dorotka
Forum Replies Created
-
Vychádzkové paličky už dávno vyšli z módy a neplnia už ani poslednú zo svojich mnohých funkcií – dotváranie imidžu džentlmena.
Palica mala v ľudovej i meštianskej kultúre dôležité miesto. Podopierala človeka, bola obrannou i útočnou zbraňou, symbolizovala stav v hodnotovom rebríčku a zároveň bola i dekoratívnym predmetom.
Palice (pastierske, turistické, vychádzkové, richtárske) boli zdobené mnohými technikami v kombinácii kovu s drevom, rytím, rezbou, opaľovaním, leptaním. Špecifikum tvorili turistické a vysokohosrké palice , ktoré boli na celej ploche pokryté kovovými značkami turistických chát. Takéto palice sú jedinečným artefaktom.
Vychádzkové paličky (vyrábané aj na Slovensku v Uhrovci vo fabričke grófa Zaya) boli malými umeleckými dielami,s ukážkami najmä na hlavici. Hlavice sa vyrábali zo striebra, medi (a zliatín), slonoviny, dreva, kosti, kameňov.
Vychádzkové paličky (alebo len ich hlavice) v mnohorakom prevedení sú dnes vyhľadávanou zberateľskou komoditou.
vychádzkové palice zo začiatku 19. storočia, hlavice v tvare rukyí -
Si nepochopila, či som ja nepochopila, čo má spoločné rozvadená rodina (to nie je môj prípad) s delimitáciami zbierok ?
-
harp- však sa blíži predĺžený víkend, neočakávam, že sa múzejníci zapoja teraz do diskusie. Rozbehnem to po skončení druhej svetovej vojny.
-
Kým bude ten čas spojenia všetkých so všetkými, poodpovedám na všetky témy. A nikto niič…
-
zatiaľ to vyzerá len na fem. dochvíľnosť – freya a dorotka
-
Takto zaránky sa mi nechce teoretizovať o princípoch muzeológie, ale aký máte názor na delimitácie zbierok v múzeách ?
-
Až ma zaskočil ten obrovský záujemo tradičnú kultúru na Slovensku !
To nik nič nepoočul, nevie a nechce vedieť ? -
bacil, to je dobre, že si tu, však uvidíš načo to bolo dobré. Ale aj možno neuvidíš.
Tie divné hodiny aj mňa stále znepokojujú, ale mnohí sú spokojní. To sú tí, čo navždy chcú žiť v snoch. -
Jednu ekologickúanti-mravčiu radu :
Do silného slaného roztoku namočíme starú špongiu a uložíme na miesta, kde sa mravce najviac pohybujú a zdržiavajú. Špongiu s pokapatými mravcami namočíme v horúcej vode, očistíme od mŕtvoliek a postup opakujeme až do vysilenia (mravcov alebo nás) -
Bratislavský hrad tiež prešiel smutnou históriou a ešte neskončila.
Vyhorel r.1811 (28.mája) a márne volanie po záchrane sa zmenilo až po 1956, kedy bola schválená jeho rekonštrukcia.
Prvé memorandum na jeho záchranu podal 1909 mestský archivár J.Batka, v 20-tych rokoch 20. storočia architekt Dušan Jurkovič, Janko Alexy. V roku 1942 bola vyhlásená súťaž na obnovu hradu.
V roku 1953 Katedra vývoja architektúry vydala stanovisko, že snahy na rekonštrukciu sú už oneskorené a navrhla objekt zbúrať a niečím iným ho nahradiť !
Záchrany (výskumy, detail.spracovanie projektov..) sa ujal kolekt. Katedry teórie a dejín architektúry SVŠT pod vedením prof.arch.Alfréda Piffla.
Takto vyzerali práce v severnom krídle koncom 50-tych rokov 20.storočia
a takto v tom istom období práce pod severovýchod.vežou -
Valaštička moja z tvrdieho železa, čo mi darovala Mária Tereza
Nemala som veru valašku zaradiť k obyčajným veciam, lebo každá bola neobyčajná a niektoré i zázračné…
valaška – malá sekerka s dlhým poriskom. Slúžila ako oporný, obranný a pracovný nástroj, aj ako tanečná rekvizita, neskôr nadobudla symbolickú funkciu.
