Tagged: 

  • Posted by harp on 14. apríla 2006 at 5:26

    Úloha Nitry bola v dejinách Veľkej Moravy veľmi významná, lebo hrad na skalnatom brale bol prirodzenou a strategickou pevnosťou nad meandrom rieky Nitry. Hrad vznikal postupne a do roku 1241 bol tak dôkladne opevnený, že vydržal aj nápor Tatárov. Od roku 1288 sa mesto stalo majetkom biskupstva, čo poznačilo vývoj hradu. Najstaršou zachovanou stavbou na hrade je románsky kostol sv. Emeráma, ktorý sa po vzniku nového gotického kostola stal jeho súčasťou. Dnes je pôvodná iba apsida a časť lode, ktorá po stavbe dolného kostola bola začlenená do celkového komplexu kostolných stavieb na hrade. Severný múr gotického kostola s opornými piliermi tvorí zároveň súčasť vonkajšieho opevnenia areálu. Opevnenie hradu bolo prebudované a zosilnené začiatkom 15.storočia na podnet panovníka Žigmunda. K ďalšiemu spevneniu hradieb došlo v dôsledku tureckej hrozby v 1.polovici 16.storočia, napriek tomu hrad v r.1663 tureckej ofenzíve neodolal. http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=1531Úloha Nitry bola v dejinách Veľkej Moravy veľmi významná, lebo hrad na skalnatom brale bol prirodzenou a strategickou pevnosťou nad meandrom rieky Nitry. Hrad vznikal postupne a do roku 1241 bol tak dôkladne opevnený, že vydržal aj nápor Tatárov. Od roku 1288 sa mesto stalo majetkom biskupstva, čo poznačilo vývoj hradu. Najstaršou zachovanou stavbou na hrade je románsky kostol sv. Emeráma, ktorý sa po vzniku nového gotického kostola stal jeho súčasťou.
    Dnes je pôvodná iba apsida a časť lode, ktorá po stavbe dolného kostola bola začlenená do celkového komplexu kostolných stavieb na hrade. Severný múr gotického kostola s opornými piliermi tvorí zároveň súčasť vonkajšieho opevnenia areálu. Opevnenie hradu bolo prebudované a zosilnené začiatkom 15.storočia na podnet panovníka Žigmunda. K ďalšiemu spevneniu hradieb došlo v dôsledku tureckej hrozby v 1.polovici 16.storočia, napriek tomu hrad v r.1663 tureckej ofenzíve neodolal.

    http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=1531

    asomtam odpovedal 9 years, 7 months ago 13 Členovia · 52 odpovede/odpovedí
  • 52 odpovede/odpovedí
  • shamman

    Member
    25. januára 2007 at 11:00

    Hrad Vidržal naporu Turkov ale tedajši pani hradu vidali hrad a cele mesto turkom aby nebola preliata krv. V roku 1664 Kraľovske vojka dobyli hrad a opet sa stal Biskupskym uradom.
    Pamiatka na turecky vpad je relief umiestneni na Františkánskom kostole sv.Petre a Pavla, ktorý je zapusteny v stene priečelia veže pri troch križoh

  • chobot

    Member
    12. decembra 2007 at 15:08

    V Nitre budú hľadať Pribinov kostol

    21. novembra 2007 12:46
    Archeológovia začnú v januári s výskumom Dolného kostola Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Očakávajú zaujímavé nálezy a nevylučujú, že možno nájdu aj doteraz neobjavený Pribinov kostolík z roku 833.

    Tento prvý kresťanský chrám na našom území dal podľa písomných prameňov postaviť knieža Pribina pravdepodobne pre svoju franskú manželku. „Pre Nitru to určite bude jeden z najdôležitejších výskumov v najbližšom čase, lebo je to veľmi exponované miesto po celé tisícročia. Keby všetko dobre išlo, teoreticky môžeme naozaj nájsť aj ten veľkomoravský kostol,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

    Viac o tejto téme a stránke :

    http://spravy.pravda.sk/v-nitre-budu-hladat-pribinov-kostol-db0-/sk_zaujima.asp?c=A071121_124624_sk_domace_p29

  • milan-janco

    Member
    3. januára 2008 at 16:00

    Hm. Je ten archeologický výzkum skutočne tak nutný? Vyvolala ho obnova katedrály sv. Emeráma, či len archeologova zvedavosť a potreba uderiť sa do hrude a povedať: “Našiel som ho”? Nebolo by lepšie počkať? Urobil sa nedeštruktívny prieskum. Nestačí to? Metódy archeologického výskumu sa zlepšujú a za niekolko xxx rokov získá archeolog z toho istého výskumu podstatne viac informácii než získa dnes. Tak prečo nepočkať? Naviac, stále je počuť nariekanie, že nie sú peniaze na analýzy, rozbory, odber a spracovanie vzoriek, konzervovanie a dlhodobú údržbu nálezov. Kolko lokalít doplatilo na to že boli vykopané predčasne. Dnešnými technikami by sa z nich získalo podstatne viac poznatkov. Škoda, že sa zabúda, keď sa to hodí na Maltskú konvenciu a jej zásady.

    ďalšia vec – pokiaľ sa základy Pribinovho kostola a podlaha objavia – aké budú ich ďalšie osudy? Predpokladám, že ich uvidí pár odborníkov, budú zdokumentované a zasypané. Neviem si dobre predstaviť, akým sposobom by mali byť v pomerne stiesnenom priestore Dolného kostola katedrály prezentované tak, aby bola zaistená ich stála údržba aby neutrpel kostol samotný. Myslím že je dostatok negatívnych príkladov prezentácie archeologického nálezu na mieste za každú cenu, ktoré viedli, po čase, keď záujem upadol, k ich devastácii a značnému poškodeniu. Hodne povie Monumentorum tutela s príspevkami venovanými prezentácii archeologických nálezov na mieste.

    Je velice lákavé objaviť základy najstaršieho kostola na Slovensku, ale práve s ohladom na význam tohoto nálezu by sa mali zvážiť všetky kroky – nielen vykopanie, ale hlavne ďalšia dlhodobá ochrana a záchrana tohoto nálezu.

    Milan Jančo

    V Nitre budú hľadať Pribinov kostol

    21. novembra 2007 12:46
    Archeológovia začnú v januári s výskumom Dolného kostola Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Očakávajú zaujímavé nálezy a nevylučujú, že možno nájdu aj doteraz neobjavený Pribinov kostolík z roku 833.

    Tento prvý kresťanský chrám na našom území dal podľa písomných prameňov postaviť knieža Pribina pravdepodobne pre svoju franskú manželku. „Pre Nitru to určite bude jeden z najdôležitejších výskumov v najbližšom čase, lebo je to veľmi exponované miesto po celé tisícročia. Keby všetko dobre išlo, teoreticky môžeme naozaj nájsť aj ten veľkomoravský kostol,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

    Viac o tejto téme a stránke :

    http://spravy.pravda.sk/v-nitre-budu-hladat-pribinov-kostol-db0-/sk_zaujima.asp?c=A071121_124624_sk_domace_p29

  • vkotruszova

    Member
    4. januára 2008 at 2:13

    Prave som citala v v SME, ze “Archeológovia dostali po 16-tich rokoch peniaze na výskumy
    NITRA 3. januára (SITA) – Slovenskej archeológii zrejme svitá na lepšie časy. Vláda schválila Slovenskej akadémii vied (SAV) na rok 2008 niekoľko miliónov na základný archeologický výskum. Stalo sa tak po prvý raz od vzniku samostatnej Slovenskej republiky s výnimkou minuloročnej päťmiliónovej účelovej dotácie na výskum v Bojnej. „Je to prelomová situácia, lebo SAV už 16 rokov nemala vo svojom rozpočte určené prostriedky na základný archeologický výskum,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Ako ďalej dodal, peniaze umožnia zastaviť rozkrádanie slovenských nálezísk ukrytých v horách, ich výskum, dokumentáciu a následnú prezentáciu. Doteraz sa na Slovensku robili len záchranné archeologické výskumy, ktoré hradia investori budúcich stavieb na daných pozemkoch. Nie vždy však šlo o lokality primárneho vedeckého záujmu a oveľa zaujímavejšie miesta zostali pre nedostatok peňazí nepreskúmané. Archeologický ústav SAV dostával prostriedky, ktoré stačili ani nie na pol roka jeho prevádzky, podčiarkol Pieta.
    Peniaze od štátu chcú archeológovia použiť v prvom rade na financovanie výskumov v lokalitách, ktoré priniesli významné výsledky. Pokračovať budú v skúmaní náleziska Bojná v okrese Topoľčany, kde sa našli známe pozlátené plakety zo začiatku 9. storočia, ktoré sú prvým dôkazom šírenia kresťanstva a písma na našom území. „V uplynulom roku sme riešili otázky základnej logistiky veľkého systematického výskumu, teraz budeme môcť intenzívne pracovať na viacerých náleziskách, ktoré patria k tejto aglomerácii,“ uviedol Pieta. Nálezisko Bojná je totiž mimoriadne veľké, má až 11 hektárov. Archeológovia chcú rozbehnúť výskum aj na ďalších hradiskách z rovnakého obdobia ako je Bojná, ktoré doteraz pre nedostatok peňazí nemohli preskúmať. „Určite prinesú významné nové poznatky v kontexte s lokalitou Bojná,“ myslí si Pieta.
    Vďaka štátnej dotácii budú môcť vedci pokračovať aj vo výskume hrobky germánskeho veľmoža v Poprade. „Naši partneri v nemeckom Schleswigu v súčasnosti konzervujú nájdené predmety na svoje náklady, vlastný výskum hrobky však musí riešiť Slovenská republika vo svojej réžii, čo by bez dotácie nebolo možné,“ skonštatoval Pieta. Vedecká analýza nájdených predmetov bude trvať zhruba tri roky, potom bude môcť verejnosť unikátne nálezy vidieť v Popradskom múzeu.
    mp;bl;nr
    3. 1. 2008 18:10:00 | Copyright © SITA 2008
    © 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

  • vkotruszova

    Member
    4. januára 2008 at 2:44

    Informacia o pripravovanom vyskume na hrade v Nitre dana do suvislosti s publikovanou informaciou o prideleni prostriedkov na archeologicke vyskumy, jasne indikuje objednavku archeologa. Nakoniec vo vlade sedi (byvaly?) archeolog a premier sa niekolkokrat verejne vyjadril o svojich viziach. Niet pochyb, ze terajsia vladna garnitura by sa rada prezentovala velkymi objavmi a laka ma dodat, ze mozno aj za kazdu cenu.

  • palo

    Member
    9. septembra 2008 at 17:10

    V hradnej katedrále našli maltu asi z Pribinovho kostola

    22. júla 2008 (SITA) – Kusy malty, ktoré pravdepodobne pochádzajú z obdobia Veľkej Moravy, našli archeológovia pri výskume v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Mohlo by ísť o stopy po prvom kresťanskom kostole na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť knieža Pribina. Konkrétne dôkazy však zatiaľ chýbajú. Archeológovia zároveň prišli na to, že katedrálu v 12.-13. storočí prestavali a je tu riziko, že pri prestavbe mohli pozostatky staršieho veľkomoravského kostola odstrániť.

    „V každom prípade je veľmi pravdepodobné, že veľkomoravský kostol stál na tomto mieste. Svedčia o tom kusy malty, ktoré sú veľmi podobné tým, ktoré sme našli v násype veľkomoravského valu na hrade,“ povedal pre agentúru SITA vedúci výskumu Peter Bednár z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Podľa neho, kým nie je preskúmaná celá katedrála, šanca nájsť Pribinov kostol stále zostáva.

    Výskum takéhoto rozsahu sa v hradnej katedrále robí po prvý raz. Začal sa vo februári a trvať by mal ešte zhruba dva týždne. V západnej časti Dolného kostola našli doteraz archeológovia trinásť stredovekých hrobov z 13. až 17. storočia. Zaujímavým nálezom bola kostra nedonoseného novorodenca, ktorá bola pochovaná v drevenej rakve, rovnako ako ostatné telá. Ďalšie hroby teraz archeológovia nachádzajú aj pri výskume vo východnej časti Dolného kostola. V stredoveku bolo zvykom pochovávať v kostoloch privilegovaných ľudí, čiže najmä šľachtu, duchovenstvo, prípadne významných mešťanov.

    Pôvodný Dolný kostol pochádza z 11.-12. storočia, Kaplnku svätého Emeráma pristavali na prelome 12. a 13. storočia. Archeológovia teraz odkryli murivá, ktoré pochádzajú práve z tohto obdobia predĺženia kostola. „Bola to honosná sakrálna stavba, zodpovedajúca funkcii biskupského kostola, o čom svedčia úlomky mramoru a zlomky stavebných prvkov z dovezeného kameňa. Podlahu tvorila zasekaná skala,“ uviedol Bednár. Výskum tiež ukázal, že Dolný kostol predelili na kaplnku a dnešný kostol až dodatočne v 16. storočí. Podľa riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Mateja Ruttkaya sa objavené staré múry budú dať prezentovať aj verejnosti.

  • palo

    Member
    19. septembra 2008 at 14:23

    Pod katedrálou objavili Kostol sv. Emeráma spred 11. stor.

    7. augusta 2008 (SITA) – Pri výskume v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade sa archeológom podarilo objaviť pravdepodobne pozostatky pôvodného Kostola svätého Emeráma, podľa ktorého nesie chrám meno. Je to najstaršia stavba, aká sa doteraz v katedrále našla. “Rozoberať ju začali pri stavbe nového opevnenia medzi rokmi 1046 až 1060. Sú tu isté indície, že mohla vzniknúť už v druhej polovici 9. storočia,“ povedal pre agentúru SITA vedúci výskumu Peter Bednár z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Kostol svätého Emeráma spomína legenda Život svätých pustovníkov Svorada – vyznavača a Benedikta – mučeníka z polovice 11. storočia. Jej autor biskup Maurus tu hovorí, že ostatky týchto svätých boli uložené v “chráme blahoslaveného mučeníka Emeráma“ v Nitre. Severná časť pôvodného kostola svätého Emeráma bola podľa Bednára zničená pri stavbe gotického kostola v 14. storočí, západná časť zase pri stavbe veže v prvej polovici 17. storočia.

    Archeológovia pri výskume nachádzajú stále nové hroby, ktoré svedčia o tom, že v katedrále sa pochovávalo od druhej polovice 14. storočia až do 18. storočia. Našli ich už vyše 20, medzi nimi aj kostru nedonoseného novorodenca, ktorá bola v drevenej rakve. Najnovšie našli v hrobe jedného z nebožtíkov kožený mešec s toliarom z roku 1622 a niekoľkými ďalšími medenými mincami.

    Výskum takéhoto rozsahu sa v hradnej katedrále robí prvý raz. Začal sa vo februári a bude pokračovať podľa finančných možností biskupstva. Podstatne viac ako výskum bude totiž stáť obnova podlahy v katedrále. Biskupstvo chce tiež mnohé z nálezov prezentovať, čo si vyžiada ďalšie náklady. Výskum je mimoriadne úspešný, okrem spomínaných nálezov našli archeológovia aj kusy malty, ktoré pravdepodobne pochádzajú z obdobia Veľkej Moravy. Mohlo by ísť o stopy po prvom kresťanskom kostole na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť knieža Pribina. Nájdené kusy malty sú totiž veľmi podobné tým, ktoré sa našli v násype veľkomoravského valu na hrade. Konkrétne dôkazy však zatiaľ chýbajú.

  • uskalienka

    Member
    4. septembra 2009 at 15:46

    Výťažok z operného galakoncertu pôjde na opravu hradu

    NITRA 29. augusta (SITA) – Slovenské operné esá vystúpia na benefičnom galakoncerte Hoj, vlasť moja, ktorý bude 1. septembra pri príležitosti Dňa Ústavy SR v Mestskej hale v Nitre. Už pätnásty ročník podujatia organizuje mesto Nitra, Nadácia Konštantína Filozofa v Nitre a Opera Slovenského národného divadla Bratislava. Pod dirigentskou taktovkou Rastislava Štúra budú spievať Peter Dvorský, Jolana Fogašová, Martin Babjak, Ján Galla, Ľudovít Ludha, Terézia Kružliaková, Iveta Matyášová a Katarína Štúrová. O hudobný sprievod sa postará Orchester a zbor Opery Slovenského národného divadla.

    Finančný výťažok z podujatia poputuje na opravu Nitrianskeho hradu. Biskupstvo Nitra, ktoré na hrade sídli, ho postupne rekonštruuje už dlhší čas, nutná bola oprava fasády a reštaurácia hradnej Katedrály svätého Emeráma, ktorá sa začala na jar 2007. Cieľom je zachrániť pred skazou viaceré cenné diela a fresky, ktoré poškodzujú priesaky zo strechy. Náklady vyčíslili na zhruba 1,66 milióna eur. V budúcnosti by biskupstvo chcelo zrekonštruovať aj vstupný most do areálu hradu.

  • uskalienka

    Member
    23. mája 2010 at 18:55

    Z hradnej priekopy urobí biskupstvo oddychovú zónu

    NITRA 23. mája (SITA) – Z hradnej priekopy na Nitrianskom hrade sa má stať oddychová zóna. Biskupstvo, ktoré hrad spravuje, ju chce sprístupniť verejnosti. V súčasnosti je priekopa neupravená. „Bude to taká rekreačná zóna, kde si bude môcť návštevník hradu oddýchnuť alebo tam budú môcť prísť mamičky s kočíkmi. V letných mesiacoch sa tam môžu premietať filmy, môžu tam byť malé javiskové formy – či už divadlo alebo koncerty,“ povedal pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Ako ďalej dodal, pôvodne ju chceli otvoriť už k Cyrilo-metodským slávnostiam, ktoré sú na začiatku júla. Pre výskum pamiatkarov a archeológov to však bude neskôr.

    V týchto dňoch sa v priekope začína archeologický výskum, ktorý potrvá pravdepodobne do konca júna. „Očakávame veľa nálezov. Minimálne budeme vedieť presne tvar priekopy, jej datovanie a už teraz sa ukazuje, že sú tam aj nejaké objekty,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Jednoznačné informácie o tom, kedy bola priekopa postavená, v súčasnosti chýbajú. „Najviac nálezov očakávame zo 16. – 17. storočia, ale možno nás prekvapí aj staršie obdobie,“ doplnil Ruttkay.

  • uskalienka

    Member
    29. augusta 2010 at 11:21

    Gotická priekopa Nitrianskeho hradu nemala len obranný charakter

    Pri výskume gotickej priekopy na hrade archeológovia objavili aj unikátnu striebornú mincu. Je jednou z piatich, ktoré sa na Slovensku našli.

