Tagged: 

  • Anonymous

    Guest
    30. apríla 2005 at 23:17

    Haló chlapi, už som tu zas!
    O tretej ma prišiel navštíviť kamoš podľa skywalkera ten šťastnejší prípad lebo je na voľnej nohe, ergo nie je de…, ktorý by mrhal svoj talent v nejakej pofidérnej inštitúcii, ale nie je ani fon. Celkom normálny chalan, ktoý neľutuje dať srdce do všetkého. A tak aj bolo. Dali sme reč a som sa chválil, že ste ma chválili a on aby som mu to dal prečítať a ja že dobre. A to nebolo dobre lebo hneď mal múdre a hlavne odborné reči, a že ako a prečo:
    – to harp myslí s tou autenticitou,
    – ako jaro pozná ktorá šamrólka je najchutnejšia keď ju neochutná,
    – si myslí, že o sto rokov budú cukrárne a on pozná jedlá, ktoré nikto už nepozná a tiež si mysleli, že ich budeme poznať aj my atď. atď.
    Kam poslal romana s údenými a solenými šamrólkami to písať nebudem.
    Tvrdil, že sa tiež nad šamrólami nezamýšľal a dával maximálne pozor aby mu na oblek nepadal cukor a že by sme mohli spraviť pokus, lebo vraj ja sám nie som dosť schopný. Kúpime lístkové cesto, vyrobíme šamrólky, niečo zjeme a nejaké použijeme na pokusy.
    A to bol ako hrom z jasného neba. Aké kúpime. Nič nemôžeme kúpiť, musíme to celé pripraviť od začiatku do konca. Dúfam tušíte o čo ide pri tej prekliatej harpovej autenticite. Musia byť autentické, t. j. v kvalite mojej babičky bez TESKA, ešte lepšie v kvalite jarovej malohontskej prababičky + múka z klasického mlyna + maslo z kravy domácej atď.
    Nebudem Vás napínať, keď cesto nemôžem kúpiť musím ho vyrobiť. Tak som znova naklusal do babičkynho zápisníčka. Recept tam bol a nie jeden, ale všetky v nemčine.
    Rukou písaný, nemecký opis technologického postupu! Viete si to predstaviť ?!?!
    Urobil som to pre svojho kamaráta a z pomsty Vám ho tiež pripájam:

    Maslové alebo lístkové cesto (Butter- oder Blätterteig) Nr. 1 so studenou vodou.
    Na to aby sa podarilo treba použiť hladkú, suchú múku a tuhé, sladké maslo; maslo treba robiť na chladnom mieste (pivnica) alebo počas prípravy ho nechať odpočinúť na ľade; osobám s teplými rukami sa maslové cesto nepodarí.
    Najprv sa chvíľu na doske miesi oboma rukami 1/2 kg samotného masla, ktoré sa sformuje nakoniec do štvorhranu hrúbky prsta, ktorý sa odloží (v lete aj niekoľko hodín pred prípravou cesta) do veľmi studenej vody alebo medzi papierom a tanierom na ľad.
    Na cesto sa použije 1/2 kg múky, v ktorej strede sa urobí jamka, do ktorej sa vloží 3,5 deka masla, jedno vajce, jeden žĺtok, 1/4 litra studenej vody, šťava z polovice citrónu, alebo jedna lyžica rumu, alebo dve lyžice vína, alebo ocot a jedna slabá kávová pollyžička soli. Všetko sa to nožom zmieša a cesto sa usilovne miesi štvrť hodiny. Ak je maslo tuhé, treba aj cesto urobiť tuhšie. Keď je cesto dobre vymiesené, urobí sa z neho bochník, prikryje sa a nechá štvrť hodiny odpočívať. Potom ho vyvaľkáme do tvaru štvoruholníka, na ktorý položíme osušený štvoruholník vymieseného masla. Štvoruholník cesta k štvoruholníku masla by mal byť v pomere – dĺžka cca 2:1, šírka 1,5:1 a tak, aby sa prečnievajúce časti cesta dali pekne preložiť cez maslo. Najprv sa prekladá po dĺžke a potom po šírke a nakoniec sa “balíček” poklopká valčekom na cesto, aby sa odstránil prebytočný vzduch a maslo sa rovnomerne rozložilo. Potom sa cesto vyvaľká na veľkosť 1,5 hárku papiera (formát nebol uvedený) pričom sa má iba málo poprašovať múkou. Cesto sa prekladá po dĺžke na trikrát, t.j. pri pohľade z užšej strany je vidieť tri vrstvy – prvá sa prekladá pravá tretina a potom ľavá. Potom sa cesto nechá štvrťhodinku odpočívať. Potom sa opäť položí po dĺžke na pomúčenú dosku, pretoží sa na trikrát obdobne ako prvý krát a vyvaľká sa na tak tenko, ako sa len dá. Treba dať pozor, aby sa cesto netrhalo. Preto sa cesto “rozháňa” skôr klopkaním ako valcovaním. Treba pracovať opatrne ale rýchlo, aby cesto neobschlo. Potom sa cesto opäť prekladá na trikrát a nechá odpočívať. Tento postup sa opakuje ešte štyrikrát.Medzi posledným prekladaním a použitím musí odpočívať trochu dlhšie. Keby bolo trochu mäkké, uloží sa na ľad, aby stuhlo. Lístkové cesto možno pripraviť večer a vypracované nechať cez noc stáť v pivnici. Na druhý deň musí však byť pred použitím ešte raz spracované a musí odpočívať.

    lístkové cesto Nr.2 – s horúcou vodou

    lístkové cesto Nr.3 – s kyslou smotanou

    lístkové cesto Nr.4 – na francúzsky spôsob

    lístkové cesto Nr.5 – na francúzsky spôsob bez vajca

    lístkové cesto na anglický spôsob

    Na tých päť posledných som sa vykašlal.
    Keď to môj kamarát prečítal vyhlásil, že má teplé ruky, teda rovnaký problém ako ja a odchádzame na pivko lebo mu vysmädlo od toľkého čítania.
    Keď to niekto uvaľká nech dá vedieť. Čau

  • Anonymous

    Guest
    1. mája 2005 at 4:43

    chlapci,toto o com sa tu ako bavite? …pipo,jak ty pises,ja sa takto bavim s kamosmi ked som ozraty….ale sak nazdravie aj tebe.Vivat chlast…Ok.idem na pivo,len este dokukam hokej.Slovenskooooo….

  • Anonymous

    Guest
    2. mája 2005 at 18:48

    Tak toto je prevratna diskusia tu u nas na obnove.pipo vniesol nove terminy.som sa seriozne pobavil.
    pozeram ze skywalker otvara novu temu

  • Anonymous

    Guest
    2. mája 2005 at 22:45

    Skiwi,
    je mi smutno, pretože prichádzaš z ľadovej krajiny, ktorá je mi cudzia. Je krásne niečo mať, Mať svoj životný sen a snažiť sa naplniť čas, ktorý nám bol daný. Priznám sa, že je ľahšie sa takmer do všetkého zamiešať, ako sa z toho vymotať a to platí aj pre túto dišputu ale neľutujem, pretože som sa naučil robiť Blätterteig a možno som aj pochopil niektoré veci, o ktorých by som snáď nebol ochotný ani počúvať. Už som pomaly zabudol na kučeravú Sarah a len ľutujem, že to nebola ona, kto spustil toto tu. Vedz (a nevymysle som to ja), že význam a úžitok diskusie je priamo úmerný počtu zúčastnených a spotrebovanému času.
    Nakoniec jedna rada – nepi pivo, daj si REDBUL – možno Ti narastú krídla. Čau

  • Anonymous

    Guest
    3. mája 2005 at 0:29

    Dostal som so zakuskami zo svadby aj jednu samrolku. Verte mi, ze touto diskusiou teoreticky podkuty som ju vychutnal ovela dokladnejsie. Len skoda, ze sa asi nedozviem, ci bola vytvorena z kupenskeho (kúpenského = z obchodu; milujem tento termin) listkoveho cesta, alebo domaceho.
    Pre staromilcov odporucam: V jednej kaviarnicke v Banskej Bystrici (vaznym zaujemcom prezradim viac) maju v ponuke “cokoladovu tortu z roku 1940”. Samozrejme, hned som si ju objednal. Po precitani tejto diskusie si nie som celkom isty, ci bola z roku 1940 po stranke fyzickej, alebo len duchovnej. Ale nelutoval som.

  • Anonymous

    Guest
    3. mája 2005 at 2:46

    kua,jaka ladova krajina,aky zivotny sen a dišput…kua,to su jake haluze. Ale neva.Neboj,PIVO budem pit.Je to moja medicina,teda nie len moja….Kua,to bol hokej s timi rusakmi,dobre ich naši tlačili.Skoda,ze remiza nakoniec.Boli dobri,aj ked tu jednu presilovku dost pokaslali,az moc podla mna.Ale ani oni neboli zli, ten jejich brankár Sokolov tiež dobre chytal. No som zvedavy,jak sa to bude vyvijat dalej…SLOVENSKOOOO

  • Anonymous

    Guest
    3. mája 2005 at 6:38

    Hokej stál za figu, už som sa obával, že utrpíme výhru. Ale to nie je dôležité, dôležité je to, že sa to začalo vyvíjať úplne iným smerom než som očakával.
    Najprv niekoľko faktov na ukludnenie.
    Tí, ktorí pôjdu na dovolenku do zahraničia, tu sú názvy šamrólky po:
    – anglicky – Cream-puff , Creamhorn,
    – francúzsky – Cornet à la crème,
    – taliansky – Cannolo alla panna,
    španielsky – Rollo de crema , Canutillo de crema.
    Nemecká šamrólka s čokoládovou polevou sa volá Schlotfeger (to chcela babička). Ako vidieť najmaškrtnejší sú briti a hispánci no mne sa aj tak najlepšie páči tá talianská “panna”.
    A teraz šoky:
    Najväčšiu šamrólku vyrobili v roku 1987 v NEMECKU (pôvodne som predpokladal že v Rusku lebo tam majú najväčších trpaslíkov) a merala 129,5 metra. Začínam mať podozrenie, že pravou príčinou pádu múru bola jej konzumácia. Majú to čierne (teda modré na bielom), teda ten rekord.
    Ďalší šok som zažil dnes popoludní na internete – posielam do galérie – to musíte vidieť, teda keď to zaradia alebo čo.
    A ten najväčší som zažil vo vlastnom e-archíve keď som hľadal jeden obrázok kamošovi do diplomovky. Taký malý, nenápadný, až som sa čudoval načo ho tam mám. Tak som ho zväčšil a potom som neľutoval námahu. Čo by som pre Vás neurobil. Neprezradím o čom to je ale buďte si istý, že sa stanete prvými, ktorí na vlastné oči uzrú rozlúštenie jednej zo svetových záhad. Som unavený, sarah sa mení na vyblednutú ozvenu. Idem buvkať. Čau.

  • Anonymous

    Guest
    5. mája 2005 at 19:14

    Čau všetci,
    oznamujem vážnu novinu. Emailovala mi Sarah a všetkým sa Vám ospravedlňuje, že spôsobila toto všetko ale, že sme suchý a vraj dospeláci, že ona je ešte mladá, žiadna pamiatka.
    Som vyslobodený!
    Čo ale Sárenka nevie je to, že sa mi pomocou prístroja vlastnej konštrukcie podarilo na základe teória interferencie svetla v medzikryštalickom priestore kovovej vrstvy zvečniť jej podobu, ktorú s radosťou posielam do fotoalbumu.
    Teda konšpirácia v tom našom/Vašom/ich fotoalbume. Chcel som sa pozrieť či obrázky prešli cenzúrou ale nič také ako nové alebo najnovšie alebo čo, pekne zadaj heslo. Na heslo “samrol” sa objavili iba tri. Teda, keby ste hľadali obrázky s posledka tak vyhľadávajte vo fotoalbume pomocou reťazca “doda”. Keď sa nebudete ponáhľať, možno zajtra tam budete mať aj Sarah.
    Bolo mi s Vami dobre, ale diaľavy volajú a idem si trochu povegetiť k takmer protinožcom. Na Srah nikdy nezabudnem i keď to bola známosť na prvý a posledný ťuk. A na Vás tiež nie, keď sa vrátim môžete sa tešiť

  • Anonymous

    Guest
    6. mája 2005 at 5:12

    Fotografie samroliek su v osobitnej kategorii: http://www.foto.obnova.sk >>> nezraditelne >>> nehmotne kulturne dedicstvo >>> samrolky

  • Anonymous

    Guest
    6. mája 2005 at 5:20

    kua….kaslite uz na to…

  • harp

    Administrator
    6. mája 2005 at 5:20

    Poviem ti ze ta sarah nevyzera as tak mlado. Mozno ze sa tak iba citi. :) Pekna montaz.

  • Anonymous

    Guest
    6. mája 2005 at 20:41

    Co sa tu deje?

  • Anonymous

    Guest
    6. mája 2005 at 22:13

    Pipo,
    keď sa raz uskutoční slezina Obnovákov, dušujem sa, že donesiem šamrolky, my Prešpuráci ich voláme šamrolne. U nás sa robili (a tradícia je na zániku) s rôznorodými plnkami. Záviselo k čomu.
    Ku káve sladké (dľa nemeckej receprúry, čo si aj ty vytiahol z “vojnovej kuchárky”) a k silvánu, veltlínu, rizlingu plnené roqufortovou a inou syrovou plnkou.
    Inak, ešte teraz si z tvojho živého popisu utieram z pusy vanilkový cukor.

  • Anonymous

    Guest
    24. mája 2005 at 18:21

    Nejaký vanilkový cukor napadal ako poprašok na rukávnik Sarah (pozri foto). Pozrite najmä “pokec” ku tejto fotke, lebo ma umára clivota z absencie sladkých pokecov o šamrólkach z rôznych rázovitých krajov a od starých materí našich….

  • Anonymous

    Guest
    27. mája 2005 at 18:39

    Priatelia,vidim ze ste tu sami vzdelanci,ehm ehm.Potrebujem pomoct.Mam po prarodicoch dokument s nazvom Csaladi ertesito.Zrejme je to vypis z matricnych knih,je tam otec rodiny,matka a deti,s udajmi o narodeni,pripadne umrti a nabuchane razitka z matrik.Za akym ucelom sa takyto dokument zhotovoval? Vopred dakujem. Bola tu rubrika pre genealogiu,ale zahadne zmizla.

Page 2 of 5

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť