Na festival Vôňa agátu prišlo približne tisíc ľudí

Obrázok k článku

Napriek daždivému počasiu na ôsmy ročník festivalu Vôňa agátu – deň otvorených pivníc v Malom Horeši, okres Trebišov, prišlo v priebehu soboty, 14. mája,  okolo tisíc ľudí. „Začiatok festivalu nám narušil silný dážď, no aj tak prišlo dosť veľa ľudí. Keď prestalo, ľudia začali húfne prichádzať. A tak hoci sa celkom nenaplnili naše očakávania, považujem festival za vydarený,“ povedal starosta obce Csaba Furik. V 23 pivniciach priateľskej takmer rodinnej atmosfére ľudia mohli ochutnať 46 druhov vín z produkcie miestnych vinárov.

 

Na festival prišli nielen miestni, ale aj desiatky ľudí z viacerých okresov východného Slovenska. Veľa návštevníkov prišlo z prihraničnej oblasti Maďarska. Prišli ochutnať dobré vínko a dobrú náladu podčiarkoval bohatý kultúrny program, ale i dobré miestne jedlá, medzi ktoré patrí vychýrený malohorešský kapustový a tvarohový koláč – Géresi béles, odporúčaná pochutina k vínam.

 

Ako uviedla výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Alena Jurková Vargová, festival patrí k TOP podujatiam programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Podujatie organizuje spolu s obcou miestny Spolok vinárov a vinohradníkov Polyhos. Podujatie má charakter kultúrno-gastronomického festivalu s dôrazom na ochutnávku vín miestnych vinárov. Sortiment vín je obohatený miestnymi odrodami, ako Polyhos, Medovec, Kadarka a iné. Polyhos je nielen meno bájneho hrdinu, ale aj názov viniča, ktorý sa tu pestuje už od avarských čias.

 

Približne 500 rokov staré pivničky sú vyhĺbené v tufe, no vchody majú obložené andezitom. Nachádzajú sa v jednom z najkrajších kútov regiónu Medzibodrožie, v malebnom agátovom háji pri obci. Viac ako 80 vchodov ukrýva takmer 380 vínnych pivníc. Podľa miestnej legendy pochádzajú z čias tatárskych nájazdov a slúžili miestnemu obyvateľstvu ako skrýša. Neskôr boli prebudované na vínne pivnice. V jednom vonkajšom vchode sa skrýva niekoľko pivníc, ktoré majú stabilnú klímu po celý rok, čo je vhodné na uschovávanie vína. V okolí pivníc v agátovom háji je vybudovaných viacero prístreškov a ohnísk. Vinice pri pivniciach tu však nenájdete. „Tu máme vedľa seba dva kopce, jeden voláme Pivničný a susedný, na ktorom sú vinice, nazývame Viničný. Rozloha viníc sa pohybuje okolo 100 až 150 hektárov.

 

„Gazda ide ráno robiť do vinice okolo pivničného kopca, zastaví sa vo svojej pivnici a dá si vínko. Potom celý deň robí vo vinici. Pri návrate domov sa zase zastaví vo svojej pivnici a posilní sa vínkom,“ povedal Furik. Doložil, že hrozno po oberačke vezie vinár domov, kde vylisuje mušt. „Vchod do tufovej pivnice je veľmi strmý, preto sa voľakedy sudy prepravovali a spúšťali do pivnice na špeciálnych sánkach. Dnes sa privezie mušt k vchodu do pivnice a do sudov ho stáčame cez hadice. Je to menej namáhavé,“ hovorí Furik. V Malom Horeši víno dorábajú len malí vinohradníci, ktorí používajú tradičné technologické postupy, a preto je tunajšie víno autentické, pričom sa s ním v obchodnej sieti nestretnete. Niektorí malohorešskí vinohradníci ponúkajú víno vo fľašiach so svojimi etiketami, no je to skôr ako suvenír.

 

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb. Od januára 2015 sa program Terra Incognita realizuje pod gesciou KOCR KK.

 

Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na troch tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúka kraj.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pokodenie a konzervovanie filmovho materilu

Pokodenie negatvov sa tka nielen nosica, ale aj striebornej obrazovej casti. Strata obrazu a ltnutie me byt niekedy zaprcinen nevhodnou vrobou – vyvolanm filmu, alebo ak s negatvy uskladnen v nie dobrch skladovch podmienkach, alebo pri nedbanlivom zachdzan. Nosice ako s sklo alebo plastick ltky obycajne neabsorbuj chemiklie z procesu vyvolvania filmov, preto sa tieto chemiklie lahko vymvaj a pokodenie zaprcinen vrobou je zriedkav. Na druhej strane pri vysokom obsahu striebra negatvy ovela lahie vytvraj strieborn zrkadl (silvering), ako napr. fotografie…

Písmo

1. ÚVOD
Písmo je pamäť ľudstva. Môžeme sa o tom presvedčiť sami. Čo urobíme, keď si budeme chcieť niečo zapamätať? Zaviažeme si uzol na vreckovke? Po čase sa však môže stať, že nám uzol síce pripomenie nejakú povinnosť, ale akú – to nám nepovie. Najlepším spôsobom, ako si niečo zapamätať, je poznamenať si to do zošitu alebo notesu. A ako inak než v písomnej podobe!