Viaže sa na pastiersko-valaské zamestnanie a pôvodne bola rozšírená najmä v oblasti stredného Slovenska.
Prvý historický doklad je z roku 1692 z cenníka remeselných výrobkov pre Zvolenskú stolicu.
Sekerky valašiek kovali zo železa dedinskí kováči, alebo odlievali zámočníci v okolí banských miest a hámrov. Poriská si vyrábali a zdobili pastieri.
Dekor najmä geometrických a rastlinných prvkoiv, neskôr aj veľmi náročné zoomorfné a antropomorfné motívy. Techniky rytia, vybíjania, inkrustrácie kovmi. Dekoratívnou súčasťou valašky bolo kovové chránidlo ostria, ktoré sa začalo používať po vydaní bezpečnostných nariadení koncom 17. a v 18. storočí.
Drevené valašky zdobené vruborezom nosili honelníci.
Valašky obité plechom s voľný,mi uškami, mosadznými kolieskami zhotovovali najmä gorali na severnej Orave a Spiši. Pomocou tohto hŕkavého zvuku sa mohla orientovať črieda oviec.
Pri goralských tancoch sa takáto valaška používa i ako hudobný nástroj, najmä pri odzemkoch.
Valaška bola v 20. storočí sprofanovaná ako upomienkový predmet charakterizujúci svojráz Slovenska.Valaška na obrázku prvá vľavo (a) je pripisovaná Jánošíkovi a je majetkom HM SNM.
-
jasné že všetci potrebujeme chat, aspoň nebudeme odbiehať na cudzie chaty !
Už viidím ako freya počas prednášok četuje :o
Harp, obetavý to admin, ako je to s tými časmi (hodiny, minúty, sekundy) ?? Ja som vždy takmer o 24 hodín popredu, to vyzerá akoby som chcela trhnúť rekord i :!: :?: -
Teraz som našla v Dobrej rade nad zlato (od Žely Inoveckej) receptúry na výrobu domáceho mydla. Čo ja viem, nech tá pani cez svadobné srdiečka skúsi :
Na 1 kg tuku (hocijakého) sa počíta 500 gramov lúhového kameňa (alebo žeravého nátria ???), 4-6 litrov vody a 200 gramov soli
Na varenie mydla je najlepšia dažďová voda (resp. mäkká). Do polovice množstva vody dáme lúhový kameň, zohrejeme na bod varu, potom pridáme tuk (hocijaký pokrájaný na kocky) a varríme kým nevznikne rovnotvárna hmota. Nádoba, v ktorej mydlo varíme, musí byť oveľa väčšia ako obsah, aby hmota nekypela Oheň musí byť nepretržite rovnaký, mierny. Pri stálom miešaní dolejeme ostatok vody a varíme, kým sa mydlo netiahne. Skúška sa môže urobiť tak, že sa kvapne na tanierik kúsok hmoty, keď tuhne, je proces varenia ukončený. Ak má kvapka mastný okraj, je treba pridať lúh. Ak dlho trvá tuhnutie, pridáme mastnotu. Ak je hmota dobrá,pridáme soľ, ktorá oddelí mydlo od lúhu. Potom sa hmota varí ešte pol hodiny. Hotové mydlo vypláva na povrch a po úprave na toaletné mydlo ho vlievame do formičiek.
úprava mydla na toaletné : do hmoty priamo, alebo po stuhnutí opäť hmotu rozpustiť v troške vody a pridávame niektorú z týchto esencií :
farbivo (šafranová tinktúra, potravinárske farby)
éterické oleje (hrebíčkový, bergamotový, škoricový, vanilkový, levanduľový, rozmarínový, citrusový…)
parfemy a kolínske
olejčeky z mandlí, ovocné tinktúry, ihličňanové výťažky a podobne. -
harp – to je nádhera ! Najmä tá obložená misa je kulinársky predvolebný ťah !
Potom, že komouši nie sú na zjedenie :o -
dobre sabatier !
prirodzene, že je ešte plno kladív a kladiviek, lekárske neurologické kladivko, modelárske a tiež nákovy..napr v uškách, teda anatomické…