Forum Replies Created

Page 136 of 253
  • harp

Member
    2. februára 2008 at 15:52 in reply to: reštaurátorská dokumentácia

Ma teda KR nejaku internu metodiku na vypracovanie dokuemntacie? Ak ano otazka znie preco nie je tato metodika zverejnena.

Citujem: ETICKÝ KÓDEX REŠTAURÁTORA z 28. novembra 1994, tymto dokumentom by sa mal riadit kazdy restaurator.

reštaurátor v prvom rade vykonať (urobiť) prieskum a zápis stavu diela. Reštaurátor je povinný
    oznámiť svoje nálezy a návrhy vlastníkovi alebo kustódovi.
    14. ZÁZNAM O PRACOVNOM POSTUPE. Záznam o pracovnom postupe musí vykonať
    reštaurátor. Je povinný zaznamenať a do detailu odhaliť vlastníkovi alebo kustódovi materiály a
    metódy procedúry použité pri ošetrení umeleckého diela.

Pytam sa, ak je predmet restaurovania verejnym vlastnctvom, nemali by sa restauratorske dokumentacie zverejnovat?

prezentovania svojich zámerov, požiadaviek a poslania profesie v záujmme lepšieho pochopenia
    reštaurovania na verejnosti.

Ktory z restauratorov splnil niekedy tento bod a konzultoval na verejnosti svoje postupy a zavery?

• harp

Member
    2. februára 2008 at 15:29 in reply to: Čierna kniha (mŕtvych) a červená kniha (ohrozených) pamiatok

Pripravim na ciernu a cervenu knihu nejaky system s moznostou vlozit fotografiu. A hlasovat. Ujmes sa toho Benignus? Ked ti niekto posle na eMail fotografiu bude ju tam treba vlozit, pokial to nezvladne naqvstevnik sam.

• harp

Member
    2. februára 2008 at 15:27 in reply to: Fotografovanie v muzeach

POdarilo sa ti to nafotit pekne aj bez blesku. Ja pridavam fotografie z Norskeho muzea vikingskych lodi.

Vedro na vodu.

tanter zvadza vizualny suboj

Konzervatorske dielne do ktorych mohli navstevnici nahliadnut. (Co by videli v nasich?)

Specialitka pre niektorych z vas.

• harp

Member
    27. januára 2008 at 9:45 in reply to: Novy dom Rada Novaka

Ked sa spomina Bredy, tu su fotografie ako vyrabal sindle na festivale v Banskej Stiavnici v roku 2006.

• harp

Administrator
    26. januára 2008 at 16:13 in reply to: Co pocuvate pri prezerani Obnova.sk

Pred casom ked sme boli v Bruseli navstivili sme s nasou znamou koncert zoskupenia: LES DOIGTS DE L’HOMME

Bohuzial sa mi od nich nic nepodarilo zohnat a tak obcas pocufam ukazky na ich stranke: http://www.lesdoigtsdelhomme.com Pesnicky si mozete prepinat pod menu, dole, vlavo.

Par dalsich odkazov:
    http://www.djangostation.com/jazzmanouche.php?article78
    http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=105695327

A kedze som nieco vyhrabal aj na youtube tu to je:
    http://www.youtube.com/v/RE9wY-B72M8&rel=1

Cocovicka sice tvrdi ze „je to ako Mladek“ ale kedze je Mladek momentalne v polsku v kurze takze mozem byt spokojny ze som v kurze aj ja :)

http://www.widelec.pl/widelec/1,82861,4806346.html

• harp

Member
    25. januára 2008 at 16:58 in reply to: Re: dokumentacia

Napis konkretne co potrebujes. O aku dokumentaciu mas zaujem. Co studujes?

• harp

Member
    25. januára 2008 at 16:56 in reply to: Umiestnovanie reklamnych napisov na pamiatkach

Samozrejme viem ze by to KPU mali riesit. Ale pokial viem malokto za toto vybera poplatok. Co samozrejme hodnotim pozitivne.

• harp

Member
    24. januára 2008 at 9:52 in reply to: Oprava komína na drevenici

Harp, s komínmi na pôvodných dreveniciach v oblasti Terchovej bude asi trošku problém, pôvodné drevenice kryté šindľom predsa veľmi komíny nemávajú, dym sa vypúšťa priamo do podstrešia…výnimkou sú len sezónne hospodárstva (cholvarky, bačovy) kde sa pod strechou uskladňovalo aj seno, čo sa inak nerobilo.

Inak, vypúšťanie dymu priamo na povalu má množstvo výhod, takže ak nemáš obytné podkrovie, môžeš si ušetriť kopu práce, materiálu a problémov tým, že sa vrátiš k tomuto tradičnému riešeniu.

Dakujem za usmernenie. O takomto principe som sice vedel, ale ked som pisal v minulosti odpovede, predpokladal som ze komin uz existuje a ze ho treba hlavne rekonstruovat.

V tomto pripade ma napada, ako vnimaju Stavebne urady a napr. Hygiena vpustanie dymu do krovu. Co poziarno-bezpecnostne predpisy.

Upozornujem! Stotoznujem sa s tymto riesenim a kazdemu ho vrele doporucujem. Zaujima ma vsak ako to funguje v praxi.

Dalsia otazke smeruje ku konzervacii dreva dymom. Je mozen ze drevo je realne konzervovane? Logicky mi vychadza ze spaliny ipregnuju drevo hlbkovo. Je vsak otazne ci tato impregnacia odradi skodcov (ak ano akych) a pripadne huby ci plesne.

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 18:39 in reply to: Obnova.sk bojkotovana

Myslím si, že sú to jednotlivci, nie celá Komora, nie celé Múzeum a tak by ani nebolo vhodné byť naštvaný na tieto organizácie/spoločenstvá.

S tymto postojom plne suhlasim. A verim ze existuje mnozstvo ludi ktori na onen zakaz reagovali prave tak, ze nas navstivili. Avsak musi byt kazdemu jasne ze nielen mna takato sprava o bojkote, zamrzi. Nikto tu nechce nikomu ublizit a ani nikomu odobrat z profesnych prilezitosti. Skor mam skusenosti, ako tu uz odznelo, ze ten kto zacal pisat do Obnova.sk si aj prostrednictvom jej nasiel dalsiu pracu.

Bolo mi vycitane ze ide o dohadzovanie restauratorskych zakazok. Asi nebude vsetko vporiadku ked profesne zdruzenie takymto sposobom zasahuje do konkurencneho boja.

Tosi pýta západoslovenské jarné stretko!

Suhlasim. Nieco vymyslime.

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 17:45 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Ja by som sa chcela nesmelo spýtať, či by malo význam, keby sa prihlásil príspevok s dokumentáciou pamiatok technológiami laserového skenovania a digitálnou fotogrametriou. Podľa programu to síce vyzerá, že pôjde skôr o stretnutie pamiatkárskej obce a nie technikov, ale čo už, keď robíme tieto veci my? Rada by som, keby sme si vedeli vymeniť vzajomné poznatky a prepojiť potreby praxe s našou činnosťou.

Ja si myslim, ze takyto prispevok by tam bol len vitany. Skus im napisat

Nieco pripravime °~° Zavcasu dam vediet.

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 17:43 in reply to: Co pocuvate pri prezerani Obnova.sk

HARP: autorom hudby je naozaj Bregovic, ale hrali to prenho aj Fanfare Ciocarlia.

Ano? FC, tak to som pocul pred par rokmi v Hudbe sveta na vtedajsom Radiu RockFM. POtom som to chvilu zhanal a teraz si mi ich znovu pripomenul. Musim povedat ze Fanfare Ciocarlia pokladam za kapelku o uroven vyssie ako Goran.

Mam nieco na MC ked budem mat veeeeela casu stiahnem vam to do MP3.

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 14:29 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Pozyvam vsetkych Obnovakov na seminar o konzervacii kde moze nastat neformalne zdruzenie navstevnikov Obnova.sk

http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1436

OTH – Antonín Šimčík píše: chci se jen zeptat zda prijedes na tu nasiknferenci Muzea, pamatky a konzervace do Brna?
    Michal Hrčka píše: rad by som
    Michal Hrčka píše: uvazoval som nad tym ze by som si pripravil aj prednasku
    Michal Hrčka píše: 16-17.2 ?
    Michal Hrčka píše: Vedel by som pripravit taky prierez nasou cinnostou. Vapenne technologie, seminare a skolenia, obnova.sk a konzervacia zrucanin
    OTH – Antonín Šimčík píše: ne, az 16-17. dubna
    OTH – Antonín Šimčík píše: :)
    Michal Hrčka píše: jasne
    OTH – Antonín Šimčík píše: nicmene prihlasku prednasky je treba zaslat uz do 10. 2. 2008
    Michal Hrčka píše: aky mas zatial zaujem?
    OTH – Antonín Šimčík píše: super!:-)
    OTH – Antonín Šimčík píše: no myslim, ze je tak kolem 10 referatu od studentu i lidi z praxe…
    Michal Hrčka píše: ja uz ale nie som student
    Michal Hrčka píše: :)
    Michal Hrčka píše: pridu so mnou mozno aj dalsi ludia z obnova.sk
    OTH – Antonín Šimčík píše: no ale jsi clovek z praxe:-)
    Michal Hrčka píše: freya a tanter
    OTH – Antonín Šimčík píše: no to bych byl jen rad!…
    OTH – Antonín Šimčík píše: naplanovali jsme to na dva dny predevsim kvuli tomu, ze chceme pokecat:-)
    OTH – Antonín Šimčík píše: …rad bych znal vase nazory na nase soucasne vysledky a projekty…mozna se taky zapojite:-)
    Michal Hrčka píše: a co ten moj prispevok? ake mam limity pripadne temu?
    OTH – Antonín Šimčík píše: myslim, ze max. rozsah je do pul hodiny – tema je volne – viz prihlaska…musi se to jen tykat ochrany kulturniho dedictvi
    OTH – Antonín Šimčík píše: …jo jinak pokud budete mit jako delegace z obnovy zajem tak muzeme z brna zajet do opavy a podivat se na moje nove laboratore…prave jsem instaloval rentgen:-)

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 14:22 in reply to: Co pocuvate pri prezerani Obnova.sk

sa mi velmi paci muzika vo filme Underground od Emira Kusturicu, len neviem, aka kapela robila tuto muziku…

Tu hudbu robil Goran Bregovic

tieto dve mam najradsej

http://www.youtube.com/v/AKRCo3347fw&rel=1
    Goran Bregovic – Mesecina (koncertna verzia, dlhsia – zaujimavejsia)

http://www.youtube.com/v/qWr-mGWj0vk&rel=1
    Ederlezi – Goran Bregovic (koncertna verzia)

a cosi navyse

http://www.youtube.com/v/Qg44qKSbsdQ&rel=1
    Buba Mara (nezvulgarizovana nie-slovenska verzia)

http://www.youtube.com/v/CYryevHIZGw&rel=1
    Mierne recesisticky Kalashnikov

A na zaver jeden zaujimavy nazor na Bregovica:
    Su skladatelia, ktori ukradli z piesne niekomu nieco, ale iba Bregovic ukradol vsetkym vsetko :)

• harp

Administrator
    22. januára 2008 at 11:37 in reply to: Nove diskusne rubriky a struktura fora

Harp podľa čoho sa generujú príbuzné / náhodné témy?
    mám pocit, že tam mám stále tieto témy:
    „školské projekty pre ženy“
    „info o fóre“
    „pre a proti zatepleniu“
    Dosť často sa tam objavujú mŕtve témy zo starej obnovy….

Temy sa vyberaju podla klucovych slov z aktualneho prispevku a klucovych slov z ineho prispevku. Priznavam ze algoritmus nie je dobry, ale temy ponechavam, nakolko sa mi zda byt zaujimave ze sa takto ludia dostanu ku starsim zabudnutym prispevkom.

• harp

Member
    22. januára 2008 at 9:46 in reply to: Clanky v casopisoch a novinach

Karlovy Vary musí opravit opěrné zdi – potřebují 60 milionů Kč

Nejrozsáhlejší akcí bude sanace svahů a vybudování opěrných zdí v lokalitě Na Vyhlídce, kde už je akce připravena. Tam se musí upravit úsek dlouhý asi 300 metrů a náklady se pohybují mezi 25 až 30 miliony korun. Zpevnění svahů budou doprovázet úpravy zasahující do komunikace. Vzniknou tu nová parkovací místa a stezka pro pěší i cyklisty na vrcholu zdi, uvedl Hybner. „Plánujeme i zpevnění skalních svahů podél silnice na Březovou. Zvládnout chceme letos asi 15 akcí,“ poznamenal Hybner.

Na opravy opěrných zdí vynaložilo město v uplynulých třech letech přes 46 milionů korun. Loni skončila rekonstrukce svahu v Moravské ulici, jenž hrozil sesutím. Bránit mu v tom bude nová opěrná zeď za přibližně 4,1 milionu korun. Obdobná situace byla také v Ondříčkově ulici, kde přišla rekonstrukce původní opěrky asi na 4,3 milionu korun, uvedl náměstek. „Většími či menšími opravami prošlo ještě dalších pět zdí a svah u Tržní kolonády. Od státu jsme dostali 15 milionů korun, pět milionů bylo z rozpočtu města,“ dodal.

Rekonstrukce opěrných zdí v Karlových Varech jsou podle odborníků náročné. Mnohé z nich jsou těžko přístupné pro jakoukoliv mechanizaci, a tak při jejich sanaci převládá ruční práce. Většina z nich vznikla dříve, než před nimi byly postaveny domy. Teď se k nim nedá téměř dostat. Aby se jejich devastaci předešlo, chce město vytvořit správu opěrných zdí. „Měla by zaměstnat až tři desítky lidí, kteří by se průběžně starali o všechny svahy a opěrky v majetku města,“ konstatoval Hybner.

Karlovy Vary mají od roku 2006 k dispozici podrobnou mapu všech opěrných zdí na území města. Vyplývá z ní, že kolem 70 procent jich je v havarijním stavu a hrozí jim destrukce. V karlovarském katastru je přes 33 kilometrů zdí, což představuje přibližně 127 000 metrů krychlových kamene a dalšího stavebního materiálu. Z toho přes polovina zdí je majetkem města. Náklady na opravu všech zdí se odhadují až na jednu miliardu korun.

Vladimír Meluzín, nlm, HoBr
    zdroj: ČTK

Page 136 of 253