harp
Forum Replies Created
-
harp
Member5. februára 2007 at 20:40 in reply to: Použití obětovaných omítek v památkové praxi (sem.)Tesne po tom ako som tu zavesil som radil susedovi, pouzit prave tuto omietku na „vyliecenie“ jeho zasoleneho soklu. V jeho pripade je to vsak problem nakolko sa teren pri jeho dome zdvihol takmer o 3/4 metra. Omietky a stena to tazko znasa.
-
Viete niekto podrobnosti o tom akym sposobom sa presne nitovali jednotlive casti. Vzdy ma to zaujimalo nakolko tie nity mohli mat aj pol metra.
-
Najlepsim typom je ako vidis dat si inzerat. Treba zacat portalom Obnova.sk a pokracovat dalej. Podla mna treba zajst na najblizsiu pilu tam ti urcite poradia a ked nie aspon to budu mat v hlave.
-
:) to zvladneme, myslim ze telekomunistov tu uz nik az tak „nezerie“. Vdaka za odkaz. Kludne linkuj aj v buducnosti.
-
Bojim sa ze kaviarnik opustil nas priestor a bude kavu varit inde. Neviem co si s tym pocat. Zmierit sa s tym zatial nehodlam.
-
Uff… uvazujem ako to mam ohodnotit. Ked mam pravdu povedat celkom sa mi to paci.
-
Z PET flias som videl urobeny sklenik/plastovnik. Velmi dobre vyuzitie. Ked ho voris o skrobovych flasiach… Na olympyskych hrach v Barcelone ci Lilehameri, uz neviem okolo roku 1992, kto chce zisti si… Pouzili tacky na parky a ine obcerstvenie a pohare z lisovane z kukurice… potom ste proste mohli pohar ziest alebo zahodit. Vyhli sa tak navalu smeti.
-
Ešte azda doplním že Kazeinát vápenatý používaju aj kultúristi ako doplnok výživy. Aj ked neviem ako to môžu vôbec stráviť. Do kazeínu sa pridáva Hydroxid vápennatý –> tým sa stáva z tejto zmäsy nerozpustná látka (samozrejme po zreagovaní a zatvrdnutí, resp. odparení vody)
Jupiter ma hádam doplní.
-
Mal by som písať s diakritikou, tým kozi som nemyslel z kozy ale z koží. Z kože.
A teraz niečo o kazeíne:
Kazeíny a kazeináty
Vymedzenie pojmov
(1) Mliečne bielkoviny sú mliečne výrobky s obsahom mliečnych bielkovín v sušine najmenej 85 hmotnostných percent.(2) Mliečne bielkovinové výrobky sú mliečne výrobky s obsahom mliečnych bielkovín v ich sušine najmenej 50 hmotnostných percent a menej ako 85 hmotnostných percent.
(3) Mliečne bielkovinové koncentráty sú výrobky vyrábané z mlieka a z mliečnych výrobkov použitím separačných a koncentračných postupov, napr. membránovou filtráciou.
(4) Potravinársky kyslý kazeín je výrobok získaný zrážaním s použitím technologických pomocných látok (kyselina mliečna, kyselina chlorovodíková, kyselina sírová, kyselina citrónová, kyselina octová, kyselina fosforečná) abakteriálnych kultúr produkujúcich kyselinu mliečnu, ktorý sa získava kyslým zrážaním odtučneného mlieka.
(5) Potravinársky sladký kazeín je výrobok získaný zrážaním s použitím technologických pomocných látok (syridla a bakteriálnych kultúr enzýmov koagulujúcich mlieko), ktorý sa získava zrážaním odtučneného mlieka.
(6) Potravinársky kazeinát je sušený výrobok získaný z potravinárskeho kazeínu spracovaného neutralizujúcimi látkami a tlmiacimi látkami (hydroxid sodný, uhličitan draselný, fosforečnan vápenatý, citran amónny alebo citran horečnatý).
Požiadavky na kvalitu potravinárskych kazeínov a potravinárskych kazeinátov
(1)Na výrobu potravinárskych kazeínov apotravinárskych kazeinátov možno používať len tepelne ošetrené odtučnené mlieko, ktorého výsledok skúšky fosfatázovej aktivity je negatívny.(2) Potravinárske kazeíny sa podľa spôsobu získavania zrazeniny a zloženia členia na tieto
trhové druhy:
a) potravinársky kyslý kazeín
1. mliečne bielkoviny v sušine, najmenej 90,0 hmotnostného percenta, z toho kazeín najmenej 95,0 hmotnostného percenta,
2. vlhkosť, najviac 10,0 hmotnostného percenta,
3. mliečny tuk, najviac 2,25 hmotnostného percenta,
4. sediment (zhorené častice), najviac 22,5 mg v 25 g,
5. popol vrátane P205, najviac 2,5 hmotnostného percenta,
6. bezvodá laktóza, najviac 1,0 hmotnostného percenta,
7. titračná kyslosť, najviac 0,27 ml 0,1 NaOH na 1 g,
b) potravinársky sladký kazeín
1. mliečne bielkoviny v sušine, najmenej 84,0 hmotnostného percenta, z toho kazeín najmenej 95,0 hmotnostného percenta,
2. vlhkosť, najviac 10,0 hmotnostného percenta,
3. mliečny tuk, najviac 2,0 hmotnostného percenta,
4. sediment (zhorené častice), najviac 22,5 mg v 25 g,
5. popol vrátane P2 0 5, najviac 7,5 hmotnostného percenta,
6. bezvodá laktóza, najviac 1,0 hmotnostného percenta.(3) Potravinársky kazeín musí spĺňať tieto organoleptické požiadavky:
a) vzhľad – farba biela až krémovo biela; výrobok nesmie obsahovať žiadne hrudky, ktoré by sa nerozpadli pod miernym tlakom,
b) vôňa bez cudzieho pachu.(4) Potravinárske kazeináty sa podľa katiónu použitého neutralizačného činidla v trhových druhoch členia na napr. sodný, vápenatý a draselný.
(5) Požiadavky na zloženie potravinárskeho kazeinátu sú
a) mliečny kazeín v mliečnej bielkovine, najmenej 88 hmotnostných percent v sušine,
b) vlhkosť, najviac 8 hmotnostných percent,
c) mliečny tuk, najviac 2 hmotnostné percentá,
d) sediment (zhorené častice), v 25 g vzorky kazeinátu najviac 22,5 mg,
e) bezvodá laktóza, najviac 1 hmotnostné percento,
f) hodnota pH 6,0 až 8,0.(6) V potravinárskom kazeíne a v potravinárskom kazeináte maximálny obsah olova nesmie presiahnuť 1 mg.kg-1 a nečistoty 0 v 25 g.
(7) Potravinársky kazeinát musí spĺňať tieto organoleptické požiadavky:
a) vzhľad – farba biela až krémovobiela; výrobok nesmie obsahovať žiadne hrudky, ktoré by sa nerozpadli pod miernym tlakom,
b) rozpustnosť takmer úplne rozpustné v destilovanej vode okrem kazeinátu vápenatého,
c) vôňa – veľmi slabé cudzie príchute a pachy. -
Ako akumulacnu jednotku vidim kachlovu pec v idelanej pozicii a je pri tom aj pekna :)
Co sa tyka toho zariadenia na predohrev vody z teplejsej zeminy (vola sa to tusim tepelne cerpadlo). Je to fajn ale vrt cosi stoji a neda sa vrtat vsade. Zase je to nevycerpatelny zdroj energie
Viac o tepelnych cerpadlach: Tepelne cerpadla / vyhody*nevyhody*informacie
Mne osobne sa zda byt zaujimave aj bezne vetranie oknom. Viem ze to nie je princip pasivneho domu, ale ked mate tak dobre izolovane vsetky casti domu preco si nevyvetrat normalne a po zavreti tam mate do dvoch minut rovnake teplo.S tou verandou ci zim. zahradou je to napad dobry. Ja som toto riesil do pamiatkoveho prostredia.
Pasivny dom a pamiatkove prostredieNo a na zaciatok, teda na koniec :) Čo je vlastne pasívny dom?
-
Par odpovedi na jann-ove postrehy:
Osekať omietku, alebo možno stačí oškrábať vrchnú vrstvu aby sa aj zdrsnil povrch tak aby chytala ďalšia omietka.
To sme pokial viem nikdy nedoporucovali. To spravil ten kto sa pytal s cementovou omietkou. Treba vsak pripomenut, ze pokila je omietk povodna a dychava-vapenna (pripadne trochu nadstavena). Netreba ju odstarnovat. Ved naco zbytocne predrazovat. Treba s nej vsak dobre odstranit vsetky neskorsie natery ktore by branili jej prirodzenemu rezimu dychania.No a zároveň to vápno ako prirodzený konzervačný prostriedok bude zabraňovať rastu pliesňovej hávedi.
Vapenny nater sam o sebe nie je preventivny! V tenkej vrstve sa z neho behom par dni stane vrstvicka vapencovych kristalov co ako sami uznate nemoze nic dezinfikovat. Pravidelne natery v odstupoch vsak dezinfikuju prostredie. Netreba to vsak prehanat vsak nebyvate niekde v marnici.Toto sa deje viac pri inych nateroch ako je vapenny. Pri vapennom minimalne nakolko dokaze vlhkost nasat. Ak sa vsak na povrchu vapenneho nateru kondenzuje para ide o iny problem. Problem s nedostatocnou mikroventilaciou (plastove okna), alebo problem s nedostatocnym vetranim.
Inak ide o vyborny prispevok. Som rad ze si sa zaregistroval budeme mat o com pisat :)
-
Jednoduchy ASCI art:
,
|‘. ,
| ‚-._ / )
.‘ .._ ‚, /_‘-,
‚ / _‘.’_ /._)’)
: / ‚_‘ ‚_‘ / _.‘
|E | |Q| |Q| / /
.‘ _ ‚-‚ ‚-‚ /
.‘–.(S ,__` ) /
‚-. _.‘ /
__.–‚—-( /
_.-‚ : __ /
( __.‘ :‘ :Y
‚. ‚._, : :|
‚. ) :.__:|
______/
‚._L/_H____]
/_ /
/ ‚-.__.-‚)
: / /
: / /
,/_____/—-;
‚._____)—-‚
/ / /
/ / /
.‘ /
snd (______(-.____) -
Podla toho ake velke kusy. Alebo ci jeden kus alebo seriova vyroba.
-
Mne osobne sa pozdava pasivny alebo dobre zatepleny dom s velkymi oknami na juh a s centralnou kachlovou pecou s prieduchmi. Mozno doplnene elektrickymi konvektormi.
Myslim si totiz jedno. Ked v pasivnom dome hodis do kachlovej pece tri polienka a prieduchy to roznesu po celom dome. Nemusis viac kurit. Ved ked sa v kachlovej peci zakuri a kuri povedzme 6hodin dokaze odovzdavat velmi zaujimave teplo dalsie tri dni. Keby sme v pasivnomdome kurili v kachlovke 6 hodin mam ten pocit ze by sme museli vetrat vsetkymi oknami :)
A keby nieco pochybilo je tu elektrika.
Co vy na to? Na kurenie v pasivnom dome by podla mna stacilo drevo za 2-3000 sk a to by sme zomierali od tepla :)
Na priemerny nezatepleny 3-4 izbovy dom staci na zimu cca 10metrov dreva co v tomto roku stalo od 7 do 8tis SKK. -
Niektore temy bude mozne rozobrat aj tu:
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=21515
Tema ma nazov: Pasívne domy a nulové domyO vykurovani vsak mozeme diskutovat aj priamo tu.