    NITRA. Od polovice mája tohto roka prebieha archeologický výskum gotickej priekopy a stredovekej veže na Nitrianskom hrade. Príčinou výskumu je snaha Biskupského úradu v Nitre sprístupniť v budúcnosti časť biskupských záhrad. Podľa Martina Štofka z Biskupského úradu pred vstupom do kazematy by mal byť vybudovaný priestor, na ktorom by sa uskutočňovali rôzne kultúrne podujatia.

    Čítajte viac: http://nitra.sme.sk/c/5516865/goticka-priekopa-nitrianskeho-hradu-nemala-len-obranny-charakter.html#ixzz0xz7cWwqB

  • uskalienka

    Member
    29. augusta 2010 at 11:24

    Kazemata na hrade je tento rok zatvorená
    Od roku 2006 je kazemata na Nitrianskom hrade od júna do septembra sprístupnená návštevníkom spolu s odborným výkladom. Tento rok je však zatvorená.

    NITRA. Kazematu na Nitrianskom hrade si tento rok nie je možné pozrieť. Prebieha tu totiž archeologický výskum priľahlej gotickej priekopy a stredovekej veže.

    Čítajte viac: http://nitra.sme.sk/c/5514986/kazemata-na-hrade-je-tento-rok-zatvorena.html#ixzz0xz9HI4g2

  • uskalienka

    Member
    23. septembra 2010 at 16:48

    Gotická priekopa na hrade bola zastavaná, ukázal výskum

    NITRA 30. augusta (SITA) – Gotická priekopa na Nitrianskom hrade bola v minulosti zastavaná. Ukázal to archeologický výskum. Priekopa vytesaná do skaly dnes dosahuje hĺbku zhruba štyri metre. „Podľa predstáv vraj bola v minulosti stále neobývaná a mala to byť naozaj len čistá priekopa. Nám sa to už predtým nie úplne zdalo, že by to bola pravda a aj výskum veľmi rýchlo ukázal, že v 17. – 18. storočí tu bola zástavba – pravdepodobne tu boli stajne alebo nejaké iné objekty,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Ako ďalej dodal, keďže boli postavené z tehál, mohli to byť aj obytné objekty.

    Vďaka výkopom a geofyzikálnemu premeraniu záhrad nad priekopou sa archeológom podarilo zachytiť priebeh renesančného opevnenia zo 16. storočia aj s vežou, ktorá tam stála predtým, než sa postavil dnešný bastión. „My sme mali rôzne staré vyobrazenia – či už najstaršie z roku 1562 alebo niektoré mladšie zo 17. – 18. storočia, ktoré naznačovali, ako to tam mohlo asi v minulosti vyzerať,“ dodal Ruttkay. Archeológovia pri výskume našli keramiku, zvieracie kosti, zvyšky kovových predmetov a striebornú mincu. Nálezy sú zväčša zo 17. – 18. storočia, výnimočne aj z 15. a 16. storočia.

    Z hradnej priekopy sa má budúce leto stať oddychová zóna. Biskupstvo, ktoré hrad spravuje, ju chce upraviť a sprístupniť verejnosti. „Bude to taká rekreačná zóna, kde si bude môcť návštevník hradu oddýchnuť alebo tam budú môcť prísť mamičky s kočíkmi. V letných mesiacoch sa tam môžu premietať filmy, môžu tam byť malé javiskové formy – či už divadlo alebo koncerty,“ povedal pred časom pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Ruttkay doplnil, že Biskupský úrad po dohode s pamiatkovým úradom obnažil niektoré murivá v priekope, ktoré ukazujú, ako opevnenie vyzeralo v minulosti. „Bude to ďalšia atrakcia pre návštevníkov hradu,“ uzavrel Ruttkay.

  • uskalienka

    Member
    28. septembra 2010 at 8:14

    Vstupný most do hradu čaká rekonštrukcia za 400-tisíc
    Rekonštrukcii mosta budú predchádzať archeologické výskumy vonkajšej priekopy hradu a pod parkoviskom pri morovom stĺpe.

    NITRA 27. septembra (SITA) – Vstupný most do areálu Nitrianskeho hradu čaká kompletná rekonštrukcia. Plánuje ju Nitrianske biskupstvo, ktoré spravuje hrad. Predpokladané náklady sú 400-tisíc eur. Most má narušenú statiku. Poškodené časti, ktoré sú aj pod príjazdovou cestou do hradu, bude treba premurovať a spevniť. „Bude sa to týkať aj bočného zábradlia. Nachádzajú tam časti, ktoré bude nevyhnutné po dohode s pamiatkovým úradom reštaurovať. Riešiť sa bude aj problém vlhkosti múrov a dažďová kanalizácia,“ informoval agentúru SITA hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Po opravení mosta sa počíta s výstavbou podzemných verejných toaliet na parkovisku pred vstupom do hradu na strane morového stĺpa.

    Presný termín rekonštrukcie zatiaľ nie je určený. Hovorí sa o budúcom roku, závisieť to však bude od toho, kedy sa biskupstvu podarí získať peniaze. „Bez podpory mesta Nitra a Nitrianskeho samosprávneho kraja to nepôjde,“ podotkol Lyko a dodal, že o eurofondy sa biskupstvo neuchádzalo. Zatiaľ nebola vypísaná výzva, ktorá by umožnila z týchto zdrojov opravovať cirkevné a kultúrne

    Rekonštrukcii mosta budú predchádzať archeologické výskumy na dvoch miestach. „Jedna sonda nám obnaží vonkajšiu hradnú priekopu, kde sa nikdy výskum nerobil a druhá bude v blízkosti morového stĺpa, kde by v budúcnosti mali byť sociálne zariadenia,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Výskum priekopy prinesie informácie o tom, z akého obdobia pochádza a či bola v minulosti prestavovaná. Pri morovom stĺpe sa v minulosti našiel jeden z najdôležitejších hrobov hradného kopca. Pochádza z prelomu 8. a 9. storočia a našlo sa v ňom vzácne karolínske kovanie opaska. Ruttkay nevylučuje, že sa tu podarí nájsť celé pohrebisko. Podľa Lyka sa tieto výskumy začnú po dokončení archeologického výskumu gotickej priekopy, teda vnútornej priekopy v areáli hradu.

  • uskalienka

    Member
    23. decembra 2010 at 10:49

    Na rekonštrukciu mosta do hradu mesto peniaze nenašlo
    Historický most bude treba zrekonštruovať podľa historických technologických postupov pod dohľadom pamiatkarov.

    NITRA 22. decembra (SITA) – Na rekonštrukciu vstupného mosta do Nitrianskeho hradu mesto peniaze v rozpočte na rok 2011 nenašlo. Biskupstvo žiadalo príspevok vo výške 130 000 eur, celková hodnota projektu je 402 241 eur. Mestskí poslanci však na tento účel nepridelili ani cent. „Zatiaľ to nie je zahrnuté v rozpočte, pretože my sme sa snažili v prvom rade pokryť všetky základné funkcie mesta,“ reagoval primátor Jozef Dvonč. Biskupstvo pritom s finančnou účasťou mesta počítalo. „Prísľub je, že do tohto projektu pôjde spoločne Biskupský úrad, nitrianska župa aj mesto,“ povedal ešte pred schválením nového mestského rozpočtu pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Rekonštrukcia sa mala začať v roku 2011, či sa bude realizovať napriek neúčasti mesta na projekte, je otázne.

    Most má narušenú statiku. Poškodené časti, ktoré sú aj pod príjazdovou cestou do hradu, bude treba premurovať a spevniť, rovnako aj bočné zábradlie. Riešiť sa bude aj problém vlhkosti múrov a dažďová kanalizácia. Ako informoval Judák, most bude treba zhotoviť podľa historických technologických postupov pod dohľadom pamiatkarov. „Celý most nebudeme môcť odstaviť naraz, pretože to je jediný vstup do hradu,“ podotkol biskup. Potrebné bude zabezpečiť prechod aspoň pre peších. Sochy svätých, ktoré zdobili most v minulosti, sú už niekoľko rokov zreštaurované, osadia ich až po oprave. „Mesto prisľúbilo, že na parkovisku pred vstupom do hradu vybuduje toalety pre verejnosť. Žiaľ, niekedy boli pod mostom a most tým veľmi narušili,“ dodal Judák.

    Rekonštrukcii mosta budú predchádzať archeologické výskumy na dvoch miestach. „Jedna sonda nám obnaží vonkajšiu hradnú priekopu, kde sa nikdy výskum nerobil a druhá bude v blízkosti morového stĺpu, kde by v budúcnosti mali byť sociálne zariadenia,“ informoval riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Výskum priekopy prinesie informácie o tom, z akého obdobia pochádza a či bola v minulosti prestavovaná. Pri morovom stĺpe sa v minulosti našiel jeden z najdôležitejších hrobov hradného kopca. Pochádza z prelomu 8. a 9. storočia a našlo sa v ňom vzácne karolínske kovanie opaska. Ruttkay nevylučuje, že sa tu podarí nájsť celé pohrebisko.

  • uskalienka

    Member
    30. januára 2011 at 22:35

    Pápeža Benedikta XVI. uvíta v Nitre socha Jána Pavla II.

    NITRA 29. januára (SITA) – Pápeža Benedikta XVI. by mala pri jeho predpokladanej návšteve Nitry v roku 2012 vítať na hrade socha jeho predchodcu Jána Pavla II. Socha v nadživotnej veľkosti bude stáť pred vstupom do Biskupského úradu na Námestí Jána Pavla II. Pápež Ján Pavol II. navštívil Nitriansky hrad 30. júna 1995. Ako informoval dnes na tlačovej besede nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, socha bude vyrobená z ušľachtilého materiálu. „Dali sme výzvu sochárom, ktorí majú o to záujem, aby zhotovili návrhy a cenové ponuky,“ uviedol. Osadeniu sochy bude predchádzať rekonštrukcia Námestia Jána Pavla II., ktorá sa začne tento rok. Okolo nej budú lavičky, kde si návštevníci hradu budú môcť oddýchnuť a vychutnať si výhľad na Nitru. Návšteva pápeža Benedikta XVI. zatiaľ ešte nie je definitívne potvrdená.

    K príchodu pápeža a k výročiu 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie v roku 2013 biskupstvo pripravuje aj množstvo ďalších investícií. Tento rok v júli pribudne vo veži hradnej Katedrály svätého Emeráma ďalší zvon. Biskupstvo zároveň upraví a sprístupní gotickú hradnú priekopu a Biskupské záhrady. Počíta aj s rekonštrukciou vstupného mosta do hradu, cirkev však očakáva finančnú spoluúčasť mesta a samosprávneho kraja. „Na východnom nádvorí vo Vazulovej veži by mala vzniknúť stála expozícia histórie mesta Nitry v podobe vyrezávaných drevených sôch, financuje ju mesto,“ informoval riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Štefan Valo.

    Na priečelie katedrály umiestnia do prázdnych výklenkov dve sochy – Cyrila a Metoda. Pribudnúť by mali aj bronzové brány do katedrály, ktoré budú zobrazovať svätých Svorada a Beňadika. Do ordinariátu a kúrie chcú osadiť bránu s reliéfmi svätých Cyrila a Metoda a s výjavmi z ich života. Biskupstvo zároveň už niekoľko rokov rekonštruuje Katedrálu svätého Emeráma a vydať chce aj reprezentatívnu niekoľko 100-stranovú publikáciu o histórii Nitrianskeho hradu a oprave katedrály.

Page 1 of 4

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť