a Heleny Plečnikových. Otec si želal, aby prevzal rodinnú stolársku dielňu. Solárčinu a príbuzné odbory študoval na priemyslovke v Grazi, kde sa dostal do kontaktu so staviteľmi a stal sa kresličom v ateliéri Leopolda Theyera. V roku 1892 odišiel do Viedne, kde pracoval v továrni na nábytok a potom ho prijali na slávnu školu architektúry profesora Otta Wagnera, ktorá patrila pod viedenskú Akadémiu výtvarných umení. Štúdiá zavŕšil urbanistickou úpravou morských kúpeľov Schvelingen pri Haagu. Vyniesla mu štipendium a dvojročnú študijnú cestu po južnej Európe…
…V polovici tridsiatych rokov Plečnik v Čechách čelil stále silnejšej nacionalistickej kritike svojich odporcov a konkurentov. Potom, čo ho chorý Masaryk už nemohol ďalej obhajovať, prácu na Hrade opustil. Údajne nevzal nijaký honorár, hovoril, že túto úlohu považuje za najväčšiu poctu…
Moja poznamka:
Pred dvoma rokmi sme s palom a este dvoma kamaratmi navstivili Ljublanu sprevadzali nas dvaja pracovnici institucie Hrvatski restauratorski zavod mali sme zabezpecenu niekolko hodinovu prechadzku po pamiatkach prevazne od Plečnika. Velmi si ho vazili a ked o nom hovorili obcas sa mi zdalo ze zbozne pozeraju do neba. Koniec koncou mozno aj opravnene. Bola to vyborna exurzia. /// palo doplni :)Na zaver popularizacny clanok z smeŽeny:
Stredoveká spiaca krásavica
http://zena.sme.sk/c/3103343/Stredoveka-spiaca-krasavica.htmlMesto Kremnica je známe bohatou históriou, deti sa o ňom učia už na základnej škole, no hoci o ňom počul každý, navštívilo ho len malé percento Slovákov. Je totiž bokom od turistických trás a je nedostatočne propagované. Pri pohľade na historické štvorcové námestie, meštianske domy a areál mestského hradu vám napadne, že Kremnica je vlastne „stredoveká spiaca Popoluška“. Všetko je zachované v autentickom prostredí, no akoby pokryté sivou pavučinou času, neobjavené, nedocenené… Pritom Kremnica je vhodným miestom na víkendový rodinný výlet. Možno tam navštíviť historické centrum s mestským hradom, mincovňu s múzeom mincí či odfotiť sa pred rázovitým pamätníkom SNP…
-
O fantastickom objave, o ktorý sa zaujíma už aj zahraničie, hovoria historici a archeológovia realizujúci prieskum stredovekej veže Budatínskeho zámku v Žiline. Výkopové práce vnútri objektu vyvracajú teóriu, že veža je vysoká 20 až 22 metrov a stojí na skalnatom základe.
K tomuto prispevku ivba doplnim ze architektonicko-historicky vyskum realizuje Mgr. Michal Simkovic v spolupraci s Ing. Mirom Matejkom. Ja som mal moznost napomoct pri sondaznych pracach na kaplnke. Pri tej prilezitosti som si prezrel velku cast objektu. Ma vyborny potencial a pod tvrdymi omietkami sa urcite bude schovavat nejedna zaujimavost.
Ak sa mi podari pritiahnut tu Misa Simkovica urcite vam napise viac, mozno aj o archeologickom vyskume.
-
harp
Member23. januára 2007 at 18:47 in reply to: Využití prezentovaných návodů a rad čtenáři ObnovyPodporujem zalozenie tejto temy a azda len dodavam: nezabudnite aj na pripomienky nie moc pozitivne. Ak to zvladnete mozete pridat aj priklady co sa vam nepodarilo.
Ale o tom uz duchamp pisal.
Este raz BRAVO! :lol:
-
Tuto temu som nasiel zapadnutu vo Vseobecnych diskusiach este zo stareho fora. A tak ju obnovujem. V prvych prispevkoch sa nachadza vyborny popis a navod na zakladne skumanie.
-
Teraz ked tu mame tuto novu rubriku. Mozeme rozobrat aj tuto temu!
-
Nova tema na zaklade drobneho hlasovania ludu vytvorena. Dufam ze nebude stagnovat, podobne ako tema Muzea a galerie.
Ti co to vedia nech popresuvaju temy do novovzniknutej temy. Ja zacnem.
-
Pekne… ty si ale pohotovy. Ked si bol tak blizko Stiavnice mohol si sa zastavit. Ak pojdes ty a niekto iny do BS kludne sa ozvyte. Cislo je v kontaktoch.
-
Jano,
som rad ze si sa ozval aj po problemoch. Moja chyba… nemal som moc casu a tak som napisal iba priklad. Mal som skor na mysli ze ked sa chce vedia sa dohodnut viacere institucie a zohnat dobry balik financii. Je otazne ako sa vyriesi a dotiahne metodika atd.
O tom ci tie organizacie na myslienke spolupracuju aj dalej ani nehovoriac.
Mas lepsi priklad? Rad sa poucim.
-
Hovoris v otaznikoch ale niekto mozno aj tusi kde sa to stalo :) Ja som bol na viglasi naposledy v roku 2003. Aj ked som v lete okolo neho chodil takmer dva krat za tyzden. Z cesty v stromoch vyzera aj novoomietnuta basta dobre.
-
Fero, rad pomozem v ramci svojich znalosti. Bude vsak nutne poslat nejake fotografie. Tak dve ci tri. Bude to mozne?
-
Prekrasne… Prosim len daj pozor aby si tie etikety nijak neposkodil. Pokial to bude mozne ani ich neosetruj. Ved spodnu cast stolicku netreba natierat.
-
Zaujimalo by ma nakolko je tato metoda financne narocna. Mate nejaky financny priklad?
-
Dobrym prikladom moze byt napriklad zariadenie podobneho typu. A to je Geopark v Banskej Stiavnici. Nie je sice celkom o archeologii ale aj o nej.
-
A to je dobre,a elbo zle? Podla mna je to dobre. Preco odstranovat pokial presne nevieme ci je to spravne. Pokial patina nie je zhubna…