Zoznam niektorých zaujímavých návštevníkov SBM v rokoch 2000–2004

Exprezident M.Kováč s manželkou, L. Danihels (USA – Slováci), Dr. J. Ličko (Kanada) – Slov. demokratický exil 1948-1989, W. Persché – kultúrny atašé Rakúskeho veľvyslanectva, M. Boros – veľvyslanec Maďarska v SR, minister kultúry M.Kňažko a gen. riaditeľ Dr. P. Maráky……ministerka financií B.Schmögnerová, Dr. G.Matzner – Holzer – veľvyslankyňa Rakúska v SR, rakúski hostia s M. Perschém a Dr. Matzner, S. Boelošová – kultúrna atašé a veľvyslanec Českej republiky, francúzski umeleckí historici s Dr. Thevenonom – riaditeľom múzea v Nice, monacký princ Albert so svojím sprievodom za prítomnosti ministra kultúry SR M. Kňažka, M. Dzurinda – premiér SR (v rokoch 2000 – 2004 celkovo trikrát),Marián Zednikovič, Patrícia Jariabková, Ľudovít Kaník, Magda Vašáryová, Emília Vášaryová, Dana Podracká, Michel de Maulne – riaditeľ Moliérovho divadla v Paríži (Francúzsko), Antónia Miklíková, Albert Marenčin, Marián Varga, Karol Kállay, Milan Lasica, Boris Filan, Olivier Belle – veľvyslanec Belgicka v SR, Berno Kjeldsen – veľvyslanec Dánska v SR, Katrin Saarsalu – veľvyslankyňa Estónska v SR, Rauno Tapio Viemerö – veľvyslanec Fínska v SR, Efstathios Daras – veľvyslanec Grécka v SR, Laurent Louis Stokvis – veľvyslanec Holandska v SR, Dymphna Headen – chargé d´affaires Írska v SR, Elita Kuzma – veľvyslankyňa Lotyšska v SR, Csaba Györffy – veľvyslanec Maďarska v SR, Uta Mayer – Schalburg – veľvyslankyňa Nemecka v SR, Zenon Kosiniak – Kamysz – veľvyslanec Poľska v SR, Martin Bolldorf – veľvyslanec Rakúska v SR, Maja Marija Lovrenčič – Svetek – veľvyslankyňa Slovinska v SR, Alfonso Diez Torres – veľvyslanec Španielska v SR, Cecilia Julin – veľvyslankyňa Švedska v SR, Antonio Provenzano – veľvyslanec Talianska v SR, Judith Anne Macgregor – veľvyslankyňa Veľkej Británie v SR, Eric Jacob van der Linden – vedúci reprezentácie Európskej komisie v SR, Andrea Gustovič – Ercegovac – veľvyslankyňa Chorvátska v SR, Jaroslav Assenov Golev – veľvyslanec Bulharska v SR, Valerica Epure – veľvyslankyňa Rumunska v SR, Inci Tümay – veľvyslankyňa Turecka v SR, Serhij Ustyč – veľvyslanec Ukrajiny v SR, Pál Csáky, podpredseda vlády pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny, Rudlf Schuster, prezident SR, Dr. Takahashi Noriaki – riaditeľ Science Museum v Osake (Japonsko), Dr. Sándor Holly, riaditeľ bane na ťažbu zlata Origsix Mines Alleghamy (USA), RNDr. Řídkošil – riaditeľ Múzea Českého ráje, Turnov, D.J. Grotenhuis – Geologish Museum, Hofland (Holandsko), André Dubuc, riaditeľ Banského múzea v Lewarde (Francúzsko), Prof. Ing. P. Rybár , dekan BERG fa TU Košice, prof. J. Bohm – dekan EBK Miskolc, prof. Mészáros – dekan A-MEEK Sopron, prof. Dvořaček – ekan H-G fa VŠB Ostrava,prof. Žihlavník – dekan LF TU- Zvolen, prof. W. Pohl – rektor Montanuneversitat Leoben, prof. J. Sinay – rektor TU Košice, Dr. L. Besenyei – rektor Miskociegyetem, prof. M. Šupín – rektor TU Zvolen.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Izraelský veľvyslanec obhajuje svoje vandalstvo v galérii

BRATISLAVA 19. januára 2004 (SITA) – Izraelský umelec Dror Feiler, ktorého kontroverzné umelecké dielo v štokholmskom múzeu poškodil izraelský veľvyslanec vo Švédsku vyhlásil, že diplomatov čin poškodil nádeje na uzmierenie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.
Umelec inštaloval v múzeu nádrž s vodou vo farbe pripomínajúcej krv, v ktorej na lodičke pláva portrét palestínskej samovražednej atentátničky, ktorá vlani v októbri zabila seba a 19 Izraelčanov. Feiler vyhlásil, že útok na jeho dielo bolo hlúpym prejavom netolerancie. Izraelský premiér Ariel Šaron podľa umelca svojou podporou veľvyslanca rovnako poškodil nádej na mier. Izraelský veľvyslanec má v pondelok na švédskom ministerstve zahraničia svoj čin vysvetliť. Umelec svoje dielo nazval Snehulienka a šialenstvo pravdy.

Umelecké dielo vyvolalo diplomatický spor s Izraelom

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Medzi Švédskom a Izraelom vypukla diplomatická hádka. Dôvodom je umelecké dielo vystavené v piatok na štokholmskej výstave s názvom Making Differences, ktoré podľa Izraela “oslavuje samovražedné útoky”. Obraz znázorňuje mladú palestínsku samovražednú atentátničku, ktorá pripravila o život 21 osôb. Izraelský veľvyslanec vo Švédsku Zvi Mazel zničil na piatkovej vernisáži pred 400 pozvanými hosťami toto “nevkusné” dielo.

Leteckému múzeu darovalo Belgicko vrtuľník

KOŠICE 14. októbra 2004 (SITA) – Vojenský vrtuľník Alouette 2 pribudol do tzv. galérie prezidentských lietadiel Leteckého múzea, ktoré je súčasťou Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Exponát ako dar Belgického kráľovstva odovzdal vo štvrtok zástupcom múzea belgický veľvyslanec Olivier Belle a vojenský atašé José Warnez.
Letecké múzeum je v súčasnosti neprístupné pre verejnosť, pretože sa v jeho areáli stavajú dva výstavné hangáre, pričom v jednom z nich má byť galéria. Hangár má stáť okolo 19 miliónov korún a v súčasnosti už na stavbe preinvestovali vyše dvanásť mil. Sk. Letecké múzeum majú sprístupniť verejnosti v máji na budúci rok.

Plot okolo ambasády USA nebude

Trojmetrový bezpečnostný plot pred ambasádou USA v Bratislave nebude. Dohodli sa na tom v stredu americký veľvyslanec Ronald Weiser s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským a starostom mestskej časti Staré mesto Petrom Čiernikom.