aktivita diskusia Hrady, zámky a kaštiele Kaštieľ Radvanských v Radvani (Banská Bystrica)

Tagged: 

  • Kaštieľ Radvanských v Radvani (Banská Bystrica)

    Posted by palo on 10. januára 2013 at 17:57

    Rozpadávajúci sa kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici sa stal vierohodnou kulisou hrôzostrašného filmového príbehu. … Slovenskí filmári si ju vybrali pre jej tajomnú a strašidelnú atmosféru a vlani v lete tu nakrútili horor. Takmer celý dej filmu sa odohráva v kaštieli.

    Čítajte viac v článku Eriky Krčovej Bystrická ruina: Zahviezdi v horore z 9. 1. 2013 na http://www.pluska.sk.

    antik odpovedal 11 years, 2 months ago 3 Členovia · 5 odpovede/odpovedí
  • 5 odpovede/odpovedí
  • antik

    Member
    11. januára 2013 at 12:39

    Slovenský triler Attonitas sa čoskoro dostane do kín

    BRATISLAVA 9. januára (SITA) – Návštevníci kín sa už od 28. februára môžu tešiť na slovenský triler Attonitas z réžie Jaroslava Mottla. Ukážu sa v ňom Petra Blesáková, Peter Brajerčík, Michal Jánoš či Gabriela Marcinková, ktorá si zahrala v romantickej dráme 360 (2011) po boku Juda Lawa a Anthonyho Hopkinsa alebo v akčnom trileri Move On (2012) spolu s Madsom Mikkelsenom.
    Napínavý hororový príbeh sa takmer celý odohráva v priestoroch Radvanského kaštieľa uprostred sídliska Radvaň v Banskej Bystrici, v ktorom polícia nájde spálenú mŕtvolu. Študentka Jana zbadá v okne kaštieľa tajomné tiene. Je presvedčená, že to súvisí s jej priateľom, ktorý zmizol bez stopy. Spolubývajúci jej chcú dokázať opak a rozhodnú sa odhaliť tajomstvo starého kaštieľa. Záznamy ich kamier odhalia pravdu, ktorá má ďaleko fatálnejšie dôsledky, ako si vedeli predstaviť.
    Chátrajúci Radvanský kaštieľ v Banskej Bystrici bol priamou inšpiráciou nanapísanie a realizovanie debutového filmu scenáristu a režiséra Jaroslava Mottla, ktorý je autorom a producentom tridsiatky divadelných hier pre deti, mládež aj dospelých v Divadle Maska. Ešte ako študent VŠMU spolumoderoval detskú reláciu Od Kuka do Kuka a absolvoval rok štúdia na Medzinárodnej škole pantomímy Marcela Marceaua v Paríži. Spolupracuje s rozhlasom aj s dabingovými štúdiami. Ako herec sa predstavil v televíznych seriáloch ako Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Ako som prežil (2009), Odsúdené (2009) alebo Horúca krv (2012).

  • antik

    Member
    11. januára 2013 at 13:00

    No, neviem. Nečakal by som, že sa nezáživná hororová zápletka alá “Blair witch” objaví u nás ako niečo nové. Niekde sa objaví zdroj tajomného ZLA a to treba predsa natočiť na kameru…uff, klišé? alebo len obyčajný gýč? alebo…alebo? Určite to nebude film, ktorý by posúval obzory našej kinematografie ďalej. Jedine, že by sa tam objavil “zombie Kuko” :D. Napríklad taký filozoficky ladený slovenský film “Rozhovor s nepriateľom” bol prepadákom. Som zvedavý ako si povedie tento scrap&trash

    See video

  • benjo

    Member
    11. januára 2013 at 13:50

    zmocnuje sa ma velka obava az strasidelny pocit vzdy ked pocujem ze do kin ide novy slovensky “film” , no nic, nechajme sa prekvapit http://www.facebook.com/pages/attonitas/283902604956316

    inak podobnych strasidelnych kulis ako radvan.kastiel mame na svk dost vela… mozeme tocit filmom ako v bollywoode

  • antik

    Member
    14. februára 2013 at 10:11

    O rekonštrukciu kaštieľa Radvanských sa pokúsi Akadémia umení

    čítajte viac…

    Pri prenájme na 99 rokov je to zrejme posledný pokus, dúfajme, že bude úspešný…

  • antik

    Member
    17. februára 2013 at 15:35

    Kaštieľ Radvanských chce zrekonštruovať ďalšia škola

    BANSKÁ BYSTRICA 16. februára (SITA) – Chátrajúci renesančný Kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici-Radvani dostáva novú nádej na rekonštrukciu. Po tom, ako sa o ňu neúspešne pokúsila Slovenská zdravotnícka univerzita, chce kaštieľ patriaci mestu zrekonštruovať ďalšia vysoká škola – Akadémia umení v Banskej Bystrici. Mesto jej kaštieľ dá na základe tohtotýždňového rozhodnutia mestského zastupiteľstva do nájmu na 40 rokov za symbolické nájomné euro ročne s tým, že akadémia sa zaviaže preinvestovať do jeho rekonštrukcie minimálne 1,65 milióna eur do piatich rokov od podpisu nájomnej zmluvy. Zároveň ak sa stavebné práce nezačnú do uplynutia dvoch rokov od podpisu nájomnej zmluvy, bude to dôvod na vypovedanie nájomnej zmluvy.

    „Akadémia umení má ambíciu uchádzať sa o prostriedky z rôznych fondov, zrekonštruovať objekt, užívať ho, ale poskytnúť aj mestu príležitosť využívať tieto priestory,“ povedal primátor Peter Gogola s tým, že v časti kaštieľa by mohlo byť múzeum významného bábkara Antona Anderleho, ktorý pochádzal z Radvane. Zdôraznil, že záujmom mesta je zachrániť kaštieľ, v mestskom rozpočte však na to nie je dostatok prostriedkov. Potenciálni súkromní investori od zámeru ustúpili, pretože mali záujem prebudovať kaštieľ na hotel, pamiatkari by im však nedovolili meniť dispozičné riešenie interiéru.

    Vysoká umelecká škola Akadémia umení chce Kaštieľ Radvanských zrekonštruovať na účely prezentácie študentských prác, ale aj na vyučovanie. „Ide o vzácny objekt, ktorý by neostal uzavretý pre potreby školy, ale slúžil by širokej verejnosti. Jednak ako priestor, kde je možné usporadúvať predstavenia pod holým nebom – na nádvorí, ale aj vnútri, kde sú nádherné priestory, môžu prebiehať výstavy, koncerty, divadelné prestavenia a tiež významnejšie spoločenské udalosti. Park (obklopujúci budovu kaštieľa, pozn. SITA), je úžasným miestom pre sympóziá sochárov,“ povedal pre agentúru SITA rektor Akadémie umení Matúš Oľha. V kaštieli by podľa jeho predstavy mali byť aj ateliéry a učebne pre všetky tri fakulty akadémie – Fakultu múzických, Fakultu výtvarných aj Fakultu dramatických umení. Žiadnym konkrétnym projektom rekonštrukcie však Akadémia umení zatiaľ nedisponuje a nemá zabezpečené ani zdroje jej financovania. „Sme teraz v takom okamihu, že hľadáme prostriedky. A práve preto, aby s nami vážnejšie komunikovali možní sponzori, respektíve štátni úradníci, ktorí by nám k týmto zdrojom mohli prispieť, museli sme reálne disponovať dlhodobým prenájmom tohto objektu,“ povedal Oľha s tým, že je niekoľko možností financovania rekonštrukcii vrátane využitia eurofondov.

    Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ Radvanských je v zlom technickom stave a pre verejnosť je uzavretá. Mesto Banská Bystrica ju vlastní od roku 1994 a dosiaľ na nej vykonávalo len základné údržbárske práce. V roku 2009 schválilo mestské zastupiteľstvo prenájom kaštieľa Slovenskej zdravotníckej univerzite na 99 rokov za celkové nájomné jedno euro. Univerzita chcela v zrekonštruovanom kaštieli, rovnako ako teraz Akadémia umení, zriadiť kultúrno-spoločenské, vzdelávacie a reprezentačné priestory. Zaviazala sa investovať do rekonštrukcie kaštieľa do dvoch rokov od podpisu nájomnej zmluvy 1,65 milióna eur, nepodarilo sa jej však na to získať plánované grantové zdroje z eurofondov, mestu preto kaštieľ vo februári 2012 vrátila.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť