Forum Replies Created

Page 146 of 253
  • harp

Member
    1. marca 2007 at 15:15 in reply to: Zobytňovanie podkroví historických budov

Prve farebne fotografie su z interieru umelo vytvoreneho ako kulisa nejakeho serialu. Zaujalo ma vsak ako tvorcovia chapu byvanie pod strechov a ktore znaky zvyraznili.

• harp

Member
    1. marca 2007 at 8:39 in reply to: Seminare (restaurovanie a konzervovanie)

Odborně metodický den pořádaný NPÚ ÚOP v Brně IV. ročník

Termín: 15. 3. 2007 (čtvrtek), 10.00 – 15.00 hod.

Podíl restaurátora a technologa na stanovení způsobu oprav historických omítek a nátěrů

Brno, Moravské zemské muzeum
    (Ditrichštejnský palác),
    Zelný trh 299/6

Dopolední blok:

1. Ing. Karol Bayer (Univerzita Pardubice, fakulta restaurování Litomyšl):
    „Restaurování historických povrchů z pohledu technologa“

2. Mgr. Jiří Bloch (Muzeum stavebních dějin a řemesel v Českém Krumlově): „Průzkumy historických nátěrů – dokumentace šablonových dekorů v Českém Krumlově a problematika jejich prezentace“

3. Prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc., (Ústav chemie VUT v Brně):
    „Možnosti zkoumání složení a degradace historických malt a omítek“

Polední přestávka: 12.00 – 13.00 hod.

Odpolední blok:

4. Ing. Alena Hladíková (Univerzita Pardubice, fakulta restaurování Litomyšl):
    „Srovnání vybraných konsolidačních prostředků pro vápenné omítky“

5. Akad. mal. Jan Knor (restaurátor, Mikulov):
    „Sumarizace informací pro stanovení koncepce obnovy historických malt a omítek“

Diskuse

Vstup volný, těšíme se na vaši účast.

• harp

Administrator
    28. februára 2007 at 8:38 in reply to: Obnova.sk v cislach

Obnova.sk v číslach k 16. 1. 2007

Obnova.sk je širokou bázou informácii. Obsahuje 2175 článkov, 163 komentárov k článkom, 13644 diskusných príspevkov v 4 648 témach, 21 autorov a moderátorov, 312 registrovaných užívatelov, ročne takmer 200 000 navštevníkov a cez 3 000 000 zobrazených stránok, 2177 pojmov vo výkladovom slovníku, 1228 udalostí z histórie, 8984 fotografíí v albumoch a dalších takmer 1500 v článkoch, 3022 obci v územnej navigacii

• harp

Member
    28. februára 2007 at 8:26 in reply to: hladam restauratora nabytku

Co konkretne chces dat restaurovat u nas v Banskej Stiavnici sa pomali formuje atelier na restaurovanie akychkolvek starozitnosti. Ak by si mal zaujem mozes sa ozvat. Maju priestory, vybavenie aj ludi.

0907344743

• harp

Member
    28. februára 2007 at 8:24 in reply to: restaurator a konzervator-profesional alebo amater

Mikulas nevies ako to tam je s tym postgradualom v tejto dobe? Ake podmienky treba splnit v com sa da studovat?

• harp

Member
    27. februára 2007 at 8:54 in reply to: erb

A co mozno najpodorobnejsi textovy popis a opis textov. Keby sa to nedalo precitat s fotografie. Tiez opis kazdy detail. Material a natery.

• harp

Member
    26. februára 2007 at 20:02 in reply to: Kaštieľ v Hronseku – katastrofálna obnova?

Dozvedel som sa ze strecha bola provizorne zastresena pred zimou. Kominy vraj budu robit tento rok. Tiez som sa dozvedel to ze v kastieli mali pred tym svoje pivnice zahradkari. Ti tomu urcite nepomohli.

Podla mna je tato obnova standardna. Hrozna obnova sa nachadza napriklad v Turcianskej stiavnicke.

• harp

Member
    26. februára 2007 at 18:26 in reply to: Hlinený dom – Pozdišovce

Prave som dotelefonoval s Galinou. Ano palo je to ta Galina.

Pytala sa ma na dve veci:

Co je to sotolina.
    Slovo:
    šotolina, šotolina, šotoliny, šotolině, šotolinu, šotolino, šotolinou, šotolinám, šotolinách, šotolinami, šotolin

Význam:
    drobný štrk

A aka je dobra skladba podlahy do jej domu ak by chcela pouzit dlazbu kladenu na poter.
    V telefone si mi hovorila ze budete vyberat podlahu. Chcete tam polozit dlazbu. Idelane by bolo ak by ste mohli polozit dlazbu do sucheho lozka. To znamena ze skladba podlahy by bola nejaka takato: kamenina ci perlit, piesok frakcie 0 – 0,4 (sotolina :) ) a do tohoto piesku ukladat dlazbu bez poteru a a betonu. Takato podlaha je nadherne prevetravana. A pomaha stenam. Trochu tazsie sa udrzuje, ale je krasna a nic jej nechyba. Idealna je dlazba tehlova neimpregnovana.

Ked by ste chceli klasicku dlazbu lepenu na podlozku. Museli by ste vrstvu piesku nahradit napr. betonovou doskou. A na nu lepit. Domu to vsak moc nepmoze.

• harp

Administrator
    22. februára 2007 at 9:37 in reply to: Granty MKSR na rok 2007

Par statistik na tento rok:

počet žiadostí evidovaných na ministerstve: 6318 ks
    celková výška požadovanej dotácie: 3 190 374 668 Sk

Štruktúra programu Obnovme si svoj dom1.1 Obnova kultúrnych pamiatok
    1.2 Obnova kultúrnych pamiatok v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva
    1.3 Aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu
    1.4 Obnova a využitie pamätihodností obce vo verejnom záujme

Podprogram 1.1
    1 672 341 752 SK
    1042 ziadosti

Podprogram 1.2
    124 660 495 SK
    110 ziadosti

Podprogram 1.3
    15 952 901 SK
    53 ziadosti

Podprogram 1.4
    120 399 527 Sk
    182 ziadosti

Spracovane podla podkladov z MKSR

• harp

Member
    22. februára 2007 at 8:56 in reply to: Kaštieľ v Hronseku – katastrofálna obnova?

Dolezita je po formalnej stranke jedina vec. Ci vlastnik postupoval podla rozhodnutia KPU. Kazdopadne nie je to najhorsia obnova aku som kedy videl aj ked nie najlepsia.

Zislo by sa viac fotogafii pred obnovou. Ak mi zostane cas zbehnem sa tam pozriet. Ked si pisal prvy prispevok bol som prave na Sliaci.

• harp

Member
    21. februára 2007 at 9:42 in reply to: Stránka o dominikánskom kostole v KE

Pridavam zhrnutie:

zhrnutie

K rozpoznaniu vzácnej a umelecky celistvej, hoc trochu zvláštnej architektonickej jednoty kostola Dominikánskeho kláštora v Košiciach, nepotrebuje Jaroslav Bureš, v roku 1965, ani len náznakový sondážny výskum jeho murív. V tunajšej chórovej koncepcii zúčastnené tradičnejšie formy vysvetľuje iniciatívou majstra, vypomáhajúceho si staršími kresebnými predlohami, čím termín ich vzniku dokonale časovo oslobodzuje. Bureš nanajvýš logicky podmieňuje vznik celku prvkami mladšími – oproti Václavom Menclom stanovenému obdobiu roku 1290, poposúva objekt do poklasického – 14. storočia. Embryonálna myšlienka, splodená v širšie tematizovanej, nemonografickej a preto nekoncentrovanej interpretácii, ostáva po celé 20. storočie opusteným, prvým i posledným krokom k progresívnemu rozvinutiu bádateľskej línie našej košickej mendikantskej pamiatky.
    _ _ _ V tieni vedeckého zenitu 60. rokov sa krčiace výklady neskorších epigónov už len vyzobávajú, fundovane sa tváriacou manierou, najrozličnejšie fragmenty z rôzne datujúcich, zakaždým ale jasných a súdržných výtvarných koncepcií Bureša, Mencla i Viktora Myškovszkého. Najväčším absurditám v dejepise dejín architektúry konkuruje_ r o z t r i e š t e n i e_ D o m i n i k á n s k e h o_ k o s t o l a_ interpretáciami sondážnych výskumov …potvrdiacich jeho stavebnú jednoliatosť. Posledné z pamiatkovému výskumu asistujúcich akademických komentárov bez hanby rozsekávajú kostol na nesvojprávny a antikoncepčný konglomerát chaotických, časovo ani slohovo nepolapiteľných „vplyvov“.

• harp

Member
    21. februára 2007 at 9:37 in reply to: Detektory kovov a zlato

Vsevedkovia stranky navstevuju ale iba citaju, aby mohli v pravej chvili vytiahnut vsetko co sa nepodarilo. Cest vynimkam. Sef vsevedkov s NR aj pise, co si velmi cenim.

• harp

Member
    21. februára 2007 at 9:32 in reply to: Kaštieľ v Hronseku – katastrofálna obnova?

Nebudem sa vyjadrovat k systemu obnovy, iba k porovnaniu s Ruzomberkom.

To by som v ziadnom pripade neporovnaval bol som v hronseku a zaroven som bol aj v Ruzomberku a sledujem zmenu cely cas.

Musim povedat ze ruzomberok je zniceny do takej miery, ze keby ho chcel niekto ocistit od toho bordelu co tam naniesli musel by investovat minimalne 3x viac ako stala cela nova hypernova.

Neporovnaval by som to.

• harp

Member
    20. februára 2007 at 20:19 in reply to: Kamenne obydlia v obci Lišov

dik som ti poslal aj autorizaciu na ICQ

teraz aspon nejake fotky

ale to by som musel vediet ako to sem dam ?

Viac citat a potom sa pytat:
    Mate vela otazok?: http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10032

• harp

Member
    20. februára 2007 at 19:04 in reply to: Ziaric na skodcov z domacej mikrovlnky (Červotoč)

Ze nie je cervotoc v exponate zistis „posluchom“ alebo tym ze nevydis pri dierkach cerstve vytrusy.

Na odstrnenie je idelane pouzit oziarenie mikrovlnami. To je vsak nakladne. Iny sposob ti neporadim, lebo sa to neda. Je to priklad od prikladu ine. Co funguje na jednom mieste inde nici.

Dierky by som netmelil a ak uz tak vlozit dodierky kus drievka a zapracovat. Pripadne zamorit. Ide to tiez zatriet voskom. Tusim ze sa nieco aj komercne predava. Nevenujem sa tomu az natolko aby som hned vedel ako sa komercne vola ten tmel.

Spravna farba je vysledkom dobrej retuse. A co je psravna farba treva po tmeleni je na sirsiu metodicku diskusiu.

Literatura neexistuje. Ak ano tak si ju rest. komora velmi strazi. AJ tento rok ziadaju peniaze na zbornik. Priznam sa ze som sa podobne zborniky snazil ziskat bolo mi vsak odkazane ze nie su pre neclenov komory restauratorov.

To uz je ale iny problem.

Page 146 of 253