harp
Forum Replies Created
-
Najlepsie pre brizolit je nenatierat ho nicim. Je to skrabana otvorena omietka, ktora najlepsie funguje tak ako je.
-
Myslel som skor na vplyv UV zlozky svetla na degradaciu nosnej casti drevnej hmoty: Lignin.
-
Temu o domurovani obluku nahrade Cabrad som presunul tu:
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=27222Drzte sa prosim temy BOZP.
-
Dopravnik som riesil pre nasu firmu kedze robievame na hradoch. Najdlhsie su cca 15 metrove s dlhsimi je problem – prevoz. Rozne vytahy su zas velmi drahe.
-
Odporucam prelistovat si vzdy najskor starsie temy:
Toaletný stolík – povrchová uprava
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=27133povrchova uprava dreva
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=46145Precitajte… ked vam stale nebude nieco jasne napiste, skusime zodpovedat.
-
Solárne panely čakajú na slnečnejšiu budúcnosť
BRATISLAVA 30. marca (SITA/Reuters) – Pre Singapur, ktorý leží priamo na rovníku, je závislosť na slnečnej energii jasnou výzvou. Najmä, ak je krajina závislá od všetkých druhov palív a emisie skleníkových plynov na obyvateľa sú podobné ako v Európe. „Na streche takmer každého domu je priestor, prečo by sme tam nenainštalovali slnečné kolektory na ohrev vody,“ povedal Yatin Premchand zo Singapurskej environmentálnej rady. Realitou však je, že solárne panely sú veľmi drahé, preto odpojenie od elektrickej siete je ekonomicky neúnosné. Okrem toho väčšina z takmer piatich miliónov obyvateľov Singapuru žije vo výškových budovách, preto nainštalovanie panelov na strechy je pre jednotlivcov skoro nemožné.
Slnečná energia sa dostala do centra pozornosti po prudkom zvýšení cien palív minulý rok, ale aj pre medzinárodný nátlak na vlády ázijských štátov zapojiť sa do boja proti klimatickým zmenám. Singapur sa chce stať centrom v oblasti čistej energie. Na jeho území má nórska spoločnosť REC vybudovať najväčšiu fabriku na solárne technológie na svete. V rámci projektu by malo do roku 2015 vzniknúť 7 000 pracovných miest a pre ekonomiku by to znamenalo prínos okolo 1,7 miliardy singapurských dolárov (SGD) (8 432 539 eur). Slnečné panely však majú vyvážať a singapurská vláda doteraz vyvinula len málo iniciatívy na projekty využitia slnečnej energie, na rozdiel od európskych krajín ako Nemecko.
Cena slnečných panelov pre ekonomickú krízu klesá, stále je však považovaná za vysokú, keďže náklady na modul na výrobu energie pre štvorčlennú rodinu predstavujú asi 50-tisíc SGD (24 931 eur). Znamená to, že by trvalo 16 rokov, kým by boli porovnateľné s nákupom elektriny z rozvodných sietí.
Podľa odborníkov by vláda mala zaviesť tarifný systém, ktorý by užívateľom umožnil predávať slnečnú energiu späť do siete štvornásobne drahšie oproti nákupnej cene s cieľom pritiahnuť domácnosti a súkromné firmy k nainštalovaniu panelov. „Singapur má veľký záujem o inovatívne technológie a myslím si, že sme vo veľmi dobrej pozícii napredovať veľmi rýchlo,“ uviedol riaditeľ odboru singapurskej Rady pre ekonomický rozvoj (EDB) pre čisté technológie Goh Chee Kiong.
Zdroj: SITA
-
Tiez sa stotoznujem s nazorom, ze informacie treba poriadne citovat. Ked uz nie korektne, aspon sa pokusit blizsie specifikovat zdroj.
-
Aby si vedel o com sa byvime, pripisem vymeru podlahovej plochy ktoru treba vykurovat:
Podlahova plocha: 278+70m2 (byt, chodby, in eprevadzky, kancelaria)
+ mezonet cca 100m2 (spacia cast, kniznica a pracovna)
————-
spolu: 448m2Ide o podkrovny priestor kulturnej pamiatky cca 60-70% plochy stien a stropov bude zateplenych nad krokvami, koli zachovaniu barokoveho krovu. Podlahy budu ciastocne temperovane z dolnych priestorov. Niektore interierove steny sa daju zateplit zvnutra ziadne zvonku. Toto je teda situacia zatial neviem vyjadrit tepelnu stratu priestoru. Ked zistim tento udaj budem asi mudrejsi. Popracujem na tom.
S ohrevom zo slnka sa neda pocitat takmer vobec, kedze velkost okien bude koli pamiatkovej zone regulovana, kolektori nemozu byt osadene na streche.
-
Doporucujem dnesny nocny koncert… mam nejake songy od Cesaria Evory na kazetach, je jednou z mojich najoblubenejsich. Vrele doporucujem!!!!
Cesaria Evora
Sobota 28.3.2009 01:00 Dvojka
Repríza: Sobota 28.3.2009 06:00Záznam koncertu
Francúzsko 2004Cesariu Evoru prezývajú bosonohou divou, pretože na takmer všetkých svojich koncertoch po celom svete vystupuje bosá. Legendárna 68-ročná speváčka Cesaria Evora sa stala najznámejšou osobnosťou Kapverdských ostrovov a svetovou uznávanou hudobnou hviezdou štýlu Sodade. Vo svojej tvorbe spája portugalskú tradičnú hudbu s africkou kultúrou. Narodila sa 27.8.1941 v meste Mindelo na Kapverdských ostrovoch. Ale rýchly spád dejín ju kvôli občianskej vojne v roku 1973 prinútil emigrovať do exilu, ako mnoho ďalších ostrovanov. V tom čase Cesaria skladá a spieva piesne o smútku, bolesti, melanchólii a krutej skutočnosti. Tu v exile, v Portugalsku, po desiatich rokoch trápenia sa s láskou vytvorila svoj vlastný štýl Sodade. Je to rozprávanie príbehov o utrpení a nešťastnej láske, ktorú zapíjala alkoholom. Jej talent i chuť spievať presvedčila producenta platní José da Silvu, aby produkoval jej nahrávky a tak v roku 1988 nahráva svoj prvý album La Diva aux pieds nus vo veku 47 rokov. Jej pieseň Bia Lulucha sa stal hitom na Kapverdských ostrovoch – jej domovine. V roku 1994 prejavilo o ňu záujem hudobné vydavateľstvo BMG a vydala kompilačný album Sodade, Les Plus Belles Mornas De Cesaria. Vystúpila s brazílskym velikánom hudby Caetanom Velosom na koncerte v brazílskom Sao Paule. Nasledujúci album Cesaria z roku 1995 vyšiel v 20 krajinách sveta, okrem iných aj v USA, kde sa predalo cez 150 000 kusov a Cesaria Evora usporiadala prvé koncerty po amerických mestách a ďalšie veľké turné pri ktorom navštívila Európu, Hong Kong, Senegal i Pobrežie Slonoviny. Cesaria získala už päť nominácií na Grammy, cenu si odniesla už v roku 2004 rok za album Voz D´Amor. Prvý koncert na Slovensku sa uskutočnil 17.7.2004 na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne.
http://www.youtube.com/watch?v=n3yfRNrPRiA
http://www.youtube.com/watch?v=NbY7DBLw010 -
V CR maju o vyhodu naviac. Ked si tam kupis tepelne cerpadlo mas najlacnejsiu energiu aj pre zvysok bytu.
Ja uvazujem nad tepelnym cerpadlom preto, lebo nemozem dopravovat take mnozstvo dreva do bytu, kt. chcem vykurovat. Uvazujem vsak nad doplnkovym vykurovanim vo forme, drotom vykurovanej podlahy v kupelni, pripadne vykurovanej TC. Velku turbo kachlovu pec. a obcas elektricky konvektor.
-
V minulom roku som nestihol termin tak sme oslovili nasu partnersku organizaciu Zdruzenie na zachranu Lietavskeho hradu, cez kt. par ludi poslalo 2%.
Spolocnost pre pamiatky je OZ, ktore vzniklo za ucelom ciastocnej institucionalizacie portalu Obnova.sk. Spolocnost pre pamiatky je prijimatelom 2% z dani pre Obnova.sk a vsetky financie idu naspat do Obnova.sk.
Viac info na http://www.spolocnost.obnova.sk
-
Nechcem provokovat, ale ved to je dnes. Keby som to bol vedel neodchadzal by som z MT do BS. Tak sa mi zda ze ZSK chce aby na konferenciu nikto neprisiel.
No uvidim, mozno to otocim hore na sever.
-
Prekvapil ma dalsi typ takehoto kombinovaneho cerpadla. Zaujimalo by ma ci nemas skusenosti s tym do akej velkej obytnej plochy resp. m3 vzduchu resp. tepelnej straty je vhodne pouzit tepelne cerpadlo. Pripadne aky najvhodnejsi doplnkovy zdroj tepla pouzit.
Vdaka za informacie…
-
Tema o Gymesi/Jelenci bola uz zalozena…
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=908