aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Čierna kuchyňa

  • porsena

    Member
    31. marca 2010 at 9:25

    Krásna, nádnerná, juj ten kachľový sporáčik by som si pozrel bližšie :).
    Inak toto je ukážkový príklad, ako sa menilo vykurovacie zariadenie a jeho priestor. Pôvodná čierna kuchyňa s otvoreným komínom, vyzerá to tak, že na miesto mandrholca je vynášací plytký stlačený oblúk. Myslím že “lavica” pôvodného ohniska bola na pravej strane. Pec bola pravdepodobne tiež tam, resp. presahovala čiastočne do susednej miestnosti. Dá sa predpokladať, že sem ústili aj vykurovacie a dymné otvory vykurovacích telies z vedľajších miestností. Postupom času sa priestor kuchyne vyvíjal do čistejšej bezdymnej formy. Spodok otvoreného komína bol uzavretý, takže kuchyňa dostala plackovú klenbu, k pôvodnému ohnisku bol pristavaný murovaný kachľový šporák a pec bola uzavretá do tzv. “vindófne”, to je ten hranol s čiernymi plechovými dvierkami.
    Veľmi pekné

  • porsena

    Member
    31. marca 2010 at 10:24

    Toť nedávno som mal možnosť pofotiť inú čiernu kuchyňu v ploruine domu v Banskej Hodruši, lenže tá to už má takmer “za sebou”.
    Je to taký prechodný typ s dvomi mandrholcami. Otvorený komín bol neskôr od spodku taktiež uzavretý plytkou segmentovou klenbou.

    Pohľad do čiernej kuchyne

    Pohľad do otvoreného komína cez otvor v mladšej klenbe

    vykurovací otvor kachlí, ktoré boli umiestnené vo vedľajšej miestnosti.

  • palo

    Member
    16. januára 2011 at 0:07

    Pár fotiek z čiernej kuchyne v dome, ktorý je upravený ako múzeum, v Hrušove (okres Veľký Krtíš):

    Do izby zasahuje blok chlebovej pece:

    Porsena, čo myslíš, ten menší otvor nad dvierkami do chlebovej pece z ohniska čiernej kuchyne súvisí s tou chlebovou pecou alebo to bolo vyústenie dymovodu z iného vykurovacieho telesa v izbe?

  • porsena

    Member
    16. januára 2011 at 12:20

    Bolo by potrebné vidieť, ja som síce v tomto dome bol, ale presne si nepamätám. Z najsamväčšou pravdepodobnosťou tam však ústila komínová rúra šporáka, alebo tzv. “petroviek” z vedľajšej izby. Vzhľadom na charakter zadymenia priamo z čeľustí pece nemá tento otvor prečo s pecou súvisieť.

  • rastooo

    Member
    29. januára 2011 at 8:21

    V mojej čiernej kuchyni je tiež takýto otvor nad ohniskom.Slúžil na odvod spalín z kozúbka v izbe,v ktorom sa pálili lúče na svietenie.Foto dodám.

  • rastooo

    Member
    29. januára 2011 at 18:21

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť