aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Hasenie vapna v zemi – postup

  • vlcik-tlcik

    Member
    23. októbra 2010 at 13:05

    … alebo to môže znamenať aj to, že používali horúcu maltu, teda kusové vápno hasili v kope piesku.
    Presne tak, práve toto mám na mysli, trochu kostrbato som to napísal nižšie, ale nakoniec to vyšlo ako hlúposť, to vyberanie z jamy bolo jasné aj mne.

    … takže mohli hasiť buď mimo jám v hasniciach, alebo dali do jám striedavo ako Pali pri horúcej malte vápno s pieskom, ktoré zaliali vodou, vápno sa čiastočne zahasilo z naliatej vody, neskôr z vody vsiaknutej do vrstiev piesku, tu tiež môžu vzniknúť hrudky.
    Ja neviem, ale mne by sa nechcelo hádzať piesok najprv do jamy a potom ho odtiaľ vyťahovať, keď sa to isté dá urobiť aj na rovnej zemi (alebo v malom množstve dajme tomu priamo vo fúriku).
    Bol to tak trochu môj príspevok k Benignusovej otázke na Teba, či vieš percentuálne vyjadriť, že koľko bolo postavených objektov z horúcej malty a koľko z haseného vápna. Tá technológia skôr svedčí o hasení vápna nie v prebytku, ale nie priamo v nedostatku, ale primeranom množstve, či ako to nazvať. Tak ako sa našli vápenné jamy, napr. pod Füzérom, ktoré ale priamo nedokazujú, že boli použité pri výstavbe hradu, (dolu boli remeselné objekty), tak sa priamo pri hradoch našli vápenné fľaky svedčiace o výrobe malty, možno horúcej.

    Ešte by som sa vrátil na začiatok, Apple, ten Tvoj dôkaz, naozaj nebol priamy dôkaz, lebo z rozprávania môjho deda viem, že v dobe, o ktorej sa v tom článku píše, t.j. koniec 19 a zač. 20 storočia sa v Budapešti, predpokladám, že aj v Bratislave už hasilo vápno v hasniciach.
    Pri mojom výskyte v rôznych starých barabizniach v Bratislave z čias už Márie Terézie, (cca od pol 18. stor. pri skúmaní ložnej malty vidieť inú štruktúru mált, vápenné hrudky síce sú, ale podstatne menej a menšie, predpokladám, že už išlo o novšiu technológiu hasenia vápna, asi takú, akú poznáme dnes, (a nemyslím tie hotové vrecované malty).
    Neprisudzujem si právo na pravdu, som iba, možno trochu informovanejší, ale v tejto oblasti určite iba laik.

  • palo

    Member
    23. októbra 2010 at 13:25

    cca od pol 18. stor. pri skúmaní ložnej malty vidieť inú štruktúru mált, vápenné hrudky síce sú, ale podstatne menej a menšie, predpokladám, že už išlo o novšiu technológiu hasenia vápna, asi takú, akú poznáme dnes, (a nemyslím tie hotové vrecované malty).
    Neprisudzujem si právo na pravdu, som iba, možno trochu informovanejší, ale v tejto oblasti určite iba laik.
    Výborný postreh! Nepodceňuj sa; určite nie si laik, možno pokročilý začiatočník :lol: .

  • apple

    Member
    11. novembra 2010 at 11:09

    Trochu odveci, ale mohla by sa horuca malta urobit aj v starej liatinovej vani? :?

  • vlcik-tlcik

    Member
    11. novembra 2010 at 12:57

    igen……………………………………………

  • palo

    Member
    11. novembra 2010 at 16:57

    … aj v novej! :wink: …………………..

  • apple

    Member
    12. novembra 2010 at 0:01

    :smt006 :) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Page 2 of 2

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť