aktivita diskusia Hrady, zámky a kaštiele Expedícia Sicília 2006

Tagged: 

  • Expedícia Sicília 2006

    Posted by chobot on 21. novembra 2006 at 19:15

    Conserve the Beauty of European Monuments
    for Future Generations

    Hlavný organizátor: Polypeje (Česká republika)

    Spoluorganizátori: Provincia Regionale di Catania (Taliansko), Zamek Chudow (Poľsko), Združenie na záchranu Lietavského hradu (Slovensko), Združenie na záchranu Oponického Hradu – Apponiana(Slovensko), Mesto Rosice – Zámok Rosice (Česká republika)

    Partneri: Castrum (Slovensko), Vysoké učení technické – Fakulta architektury Brno (Česká republika), Národní památkový ústav (Česká republika), Stop (Česká republika), University of Messina (Taliansko)

    Odvetvie: kultúrne dedičstvo

    Kategória: Akcia 2 – jednoročný projekt

    Popis projektu: Projekt obsahuje aktivity týkajúce sa ochrany pamiatok európskeho kultúrneho dedičstva: workshopy s cieľom výmeny skúseností na medzinárodnej úrovni zamerané o.i aj na experimentovanie s novými technológiami, záverečnú konferenciu zaoberajúcu sa zhodnotením pilotného workshopu , s priestorom pre širokú diskusiu, tréningy vo forme seminárov na tému ochrany pamiatok a európskej histórie, verejné vzdelávanie. Všetky aktivity budú realizované na hradoch na Slovensku, v Českej republike a Poľsku.
    Cieľom projektu je upriamiť pozornosť na jestvujúce pamiatky ako významné časti kultúrneho dedičstva občanov EÚ a zapojiť ich do širokého spektra aktivít týkajúcich sa ich záchrany a ochrany. Zámerom projektu je taktiež propagovať medzikultúrny dialóg a medzinárodnú výmenu znalostí a skúseností v uvedenej oblasti, podporiť zamestnanosť, medzinárodný turizmus, poskytnúť dlhodobý podklad pre udržateľný rozvoj.

    Trvanie projektu: 1.7.2006 – 30.6.2007

    Kontakt:
    Združenie na záchranu Lietavského hradu
    013 18 Lietava 222
    Tel.: 0905 515 330
    0908 456 058
    E-mail: chobot@bytterm.sk
    http://www.hradlietava.sk

    heretic odpovedal 17 years, 2 months ago 3 Členovia · 14 odpovede/odpovedí
  • 14 odpovede/odpovedí
  • chobot

    Member
    21. novembra 2006 at 19:24

  • chobot

    Member
    21. novembra 2006 at 22:21

    Vážení priatelia hradného sveta, tu na tejtoto diskusnej téme Vám predstavím zaujímavú cestu, ktorú sme absolvovali v rámci projektu Culture 2000. Dôvodom prečo sme šli do mesta Catania na ostrove Sicília bol ten, že sme sa tam zúčastnili konferencie, ktorú zorganizovali naši partneri v projekte
    Provincia Regionale di Catania.

    Na úvod Vám v skratke predstavujem cestu čo zaujímavé sme navštívili.

    Expedícia Sicília
    28. októbra – 5. novembra 2006

    Deň prvý – nedeľa 29. október
    Návšteva San Marína jedného z najmenších štátov sveta, večer hrad Lucera

    Deň druhý – pondelok 30. október
    Návšteva hradu Castel del Monte, Palác Gravina a skalné mesto Matera

    Deň tretí – utorok 31. október
    Návšteva hradu Castello di Melfi

    Deň štvrtý – streda 1. november
    Ostrov Sicília, cesta do vnútrozemia a pláž, hrad aj antický amfiteáter v Taormíne

    Deň piaty – štvrtok 2. november
    Konferencia v sídle Provincia Regionale di Catania a návšteva hradu Aci Castello

    Deň šiesty – piatok 3. november
    Konferencia v sídle Provincia Regionale di Catania a návšteva hradu Castello Ursíno

    Deň siedmy – sobota 4. novembra
    Opustená zrúcanina kláštora Petina

    Deň ôsmy – nedeľa 5. novembra
    Návrat na Slovensko

    Každý deň expedície Vám budem zverejňovať v samostatnom bloku, kde nebude chýbať mojich pár slov, pár zaujímavých fotiek a nebudú chýbať aj www odkazy kde sa o danom mieste dozviete – dočítate viac. Verím a dúfam, že táto téma bude pre Vás zaujímavá a inšpiratívna. Takže teším sa na Vaše príspevky a otázky. S pozdravom chobi

  • harp

    Member
    22. novembra 2006 at 9:44

    Som rad ze takto uzasne reprezentujete slovensku hradarsku verejnost vo svete. Budem rad ak zverejnist spominane fotografie. Pripadne pripis, alebo vytvor novu temu, ako ludia z inych koncin sveta vnimaju starostlivost o hrady na Slovensku.

  • chobot

    Member
    25. novembra 2006 at 8:36

    Deň prvý – nedeľa 29. október
    Návšteva San Marína jedného z najmenších štátov sveta, večer hrad Lucera

    Republika San Maríno je najstarší nezávislý štát na svete a zároveň to je posledná antická zem.Jeho územie, v tvare nepravidelného štvoruholníka,má rozlohu 60,57km2, je prevažne pahorkatinové s dominantou ostrého vápencového kopca Monte Titano,ktorý má 750 m.n.m.,na jeho juhovýchodnom svahu sa rozkladá San Maríno, hlavné mesto republiky. Významné pamiatky,bohaté múzea aj jedinečná panoráma na svete,sa každý rok stávajú cieľom miliónov turistov.


    Castello San Maríno


    Úžasná výška od Castello San Maríno


    Kráčajte priatelia je pred nami ešte kus cesty…


    Alešová momentka a pár dobrodruhov z hradu Lietava

    Po návšteve San Marína sme zamierili na hrad Lucera, ktorý podľa italia sprievodcu má 40 veží a vyzerá skôr ako opevnené mesto. Bohužiaľ sme tam dorazili ked prichádzala tma tam sme si túto zaujímavú pevnosť obišli okolo a možem Vám povedať že je okruh naozaj veľký.

    Príbeh o hrade Lucera

    Zvláštní význam měl pak hrad Lucera.Na ostrově zbývalo ještě velké množství Saracénu, kteří však už dávno ztratili svoji moc, a spíše narušovali občasnými výpady poklidný život v zemi. Po krátkém boji Fridrich saracénské vůdce porazil a na 16 000 muslimů přesídlil na pevninu do Apulie právě k tomuto hradu. V Luceře tak vzniklo skutečné muslimské město, které provokovala zvláště papeže, jehož državy byly nedaleko. Muslimové byly od té doby velkými Fridrichovými dlužníky a přestože na ně byl císař zvláště přísný a za každého muslima vyžadoval zvláštní daň, není bez významu, že od té doby ho bez přestání následovala skupina na smrt oddaných elitních jezdců z Lucery.

    Info zo stránky :

    Pokračovanie nabudúce.

  • chobot

    Member
    4. decembra 2006 at 17:04

    Deň druhý – pondelok 30. október
    Návšteva hradu Castel del Monte, Palác Gravina a skalné mesto Matera

    Necelých 15 kilometrů od jadranského pobřeží se na nekonečné rovině nedaleko Ruvo di Puglia osaměle vypíná Castel del Monte. „Koruna Apulie“, tajuplný kamenný osmiúhelník s mohutnými nárožními věžemi je viditelný na vzdálenost několika desítek kilometrů. Jeho stavba trvala pouze 1 rok (1240-1241) a předčí všechny hrady spjaté s Fridrichem II. Štaufským, jenž byl sicilským králem a císařem Svaté říše římské.Castel del Monte znamená doslova Hrad na hoře. Ovšem hrubé zdi a osm nevzhledných věží prozrazuje, že se nejedná o hrad ve smyslu vojenské stavby. Císař měl mnoho intelektuálních zálib a hrad využíval jako lovecký zámeček, kde si mohl odpočinout od dvorského života. Později stavba sloužila střídavě jako místo slavností i jako vězení. V 19. století hrozila hradu zkáza; na poslední chvíli ho však vykoupila a nechala opravit italská vláda.

    Castel del Monte

    Hladná svorka psov pred hradom

    Interier hradu – zbytok krbu

    Pohľad na lietavských mládencov umeleckou fotkou


    Rozlučkové foto z hradom

    Pivnice – kopky krášlia okolie hradu

    Palác Gravina a skalné mesto Matera nabudúce.

  • chobot

    Member
    9. decembra 2006 at 22:22

    Po návšteve nádherného hradu Castel del Monte sme navštívili ďalšiu stavbu cisára Fridricha II. jeho palác v Gravine. Zaujímavá stavba, no vstup do nej bol zamknutý, boli sme tam po sezóne. No vychutnali sme si stavbu ako správny hradári a obkukali sme si to dookola. Pekné miesto.

    Pohľad na palác z diaľky

    Pohľad na vstup do paláca

    Pohľad dovnútra cez kukatko na bráne

    Hlavné čelo paláca

    Naše ďalšie kroky viedli do mesta Matera kamenného mesta, ktoré je unikátom vyhláseným Uneskom za pamiatku. Pre zaujímavosť sa tam natáčal najnovší film o narodení Ježiša Krista, ktorý sa chystá do kín. Originál stránka mesta je táto : http://www.comune.matera.it/

    Celkový pohľad na skalné mesto

    Městečko Matera na okraji hluboké strže tvoří rušná horní čtvrť a poklidná dolní čtvrť Sassi („jeskyně“), jež se dále dělí na Sasso Barisano a malebnější Sasso Caveoso. Obyvatelé Matery dříve žili v obydlích vyhloubených do skály. Tyto dvě tak odlišné čtvrti činí z města jedno z nejpozoruhodnějších v jižní Itálii. Chcete-li si udělat celkový obrázek, vydejte se po Stradě Panoramica dei Sassi a nahlédněte do jeskyní. Od 8. do 13. století podobné jeskyně pravděpodobně skýtaly útočiště pro mnichy z Basilicaty. Mnoho kaplí ve skále zabrali v 15. století venkované. Tak začalo osidlování jeskyní.

    Pohľad do vnútra miestností v opustených obydliach

    Jeden z kostolíkov mesta

    Obed za 30 Euro totale štyria – skvelý nápad a zážitok

    Pokračovanie nabudúce

  • chobot

    Member
    26. decembra 2006 at 9:08

    Deň tretí – utorok 31. október
    Návšteva hradu Castello di Melfi

    Tomuto přízračnému, dnes již opuštěnému středověkému městu vévodí hrůzostrašný hrad Castello Normanno, v němž papež Mikuláš II. v roce 1059 dosadil do úřadu Roberta Guiscarda, čímž na jihu legalizoval nadvládu Normanů. Melfi se následně stalo hlavním normanským sídlem. Tady také vyhlásil Fridrich II. Constitutiones Augustale (1231), jimiž sjednotil své království jako stát. Odtud byla také vypravena roku 1089 první křížová výprava. Na hradě nyní nalezlo útočiště Museo Nazionale del Melfese (Castelo di Melfi, Via Normana, telefon 0972 – 23 87 26, otevřeno denně) se sbírkou byzantských šperků. Je zde uchován také římský sarkofág z 2.st., sarcofago di Rapolla, na kterém je vytesána dívka na polštářích.

    http://digilander.libero.it/mikes78/CASTELLO.htm

    Pokračovanie nabudúce

  • chobot

    Member
    18. januára 2007 at 9:10

    Deň tretí – utorok 31. október
    Cesta z hradu Castello di Melfi na Sicíliu

    Do hradu Castello di Melfi sme sa nahlásili ako záspupcovia slovenského hradu Lietava a s riaditeľom múzea sme si vymenili propagačné materiály. Dohovorili sme sa lámavou angličtinou – našťastie bol s nami aj Mr.Heretik ktorý no problém všetko dohodol. Prehliadku sme ukončili na streche jednej z veží kde nemali prstup turisti a tam sme sa dozvedeli že nás čaká na Sicíliu ešte cca 500 km. To sme ešte netušili čo nás o chvíľu čaká…

    Už počas hľadania nocľahu v prudkých kopcoch Melfi sme si všimli, že nám akosi čudne pískajú kolesá na našom “Otesánkovi – Suzuki Vitare 4×4” Hned za mestom Melfi na najbližšej pumpe sme sa rozhodli zistiť čo je vo veci. Po zhodení predného kolesa sme zistili, že naše brzdové platničky doslúžili. Boli sme 1000km od domova a 500km pred Sicíliou – paráda.
    Mali sme však šťastie v nešťastí že sme zastalili na tej konkrétnej pumpe, lebo tam sa našiel náš anjel strážny ktorý nám za 55 Eur brzdové platničky doviezol aj vymenil. Ako pozornosť sme našemu italskému priateľovi za ochotu darovali pár plechoviek slovak&cech beer a on s úsmevom nám zakýval na cestu ktorá bola ešte veľmi zaujímavá.


    Oprava brzdových platničiek

    Prvú zastávku sme si neodpustili v meste Grácia – myslím že sa tak volalo, lebo sme zbadali hrad so žeriavom. Prvé naše dojmy boli že vydíme atomovú elektráreň. Hrad zabetónovaný nakomplet aj s žeriavom.


    Hrad Gracia so žeriavom

    Druhú zastávku sme si urobili na odpočívadle kde sa vypínal nádherný hrad v stave zrúcaniny – názov neviem, cestou späť sme ho chceli navštíviť.

    Zrúcanina hradu nad dialnicou

    Sopka Stromboli na nedalekom ostrove pri zapadajúcom slnku

    Pokračovanie nabudúce

  • harp

    Member
    18. januára 2007 at 12:19

    Ten hrad s tym zeriavom vyzeral ako z blizka?
    Zaujimalo by ci to, ze je tam taky dobry pristup nenahrava megalomanskym projektom.

  • chobot

    Member
    18. januára 2007 at 13:49

    Ahoj Michal

    Ten hrad sme z blízka nenavštívili len sme ho nafotili z každej strany.
    Na návštevu podrobnejšie nebol čas mali sme pred sebov 500 km.

    Takže tak
    S pozdravom chobi

  • heretic

    Member
    19. januára 2007 at 17:39

    Prikladám nadôvažok aj satelitné snimky nášho neznámeho hradu na diaľnici.

  • heretic

    Member
    13. februára 2007 at 20:08

    Hrad pri mesta Gracia, ten so žeriavom. Teda kde je žeriav? photoshop ho elegante odstránil. tak aspoň trošku romantický pohľad na betónovú opachu. :-)

  • heretic

    Member
    13. februára 2007 at 22:27

    Hrad sa vola – Birenza. Tuto fotka pocas prác, ako vidno, žiadna hanba domurovať polku hradu :roll:

  • heretic

    Member
    13. februára 2007 at 23:05

    A z druhej strany pre porovnanie…

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť