aktivita diskusia Múzeá a Galérie Vihorlatské múzeum v Humennom

Tagged: 

  • Vihorlatské múzeum v Humennom

    Posted by uskalienka on 22. mája 2010 at 23:19

    Deň múzeí v nedeľu v kaštieli aj skanzene

    PREŠOV/HUMENNÉ 19. mája (SITA) – Medzinárodný deň múzeí oslávia vo Vihorlatskom múzeu v Humennom na sklonku týždňa v nedeľu 23. mája. Návštevníci si môžu vybrať program v kaštieli alebo v skanzene, organizátori ho rozvrhli na obidvoch miestach v čase od 14:00 do 18:00.

    V kaštieli je naplánované slávnostné otvorenie 24. ročníka Medzinárodného dňa múzeí na 14:00. O hodinu neskôr sa predstaví Dychový orchester Základnej umeleckej školy v Humennom. V priestoroch múzea si hostia môžu prezrieť umelecko-historické, sakrálne a prírodovedné expozície. Múzeum ponúka aj numizmatickú výstavu. Deti bude zaujímať svet hračiek a bábok pod názvom Pinocchio a jeho kamaráti. Hostí, ktorí vytrvajú do záverečnej, budú vyprevádzať členovia skupiny historického šermu JAGO zo Spišskej Novej Vsi.

    V skanzene sa začne program svätou pravoslávnou liturgiou o 14:00 v drevenom chráme sv. Michala Archanjela, ktorý tvorí dominantu celého areálu zemplínskej dediny. Kostolík pochádza z Novej Sedlice a ide o úplne prvý exponát v skanzene, ktorý tu nainštalovali v roku 1974. Návštevníci si môžu prezrieť aj ďalších 18 stavieb ľudovej architektúry a bývania, ktoré vystihujú charakter Horného Zemplína. Počas celého dňa si hostia budú môcť vychutnať prehliadku skanzenu aj z chrbta koňa.

    O programe agentúru SITA informovala archeologička a zástupkyňa riaditeľa Vihorlatského múzea Ivana Strakošová.

    uskalienka odpovedal 13 years, 6 months ago 1 Člen · 1 Odpoveď
  • 1 Odpoveď
  • uskalienka

    Member
    29. októbra 2010 at 7:45

    Skanzen zatvorí svoje brány v nedeľu

    PREŠOV/HUMENNÉ 28. októbra (SITA) – Skanzen v Humennom so svojou expozíciou ľudovej architektúry a bývania prijme posledných tohtoročných návštevníkov v nedeľu 31. októbra. Jeho brány sa opäť otvoria v máji budúceho roku. Počas tohtoročnej sezóny prišlo do skanzenu okolo 5 900 návštevníkov. Najlepším mesiacom bol tradične jún, keď počty hostí vylepšujú školské zájazdy. Prilákať v hojnom počte ľudí do múzea pod holou oblohou dokázali jeho pracovníci aj v dňoch, keď sa tu organizovali tematické podujatia. Skanzen patrí pod Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré je otvorené celoročne a sídli iba 200 metrov od skanzenu v centrálnej budove zrekonštruovaného kaštieľa. Múzeum má v zimnom období od 1. novembra do 30. apríla otváracie hodiny zredukované iba na päť pracovných dní v týždni, počas víkendu je kaštieľ zatvorený.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť