aktivita diskusia Hrady, zámky a kaštiele Hrady v Poľsku

Tagged: 

  • Hrady v Poľsku

    Posted by palo on 24. decembra 2011 at 18:28

    Hrad Bobolice

    “Na przekór konserwatorowi postanowiliśmy odtworzyć zamek, tak jak wyglądał w czasach swej świetności, za króla Kazimierza Wielkiego.” / “Navzdory pamiatkárovi sme sa rozhodli zrekonštruovať hrad tak ako vyzeral v časoch svojej najväčšej slávy za kráľa Kazimíra Veľkého.”

    Z rozhovoru s majiteľom hradu Jarosławom Laseckým z poľských novín Gazeta Wyborcza, Krystyna Naszkowska, 2009-11-13:

    Ten zamek jest mój, a ten obok – brata / Tento hrad je môj a ten vedľa bratov

    Kto je Jarosław Lasecki? Subjektívne a objektívne:

    “Zaangażowany w działalność kulturalną i ochronę zabytków, w szczególności w regionie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Sfinansował m.in. remont zabytkowego kościoła parafialnego w Żurawiu, renowację dworu w Żurawiu i Skrzydlowie, zabezpieczenie ruin Zamku Mirów. W 2000 rozpoczął jedyną w Polsce rekonstrukcję królewskiego Zamku Bobolice na Szlaku Orlich Gniazd.” / “Angažuje sa v kultúrnych aktivitách a ochrane pamiatok, najmä v oblasti Krakovsko-Częstochovskej Jury. Financoval okrem iného opravu pamiatkového farského kostola v Żurawe, rekonštrukciu kaštieľov v Żurawe a Skrzydlowe, zabezpečenie zrúcaniny hradu Mirow. V roku 2000 začal v Poľsku jedinečnú rekonštrukciu kráľovského hradu Bobolice na Ceste orlích hniezd.

    antik odpovedal 12 years, 2 months ago 2 Členovia · 10 odpovede/odpovedí
  • 10 odpovede/odpovedí
  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:39

    [quote=peterg, 17. december 2011 – 14:11]

    JE TOTO MOZNEE?? TO SI ODKIAL VYHRABAL BULSAR??

    Ja nechapem… TO JE MAJSTROVSKE DIELO. U.P.L.N.E !! ZE JA SOM SEDEL, KED SOM TO POZERAL… FANTASTICKA PRACA.. ODVAHA… KUMST…REALIZACIA… TA STRECHA V KONTRASTE S OBNOVENYMI MURMI…UZASNEEE!! ….. Tak, a viem, ze vizualny orgazmus nemusi mat chlap len z holej zeny.. :-D

    Nemam viac slov na to co vidim.

    Ale mam ich dost na to, aky brutalny kontrast s tym Viglassom uz “nabeton” citim, a viem, ze 2x po MKSR (umiernene, konstrukivne), uz nadisiel cas ***** celemu PU SR! Ja som laik, mozem si to dovolit. Dakujem ti za priamy, vizualny argument. [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:41

    [quote=tatar, 17. december 2011 – 16:06]

    [quote=peterg]

    Tak, a viem, ze vizualny orgazmus nemusi mat chlap len z holej zeny.. :-D

    [/quote]

    Peťo, mohol by si byť už aj dosť starý na to, aby si rozoznal “gumenú anču” od skutočnej baby, alebo si žiadnu ešte nevidel.

    Jozef trochu sa Ti čudujem, totižto presne takúto reakciu som čakal. Slováčikovi podhodíš síce pekný, ale umelý hrad a hneď na to skočí.

    Treba povedať, že Poľsko bolo zo všetkých štátov vojnou asi najviac postihnuté. Väčšina historických objektov doslova povstala z trosiek, napr.

    http://sk.wikipedia.org/wiki/Var%C5%A1avsk%C3%A9_star%C3%A9_mesto

    V podstate toto isté sa udialo teraz s hradom Bobolice, iba by som to nespájal, lebo to sa spájať nedá.

    Je to umelina, ale súhlasím, že kvalitatívne o niekoľko tried lepšie postavená ako Vígľaš.

    Neskonale ma otravuje a unavuje furt niečomu dávať ako tak prijateľný formát, preto prajem príjemnú zábavu, ale už bez mojej prítomnosti.

    Však Naj a podobní tomu udajú správny smer.[/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:41

    [quote=benjo, 17. december 2011 – 22:45]

    slusny ulet tie bobolice… taketo hrady si mozu postavit aj v cine. ale ako dalsi laik co chodi opekat spekacky po hradoch to beriem. ako hmatatelna ukazka stredoveku pre siroku verejnost a turisticka atrakcia je to napad za sto bodov a iste je to lepsie ako tie nespevnene rozvaliny co z toho mali predtym. kludne by som zo take 3-4 ulety zobral aj tu u nas. viglas nepocitam :D [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:42

    [quote=bulsara, 18. december 2011 – 1:03]

    Jasné, že úlet, ale “na pôde” vígľašského “svetonázoru” sa to celkom hodí … Ten majiteľ (zbohatlík a poslanec Sejmu (?)) mal aj na poľský zvyk (po vojne) stavať hrady od základov, dosť veľa problémov s miestnymi pamiatkovými úradmi  :-) … Tak ma napadlo, že keby do tej skaly vyrúbal podzemné garáže, prípadne bazén so soľnými jaskyňami (samozrejme rovno 3 výťahy z exteriéru pod zem aj na strechu (však vozíčkári …) , tak by mu to granty EÚ preplatili a pamiatkári (na Slovensku samozrejme) oštempľovali všetkými pečiatkami čo by na úrade boli  :-) …  Kým každý úradník – pamiatkár je nahraditeľný, výnimočné podnikateľské zámery sú nenahraditeľné … U nás taká obyčaj …  :bigsmile: [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:43

    [quote=peterg, 18. december 2011 – 14:41]

    Ach jaj, na moj usmevny komentar ci poznamka zas taka vazna reakcia… vstupim si teda do svedomia a idem uz okuknut daku tu zenu :-D

    Nech si aj Mr. Bulsara vstupi do svedomia, a neoblbuje nas laikov takymi “umelinami”… no no no )

    Kazdopadne dakujem opat za ten link, este by bodlo meno toho prachaca “nadsenca”, hned mu na FB vyslovim velky obdiv a pogratulujem, a len tak sa ho opytam pomimo, ci nema este take volne zdroje v zalohe. Ten hrad vyzera 100x lepsie ako vsakovake slovenske (post)komunisticke aj sucasne napr. viglasovske experimenty dokopy. Fakt netusim, ako moze niekto cervenymi ocami vidiet napr. v tej novopostavenej brane daku umelinu. Je to rekonstrukcia v novoveku, verim ze cielene a zodpovedne urobena, skratka svieti novotou..a ak to zmastili z dobrych surovin a prisad, o par x rokov ta fasada vyzrievanim a vplyvom pocasia moze ziskat peknu patinu.. Alebo nie. Ale rozhodne si toto dielo nezasluhuje take pohrdanie, nechapem. [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:44

    [quote=vlcik-tlcik, 24. december 2011 – 4:54]

    Asi máme rozdielny pohľad na úsmevné komentáre, ale to je v poriadku.

    Krvavé oči nemám, iba si myslím, že ak prijmem určité pravidlá hry, je dobré ich aj dodržiavať. A argument, že francuzi majú na Loire zachovalé hrady a zámky, nemci a češi tiež, sa mi nezdá dostatočný na to, aby som ruiny prestaval na v podstate neautentické novostavby.

    Nemám problém s tým, ak sa z totálnej ruiny, ktorú zapríčinil človek pomocou najmodernejšej techniky vytvorí identická kópia originálu ako to bolo v prípade Frauenkirche v Drážďanoch.

    Vravím tomu víťazstvo ľudí a zdravého rozumu v duchu Benátskej charty, naopak Bobolice ako víťazstvo ľudí nad zdravým rozumom a Benátskou chartou, aj keď, čo plynie už z napísaného, neberiem ju ako dogmu.

    Určitým vzorom sú pre mňa češi a pravidlá, aj keď nie ako dogma dôležitejšie, ako akokoĺvek dobre postavený hrad, ktorý :

    Věrohodnost nepřímých podkladů o které se obnova opírá; obnova historického tvaru se musí zastavit tam, kde začíná hypotéza (Benátská charta).

    O památky je nejlépe pečovat prostředky, kterými vznikly, tedy s užitím historických technologií, postupů a materiálů, jejichž kontinuitu je třeba udržet.

    viac

    http://www.npu.cz/pro-odborniky/pamatky-a-pamatkova-pece/historie-a-principy-pamatkove-pece/

    Ale samozrejme nikomu to nevnucujem, reagoval som tak, ako som reagoval na spochybňovanie pamiatkárov, aj keď aj ja mám k nim určité výhrady. Pokiaľ bude trebárs MiroM, na Uhrovci, alebo MS na Lietave, MB na Gýmeši a nedodajú tam nejaké údernícke firmy viem, že môžem spokojne spávať. [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:47

    K rekonštrukcii hradu Bobolice sa rozvinula diskusia na inom (nie celkom patričnom) mieste; bolo by dobré, aby pokračovala tu.

    [quote=bulsara, 17. december 2011 – 12:11]

    “Trošku” iný kumšt pri “výstavbe” hradov … Ale zase treba uznať, že v polskej krvi je niečo, čo by sme v tej našej len ťažko nachádzali (česť výnimkám).  Tiež treba uznať, že uplatňovať dnešný pokrokový trend (samozrejme nemyslím “vígľašský”) vo vzťahu k záchrane torzálnej architektúry by v povojnovom Poľsku znamenal buď totálny výmaz mnohých mestských historických jadier (a individuálnych architektúr) alebo ich premenu na hororový katastrofický “skanzen” … Isto Poliaci to mali dosť dobre zdokumentované z predvojnového stavu … Takže tie Bobolice … to sa isto niekomu oči prevracajú  :-D, za mňa radšej 10 krát Bobolice než jeden Vígľaš … :-D

      http://www.youtube.com/watch?v=MnBMzGZuxHk&feature=related      

    …a kúsok turistického “zázemia” … Slováci sa môžu strčiť so svojou turistickou kreatívnosťou do prdele …

    http://www.youtube.com/watch?v=skoV0cBqx5U&feature=related  [/quote]

  • palo

    Member
    24. decembra 2011 at 18:52

    [quote=peterg, 24. december 2011 – 15:27]

    Milan, rozviedol si to do neopodstatneho extremu… Tymi poslednymi 2 odsekmi. Tak som nikdy neuvazoval, asi som ta len vytocil. To ma mrzi, ved uz koncim ).

    Jednoducho VNIMAM A CITIM – ze ak postavis vedla seba Poliaka a Slovaka, dostali by navlas rovnako zrucaninu, tak lepsie ju fakt asi spravi ten Poliak. Toho Poliaka ci Slovaka beriem ako fiktivnu (kolektivnu) postavu spriemerovanu z majstra/restauratora, sponzora, uradnika – vsetky vstupy/cinitele posobiace v zachrane pamiatky. Nijak tymto umyselne nedehonestujem vsetkych do spiku kosti zanietenych a cinnych, nachvalil a narespektoval som sa ich pomerne dost..

    Len debatime. Jasne ze nemam o pamiatkaroch a ich dennej naplni ani sajnu, ved som laik, a stale to opakujem.. ale mam ******* instinkt, ak cosi uz dlhsie sledujem, to mi ver.  Technicko-vytvarne zrucnosti som si vypestoval od malicka, mal som z nich len tie najznamky.. a i ked sa tym vobec nezivim, teraz som fo vaze, ze ked sa 2 roky ako tak skromne angazujem, vnimam takmer denne vase postrehy, debaty.. tak dospievam svojou vlastnou cestou k tomu, co a ako by som urcite v reale nerobil. Ano, 3x ano, vedel by som si predstavit urcite vacsiu odvahu uradov nielen pri konzervaciach, ale aj (ciastocnych) rekonstrukcii. Kde v akej miere, podla velkosti poskodenia a dochovanych materialov. Mame 3D programy, fotky, kategorie zachovalych pamiatok, podla slohov, tak preco su obavy podla nich tvorit model rekonstrukcie tej ktorej pamiatky? Jednoducho v priemere tvorime na SK konzervovane torza a hrby kamenia na nadvoriach, ktore je zakazane dat spat do murov. Mozno to je ten pomysleny novy sloh, co tu Strombus nahodil pri Lubovni, aspon konecne jeden pravy slovensky.. Eine wahre Komedie fur mich, Entschuldigung..

    Este raz dakujem za Bobolice pred moje oci, a ked sa daka realna zrucanina docka nejakej klasickej strechy, beriem partiu a pohodujem tam (kurnik, ak ma Bacil cita.. z tych slov sa nevykrutim :).

    Pokojne a srdecne Vianoce vam zelam. [/quote]

  • antik

    Member
    2. februára 2012 at 11:49

    Kniežacia veža v Siedlęcine, ktorá je známa svojimi nádhernými maľbami zo 14. storočia, má na svojej stránke ako novinku informácie v angličtine a v češtine.

  • antik

    Member
    4. februára 2012 at 9:27

    Poznáte? Tiež rekonštrukcia, ale nepôsobí tak disneyovsky ako Bobolice.

    Zamek Chudów

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť