Forum Replies Created

Page 105 of 253
  • harp

Administrator
    8. marca 2009 at 16:54 in reply to: K A V I A R E Ň

:!: Vsetkym zenam na Obnove aj mimo nej zasielam kvety.

Odkaz pre kaviarnika: slnko nam vykuklo nebolo by naskodu vylozit pred nas podnik stolicky a poutierat prach. Coskoro zacne sezona :)

• harp

Administrator
    8. marca 2009 at 16:43 in reply to: Ako uvádzať zdroje

harp: u tvojich bibliografickcky jednoznačne tam chýba issn alebo isbn, poradie je podľa mňa neprehladné

ISBN nie je povinny udaj, ale doplnkovy, kazda kniha sa da identifikovat celkom dobre aj podla nazvu, ale uznavam ze ISBN obcas pomoze, priznam sa vsak ze som knihu nikdy nehladal podla ISBN, niekedy knihy nemaju ISBN, pre vydavatela to nie je povinnost a nic ho k tomu nenuti, zvysuje to jedine kredit publikacie a sprehladnuje hladanie okrem toho ma vydavatel v suvislosti s ISBN hlavne povinnosti (povinne vytlacky, ziadost, registracia, vykazy)

Moje odkazy boli vybrane nahodne preto su radene tak ako su. Plati uzsus ze citacie by mali byt zoradene abecedne. Ja osobne zvyknem zdroje clenit aj do sekcii: Knihy a clanky, web-odkazy, osobna korespondencia atd..

• harp

Administrator
    7. marca 2009 at 15:49 in reply to: Ako uvádzať zdroje

Ja som pouzival takyto druh citacii:

ZOZNAM LITERATÚRY
    Ambrušová, U., 2000: Podľa tovarišských a majstrovských značiek ľahko identifikovali autora diela: Málokedy sa zhodli a predsa boli v jednom cechu, In: Korzár . – Roč. 3, č.44, 23.2.2000, s. 9

Andreska, J., 1969. Vývoj nářadí v rybničním hospodářství, Praha, Československá akademie zemědělská, 165 s.

Katalóg železiarskeho tovaru, bez titulnej strany, dep: Múzeum Obchodu Podunajské Biskupice, (inv. č. 08 491).

Kufčák, E., 1979. Sezónne vysťahovalectvo v Liptove do prvej svetovej vojny, In: Liptov 5, Vlastivedný zborník Liptovského múzea v Rúžomberku, Osveta.

Suchý, M., 2005. Archív pražského hradu. Osobná korešpondencia 2005-06-21. E-mail: meno.priezvisko@hrad.cz

Treba povedat, ze v roznych oblastiach vedy sa cituje stale inak. Prirodne vedy s oblubou pouzivaju odkaz pod ciarou a technici skor citovanie v zatvorkach. A to bol iba jeden priklad.

• harp

Member
    3. marca 2009 at 10:20 in reply to: Kúpa (a info) Staré Vianočné svetielka na stromček.

Ty sa konkretne orientujes na zbieranie starych ziaroviek na stromcek? Alebo si chces dat dokopy jednu sadu?

• harp

Administrator
    3. marca 2009 at 1:02 in reply to: Vtip dna
  • harp

Member
    3. marca 2009 at 0:37 in reply to: Kúpa (a info) Staré Vianočné svetielka na stromček.

Ja som kupil tieto na Hraburdach v BS. Za tusim 50SKK. Mame ich uz druhy rok, kazde vianoce ich vesiam na stromcek. Nepredavam, iba sa chvalim :)

Krasna dvojita vydlica. Chce to trochu sikovnosti trafit oba koliky do zasuvky naraz.

A bolo svetlo. Dobru noc!

• harp

Member
    3. marca 2009 at 0:27 in reply to: Odstránenie náteru

Len dodam ze Kromofag (ci Chromofag) je poriadne svinstvo. Celkovo nedoporucujem okna luhovat pokial idu opalovat. Luh zostava vdreve a na nom a postupne odspodu rozleptava nater.

Opalovanie je fajn.

• harp

Member
    1. marca 2009 at 14:59 in reply to: Vydute parkety

Ako som slubil prikladam fotografiu.

• harp

Member
    1. marca 2009 at 14:37 in reply to: maximálne odhlučnenie

Ja ososbne teraz riesim problem s odhlucnenim susedov z nizsieho poschodia. Rad by som zvukovo odizoloval podlahu. Ako to vsak urobit aby izolacia tvorila co najnizsi odpor pre teplo. Vsak naco si odrezat jeden so zdrojov vykurovania.

Aky material by ste pouzili?

Ja som uvazoval nad Liaporom.

Tip na materialy na vseobecne odhlucnenie:
    http://www.akustika.sk/index.php?id=5&kt=1&skr=a

• harp

Member
    1. marca 2009 at 14:30 in reply to: maximálne odhlučnenie

Čo s nadmerným hlukom?
    18.01.2006 – Môj byt

Čo s nadmerným hlukom?
    Akustická pohoda tvorí súčasť komfortného bývania, a keď pocítime jej nedostatok, nepríjemne sa to odráža v našom každodennom živote. Predstava nadmerného hluku, ktorý preniká do útočiska nášho domova, je desivá.

Bohužiaľ, pre niektorých z nás nie je predstavou, ale realitou. Akustická pohoda tvorí súčasť komfortného bývania, a keď pocítime jej nedostatok, nepríjemne sa to odráža v našom každodennom živote. Predstava nadmerného hluku, ktorý preniká do útočiska nášho domova, je desivá. Bohužiaľ, pre niektorých z nás nie je predstavou, ale realitou. Odstrániť príčinu hluku úplne je niekedy nereálne, ale vždy existuje riešenie, ako nepríjemnú zvukovú hladinu znížiť.

Záleží na type obytnej stavby, na jej konštrukcii a samozrejme na zdroji hluku. Ten môže prichádzať z interiéru alebo z exteriéru stavby. Zdrojom hluku býva frekventovaná križovatka alebo cesta, hluční susedia, technické zariadenia, či vášniví hudobníci… Pokiaľ sa však rozhodneme proti hluku brániť, mali by sme začať s nameraním rušivej zvukovej hladiny. Na to je potrebné nájsť firmu, ktorá poskytuje tieto služby. Tieto firmy sa zaoberajú nielen meraním, ale i posudzovaním zvukovo izolačných parametrov stavebných konštrukcií a návrhom protizvukových úprav s projektovou dokumentáciou a realizáciou. Hluk od susedovBývanie v paneláku prináša skúsenosti, s ktorými sa obyvatelia rodinného domu stretávajú len zriedka. Nemusí nás rušiť hluk len od vedľa bývajúceho suseda, ale i od suseda, ktorý býva nad nami či pod nami.

Zdrojom hluku bývajú i dvere od výťahu a jeho hlasná prevádzka, dupot po schodoch alebo zvuky šíriace sa zo starých bytových jadier s nízkou zvukovou izoláciou. Čo sa dá robiť?Hluk zo spoločných priestorov sa dá čiastočne riešiť výmenou vstupných bytových dverí. Akustické dvere sú schopné pohltiť o sto percent viac decibelov ako obyčajné drevené dvere. Hlučná prevádzka výťahu sa jednoducho vyrieši jeho opravou či výmenou.Najčastejšie hluk vychádza zo starého bytového jadra. Určite to poznáte: viete, kedy sused používa WC, napúšťa vodu do vane alebo treskne s dverami. Výmenou starého umakartového jadra za nové, murované či sadrokartónové so zvukovou izoláciou, môžeme hluk čiastočne eliminovať. Keď si dáme záležať i na podlahách, účinok bude vyšší. PodlahySúčasné stavebné materiály sú už navrhované s ohľadom na zvukovú nepriepustnosť.

Príkladom sú keramické stropy, ktoré okrem iných dôležitých požiadaviek spĺňajú i akustické. Komplikácie však prináša dodatočná montáž zvukovej izolácie. Pri rekonštrukcii a obnove bytu či domu máme možnosť zachrániť situáciu riešením podlahy. Keď sa rozhodneme pre dlažbu do kúpeľne, chodby alebo kuchyne v paneláku, nemala by sa položiť len na betónovú plochu panelu. Veľmi dôležitým krokom k akustickej pohode je ukladanie podlahy so zvukovou izoláciou. Z hľadiska akustických vlastností stavebných konštrukcií sa rozlišuje vzduchová izolácia, teda odolnosť konštrukcie proti prenosu hluku, a kroková nepriepustnosť, čo je schopnosť konštrukcie v zoslabenej miere prenášať a vyžarovať krokový hluk svojim druhým povrchom do chráneného priestoru. Príkladom je nosná konštrukcia podlahy zo železobetónu, ktorej hodnota vzduchovej izolácie vyhovuje, pretože jej konštrukcia má veľkú plošnú hmotnosť.

Ak nie je v podlahe zvuková izolácia, nebude vyhovujúca kroková izolácia. Odporúčaným riešením je plávajúca podlaha, ktorá zvyšuje krokovú izoláciu stropu. V jej skladbe sa nachádza pružná podložka, ktorá zaisťuje akustickú účinnosť podlahy. Účinnosť je tým vyššia, čím vyššia je pružnosť podložky a nižšia jej dynamická tuhosť. Na tento účel sa používa napríklad kamenná vlna. Významná je i roznášacia vrstva, ktorá rozkladá bodové zaťaženie do podlahy. Čím je väčšia jej plošná hmotnosť, tým väčšiu akustickú účinnosť dosahuje. Plávajúce podlahy sa delia na ťažké a ľahké. Rozdiel medzi nimi je práve roznášacia vrstva. U ťažkých podláh sa zhotovuje z betónovej alebo asfaltovej vrstvy s výstužou a je približne 40 cm hrubá. U ľahkých podláh sa používajú drevotrieskové, sadrokartónové alebo cementovlaknité dosky. StenyPri riešení nadmerného hluku v bytoch musíme mať na pamäti, že sa zvuk šíri konštrukciou.

Keď odizolujeme jednu plochu od zdroja hluku, jeho šírenie sa neukončí, ale bude pokračovať v zníženej miere po vedľajšej konštrukcii. Pokiaľ máme spoločnú stenu s hlučným susedom, často pristupujeme k montáži dodatočnej izolácie deliacej konštrukciu. Zvuková izolácia sa vkladá do ľahkej konštrukcie z kovových profilov a lícová strana sa prekryje sadrokartónovými doskami. Montáž je rýchla a jednoduchá, ale musíme dbať na úplné vyplnenie dutín. Priestor zmenšíme o 12,5 cm a zvuková hladina sa zníži asi o 15 dB. Iný prípad je, keď si v byte vyčleníme priestor pre nácvik spevu alebo hry na hudobnom nástroji a zdrojom hluku sme my. Trh ponúka akustické stenové panely, ktoré zvuk pohlcujú a svojim zložením potláčajú postup zvuku do vedľajších priestorov. Panely je možné použiť ako stenový obklad alebo ako súčasť stenovej priečky rozdeľujúcej priestor.

Skladajú sa z jadra z minerálneho vlákna kašírovaného sklotkaninou so spevňujúcou a dekoračnou úpravou. Aplikuje sa absorpčnou stranou k zdroju hluku. Tento systém sa môže doplniť stropným akustickým podhľadom. Jednotlivé prvky podhľadu sa vkladajú do závesnej konštrukcie. V ponuke sú rôzne zafarbené moduly s rozličnou štruktúrou. Účinnejšie sa dá zvuk pohltiť ťažkým ohybným obložením. Obklad stropu a stien i stenovej konštrukcie je potrebné upevniť pružným spojením a bez priameho kontaktu so stropom či stenou. Zvukové izolačné dosky by mali byť čo najťažšie a ich povrch by mal byť štruktúrovaný. Z opačnej strany nesmie chýbať zvuková izolácia z minerálnej vlny. Takto je možné zhotoviť obklad napríklad i z dreva.

Hluk zvonku.Najviac hluku z externých zdrojov sa do domácnosti dostáva okennými konštrukciami. Vtedy sa môžeme rozhodnúť pre špeciálni zvukové izolačné okná. Pri objednávke sa ich výplň, teda zvukovo izolačné sklá, prispôsobia zistenej ekvivalentnej hladine hluku v exteriéri. Tým sa dajú nežiaduce zvuky znížiť na nulovú hodnotu. Musíme si však uvedomiť, že cena je vyššia než u bežne používaných okien. Keď sú vaše požiadavky náročné, cena sa môže vyšplhať až na päťnásobok. Oplotenie pred rodinným domom môže tiež čiastočne obmedziť prienik hluku z frekventovanej cesty či križovatky. Najviac hluku môže zachytiť plne murované oplotenie. Na zachytenie zvukových vĺn sa využívajú i husté porasty zelene, hladinu zvuku však môžu znížiť len o nízke hodnoty.

Zdroj: Môj byt, 2006

• harp

Member
    1. marca 2009 at 14:27 in reply to: Technika v genealogii (diktafon, fotoaparat…)

Ja osobne som v terene zatial pouzival podobne ako tomboy telefon (HTC) tiez som zastancom kumulativnych funkcii. Telefon, diar, MP3 prehravac, kalendar atd. v jednom. Pre istotu som si vsak cely rozhovor nahral aj na fotoaparat vo forme videa.

V buducnosti sa chystam na velky viacdnovy vyskum. So sebou si planujem zobrat aj Notebook a skener. Urcite narazite pri praci na dokumentacny material, ktory si nebudete moct odniest. A tak si ho proste zoskenujete.

• harp

Member
    27. februára 2009 at 14:55 in reply to: Lustre-prosim poradte!

Ja osobne nie som znalcom, ale podla skusenosti by som ti radil zamerat sa na ten dolny/strieborny luster/svietidlo.

Ten horny vyzera podozrivo s tym rozvodom elektriky, matkami zaliatymi do odliatku rebier, samotne odliatku su neopracovane.

Tazkohovorist aj o tom spodnom na zakalade jednej fotografie bez detailu. Bud to je dobre zachovane/zrestaurovane svietidlo, alebo celkom pekna imitacia rokokovej lucerny.

Par detailov toho dolneho by pomohlo.

• harp

Member
    27. februára 2009 at 14:50 in reply to: LUSTRE po druhy krat!!!!
  • harp

Member
    25. februára 2009 at 11:38 in reply to: Doporuceny postup zakladnej konzervacie hradu

Takze naspat od vesobecnych diskusii k teme. Kto upravi alebo dolni moj postup?

1. kontaktovat majitela a/alebo/aj zastupcu obce ci mesta (pripadne spravcu)
    2. kontaktovat dotknute organy a odbornikov
    3. kontaktovat ine zaujmove zdruzenia (napr. cez http://www.obnova.sk)
    4. dokladne fotograficky a graficky zdokumentovat hrad pred pracami
    5. vyhladat literaturu k hradu a dokumenty v archive
    6. spracovat si akcny plan (plan/projekt obnovy) a podrobit ho odbornej aj verejnej diskusii
    7. podla usmerneni odbornikov zahajit prace

aktivita

• harp

Member
    24. februára 2009 at 8:36 in reply to: Korlatský hrad

Talvex,
    budem rad ked nas o priebehu zakladania zdruzenia budes informovat. Ako Obnova.sk ti vieme pomoct napr. tym ze vam poskytneme priestor pre interentovu stranku.

Page 105 of 253