aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Oprava starej pivnice

  • Oprava starej pivnice

    Posted by gaiusjulius on 10. septembra 2014 at 10:19

    Zdravím všetkých priateľov a fanúšikov portálu Obnova.
    Potreboval by som poradiť ako spevniť klenbu v zemnej pivnici.Klenba bola opravovaná ale asi nie dostatočne kvalitne resp. odborne . Vypadávajú z nej kamene a obávam sa že by to mohlo spôsobiť nejaké nešťastie. Ako som sa dozvedel kamene boli ukladane do kónusu obsypané hlinou a zaliate betonom s oceľ. sieťou-výstužou  ale vysledok je neuspokojivý. Pivnica sa nachádza na záhrade škoda by jej bolo…nevyužiť ju do budúcna.Je v nej prijateľná teplota aj v zime. Na ovocie, zeleninu ako stvorená.  Schodisko do nej je úžasné,  Len ako ju opraviť poradte…Vraj existuje aj nejaká striekacia pena na lepenie no neviem už mi radili aj PUR Penu akože vystužiť tie špáry medzi kameňmi a poptom vytrieť nejakým lepidlom..Môžem priložiť aj fotky, budem vďačný za každú radu  a reakciu.         Julo M.

    luba odpovedal 7 years, 5 months ago 6 Členovia · 15 odpovede/odpovedí
  • 15 odpovede/odpovedí
  • vlcik-tlcik

    Member
    10. septembra 2014 at 23:44

    PUR penu, aj striekaciu sme si akože nevšimli smiley

    Skús radšej to foto.smiley

  • gaiusjulius

    Member
    16. septembra 2014 at 20:12

    Ospravedlňujem sa na pc nechodím príliš často pokúsim sa to v najbližšej dobe napraviť a foto  bude priložené.Myslel som že fotky mám a mýlil som sa… S pozdravom

  • gaiusjulius

    Member
    17. septembra 2014 at 20:58

    Fotografie spomínanej pivnice,na snímke vidieť zopár uvoľnených kameňov v strope.

  • gaiusjulius

    Member
    17. septembra 2014 at 21:02

    vzperami je to podložené kvôli istote ale bude s tým treba niečo robiť. Ide mi o to  poradiť sa aké riešenie by bolo nalepšie, najrozumnejšie a bezpečné.

  • gaiusjulius

    Member
    17. septembra 2014 at 21:12

    Ďalšie fotky

  • vlcik-tlcik

    Member
    18. septembra 2014 at 23:33

    Prezident od susedov písal, že máme byť smelý. Takže namiesto oslovenia Gaius Julius takto : smiley

    Julo, určite existujú kadejaké gebuziny, to by som prenechal iným. Je to skoro ten istý prípad ako na románskej veži na Gýmeši, kde je v klenbe vypadnutá malta zhruba až do dvoch tretín. Chlapci si vyrobili niečo ako mechanické tlakové pumpy a injektovali mierne nastavenou (nie cementom) vápennou maltou. Tie pumpy v princípe neboli zlé, iba to šlo pomaly (a nie je to ešte hotové). Podľa mňa stačí špárovačka (na mieru), ale naozaj je to strašne pracné. Zatiaľ toľko, ale zaujímali by ma vrstvy nad klenbou (aj hrúbka), až po terén.

  • doky

    Member
    25. septembra 2014 at 0:14

    Vlcik ma pravdu a a je asi aj najfundovanejsi  v tejto tematike. PUR penu tipujem ze Ti poradila komora pravnikov  v nejakom politickom klube….

        Bude to prácne, ale viem si predstavit, aka pekna bude pivnica. Cesta je vsak dlha. Osobne mam velmi dobre skusenosti s kleberom: prilepuje sa na kamen, kdezto cementova malta sa uz pri mikropohybe  odtrhala od neho. Az ked bude vyfugovanie kompletne a zatvrdnute, mozes odobrat podpery.  Samozrejme ” kliny v klenbe” robia pevnost celej strukture, takze ked je vypadane murivo medzi skalami, mozes to podkladat kazdych par cm a  nic nevyhras.  Budes si musiet vyrobit  rozne typy dusadiel na fugovanie, alebo tlakovu pumpu a la Gymes. Prajem huzevnatost a nezlomnost. Doky

  • lubi

    Member
    24. júla 2015 at 12:36

    Vlcik-tlcik,

    mame identicky problem ako GaiusJulius, pozorne som citala Tvoje rady, pises, ze treba vyrobit mechanicke tlakove pumpy a injektovat mierne nastavenu vapennu maltu. Cim ju mame nastavit?  Z coho si chlapci vyrobili tie pumpy? Snad by sme na to prisli i sami, ale s Tvojou radou to bude urcite rychlejsie. U nas na chalupe chodia radit vsetci laznici a kadejaki majstri a najradsej by betonovali – no hroza. Pokial sa nam nepodari vyrobit pumpy, na strasne pracne sparovanie sa uz teraz tesim. 

  • harp

    Member
    27. júla 2015 at 20:13

    Necitam az tak pozorne alebo sa tu vobec neriesi to ze ta klenba je monolit. Naozaj je jej rub cely zaliaty?

    Nemas odfotenu sondu?

  • vlcik-tlcik

    Member
    2. augusta 2015 at 23:10

    Žiadny problém nie je identický, Líšia sa v detailoch a tam býva pes zakopaný.

  • vlcik-tlcik

    Member
    2. augusta 2015 at 23:14

    Neviem, či tu chce vôbec niekto niečo riešiť. Podľa reakcií ide skôr o otázky básnické.

  • lubi

    Member
    4. augusta 2015 at 13:47

    Vlcik,

     

    dakujeme za vsetky rady; basnicke otazky prozaicky riesime, riesime no este chvilu potrva, kym doriesime. Vypomstila sa nam asi snaha zjednodusit si proces hasenia vapna, kupili sme TrassitPlus http://www.baumit.at/pimdam/AT/pdb/PDBL_TrassitPlus.pdf ; Zmiesali sme to so strkopieskom s takou frakciou aku si nam poradil, no zatial sa nam nepodarilo vytvorit uspokojivu hmotu, ktora by bola schopna udrzat sa v klenbe. Mozno musime prist na optimalnejsi pomer trassitplusu a strkopiesku, no zrejme to naozaj nie je schopne nahradit poctive  hasene  vapno. Na stenach po bokoch sa s tym ale pracuje celkom dobre….. Prepac, ze sa ozyvam takto neskoro, no ku nasej chalupe prekonavame vzdialenost 630km (cize laska k nej je naozaj daleka a velikaaa) a tento rok sme ju najmä museli spevnovat vo svahu aby sa nam nezosunula do doliny, drenazovat ai – takze sme boli radi, ze sme s pivnicou aspon zacali. Ale snad to pojde. Ked nie, tak aj vapno, prisaham, nahasime :)

    a neviem ci otazka Harpa patrila mne; monolitna (cize vysekana v kuse do skaly, ak to spravne chapem)- nie je; je stavana do klenby z uzkych, spicatych kamenov spajanych hlinou. Budeme dalej trpezlivo skusat.

  • gaiusjulius

    Member
    4. augusta 2015 at 20:02

    Milí priatelia,

    ´dakujem za Váš čas ktorý ste venovali problematike opravy pivnice. Celé sa to trochu alebo dosť skomplkovalo….Na uvedenenú záhradu a v nej umiestnenú pivnicu vznikli majetkoprávne nároky tretej strany a tým pádom nastali problémy…. V tomto období rôznych prieťahov a obštrukcií aj zo strany ľudí od ktorých by som to nečakal sa iste uznáte nedalo nejak zasahovať do spomínaného objektu.Ba práve naopak ostal som trochu sklesnutý a znechutený z tých sporov.   Skončilo sa to tak že na záhradu nemám právny nárok a už sa aj predala.Detaily nemá význam rozoberať..Ale prišiel som na to, že platí staré známe – Urob komu dobre, os….rie Ti plot.. Ešte raz všetkým ĎAKUJEM a ostavám  Vašim  fanúšikom… Možno niekedy pri inej téme…

    S pozdravom      Julo Mokáň

  • vlcik-tlcik

    Member
    19. augusta 2015 at 23:57

    Vidíš, že žiadny problém nie je identický. Júlo tam mal betón, ty hlinu. Neviem, či by nebolo lepšie v tvojom prípade vyspraviť to hlinenou omietkou. Pri klenbe a kombinácii hlina vápenná omietka vidím trochu problém. Naozaj by sa hodila fotka, aj detailnejšia. Trassit plus nepoznám, ale asi je to klasické hydraulické vápno, pomer vápno piesok sa nedá určiť takto cez internet, v každom prípade ak omietku nahodíš na stenu musí držať, iné sa na to povedať nedá.

     

  • luba

    Member
    19. novembra 2016 at 21:34

    Asi stará téma, ale máme niečo podobné – naša pivnica je ale kopaná v ílovitej pôde. Dcéra vhodila tému na iný portál, kto má záujem môže sa pozrieť, sú tam aj fotky – aj keď nie veľmi jasné. Ak sa nájde niekto, kto bude vedieť poradiť, budem sa tešiť. 

     

    https://www.modrastrecha.sk/forum/rekonstrukcia-stareho-domu/ako-zrenovovat-staru-kopanu-pivnicu-v-ilovitej-pode/

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť