MALIAR ĽUDOVÍT PITTHORDT (1860-1946)

Komorná výstava Maliar Ľudovít Pitthordt (1860-1946) predstavuje život a tvorbu výtvarného umelca narodeného v Pezinku a neskôr žijúceho v Bratislave. Výstava nepredstavuje súborne zachovanú tvorbu maliara Pitthordta, prezentuje výber diel zastúpených v Galérii mesta Bratislavy, Slovenskej národnej galérii v Bratislave a Malokarpatskom múzeu v Pezinku /na výstave spolu 18 diel/.Posledná rozsiahlejšia výstava tohto autora realizmu sa uskutočnila pred 40 rokmi v bývalej Mestskej galérii v Bratislave. Mesto Pezinok sa prvýkrát zoznamuje s dielami Ľ. Pitthordta a jeho životom, ktorý sprostredkúvajú texty spracované podľa dostupnej literatúry a z archívnych prameňov. Tvorba Ľ. Pitthordta dokumentuje umelecké dianie v slovenskom prostredí na prelome 19. a 20. storočia a v prvej polovici 20. storočia. Pitthordtova maliarska tvorba sa od priemerného typu realizmu odčleňuje podľa odborníkov predovšetkým mierou svojej sústredenosti a umeleckej zaujatosti. Námety a motívy sú klasické- portrét, krajina /Dunajská krajina pred Devínom, Krajinka/ a v malej miere zátišie /Zátišie s melónom/. Portrétna tvorba Ľ. Pitthordta sa vyznačuje sústredením na psychológiu zobrazeného- Portrét kanonika Danku, Portrét umelcovej matky a Portréty umelcovej dcéry a tiež na oficiálny klasický portrét. Ľ. Pitthordt je považovaný za autodidakta, súkromne študoval u Kornela Spányika, v Mníchove u prof. H. Kauffmanna, Weinholda a Gröbera. Na prelome storočí sa stal členom bratislavského spolku Kunstverein, v ktorom sa aktívne angažoval vo výstavnej činnosti aj v samotnej organizácii spolku. V Bratislave v tichosti a skromnosti žil a tvoril na Rybnom námestí č.9. Jeho dielo samé hovorí o skromnosti a vrelosti k výtvarnému umeniu.

Termín konania: 21.február- 13.apríl 2003
Miesto konania: výstavné priestory Malokarpatského múzea v Pezinku
Kurátorka výstavy: Mgr. Vladimíra Büngerová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ľudovít Pitthordta

¨Maliar a reštaurátor, špecialista predovšetkým na portrétne umenie sa narodil 22. júla 1860
v Pezinku.
¨Absolvoval 3 roky v dielni sochára Adolfa Bochinského vo Viedni…

Ladislav Mednyánszky

Slovenská národná galéria v Bratislave v spolupráci s Maďarskou národnou galériou v Budapešti a galériou Oberes Belveder vo Viedni pripravila pri príležitosti 150. výročia narodenia významného predstaviteľa stredoeurópskeho maliarstva poslednej tretiny 19. a začiatku 20. storočia monografickú výstavu Ladislav Mednyánszky (1852–1919).

James Ensor – zo zbierok KBC banky, Belgicko

Reprezentatívna výstava v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy predstaví grafickú tvorbu jedného z najvýznamnejších predstaviteľov svetového expresionizmu – belgického maliara a grafika Jamesa Ensora (1860 – 1949), ktorého tvorba, dlho vnímaná bez súvisu s Gauguinom a Van Goghom, je dnes považovaná za jeden z kľúčov k umeniu 20. storočia.

Výber z tvorby (E. Lehotská )

Na svojej autorskej výstave v Poľnobanke, na Vajnorskej ulici v Bratislave, predstavuje výber zo svojej tvorby. Základom sú jej ručne tkané gobelíny, ktoré vytvorila začiatkom deväťdesiatych rokov, ale výstava bude prezentovať aj jej portrétnu a voľnú tvorbu.

V Pezinku dnes otvoria výstavu keramiky

BRATISLAVA 13. februára (SITA) – Výstavu Z ateliéru keramiky VŠVU dnes otvoria v priestoroch Malokarpatského múzea v Pezinku. Komorná výstava je výberom prác študentov a absolventov ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vedie od roku 1997 Ivica Vidrová.