Kachlové pece

Narastanie cien energií vedie hlavne majitelov rodinných domov a chát k snahe využívat na vykurovanie tie energetické zdroje a palivá, ktoré sú financne výhodnejšie. V súcasnosti najlacnejším, obnovitelným zdrojom tepelnej energie je palivové drevo. Preto sa zvyšuje záujem o kachlové pece a krby, ktoré sa robia na mieru v dvojakom zmysle – zvonku sa stávajú dekoratívnou dominantou interiéru, zvnútra sú na vysokej technickej úrovni, aby nielen ozdobovali, ale aj vykurovali priestor, v ktorom sú postavené.

Pohlad do histórie
Ako nám napovedá názov, v tomto clánku sústredíme svoju pozornost nakachlové pece, ktoré vychádzajú z pôvodných ohnísk, pripravených z hlinyšpeciálnych vlastností a z kamena. Takto
upravené ohniská stavali naši predkovia už v dobe bronzovej, teda 2500 rokovpred naším letopoctom. Zachovali sa v okolí Álp a môžeme ich považovatza prvých predchodcov kachlových pecí. Pre ich rozvoj nebol až do stredovekuvytvorený dôležitý predpoklad – funkcný komín. Prvé komíny sa zacali objavovat
v 10. storocí v severnom Taliansku. Ich vývoj do dnešného tvaru trval do 14. storocia.Od 10. storocia sa najprv v alpských oblastiach, neskôr aj v strednej Európe, zacalistavat velké hlinené pece – na mohutnom podstavci bola vytvorená klenutá kobka,pôvodne bielená, neskôr krytá. Tvar sa postupne menil na hranatý. Prvé skutocnekachlové pece boli postavené na zaciatku gotiky, ked hrnciari, neskôr užkachliari, dokázali vyrobit namiesto gulatých keramických výrobkov štvorcové azaistit ich dostatocnú kvalitu a odolnost.
Pece, s ktorými sa ešte dnes môžeme stretnút, pochádzajú z druhej polovice19. storocia. Toto obdobie sa vyznacuje ich technickým rozvojom, ale nijakým vlastnýmvýtvarným výrazom. V tejto dobe sa kachlové pece rozšírili do mnohých bežnýchmestských domácností a stali sa najrozšírenejším vykurovacím telesom.Zlatou epochou po výtvarnej stránke sa nazýva obdobie secesie (prelom 19. a 20. storocia).Pre kachlové pece to bolo posledné obdobie úspešného stavebného, aj výtvarnéhoštýlu. Pece z tohto obdobia majú hore výraznú korunu, ktorá zakoncuje pec a jezobrazením prírodného motívu.
Po 1. svetovej vojne nastáva postupný pád kachlových pecí a scénu postupneovládajú kovové vykurovacie zariadenia. Podobný trend pokracuje až do konca 20.storocia. Dnes sa vracajú na scénu, majú opät dobrý zvuk a stále vzrastajúcuvýrobu.

Charakteristika kachlových pecí

Kachlové pece sú v dnešnej dobe opät vyhladávané pre svojecharakteristické vlastnosti:
– Sú výrazným estetickým prvkom v interiéri, obohacujú a zlepšujú vnútornúpohodu cloveka.
– Ich výkon nie je závislý na dodávke energie zo spolocných sietí.
– Keramické casti povrchu kachlových pecí majú nízku povrchovú teplotu. Poklesteploty pri prestupe z miesta spalovania na povrch vykurovacieho telesa zarucuje, žeklasické kachlové pece vydávajú príjemné, tzv. mäkké teplo z plôch teplých 60 -80°C.
– Ich výrazným rysom je tepelná akumulácia. Klasické kachlové pece, vymurovávanéšamotovými tehlami a hlinou, sú vykurovacím telesom akumulacného typu. Keramickýmateriál akumuluje teplo, ktoré sa uvolnuje pri spalovaní paliva a potom ho pomaly apravidelne vyžaruje do okolitého priestoru, aj ked sa v peci už dávno nekúri.
– Majú vysokú úcinnost, až 80%, a tým aj dobrú ekonomiku prevádzky.
– Dobre postavená kachlová pec sálaním a konvekciou prenáša teplo v pomere, ktorýje pre ludský organizmus najprijatelnejší.
Sálanie (vyžarovanie tepla) je podobné vyžarovaniu slnecných tepelnýchlúcov. Slnecné lúce nezohrievajú vzduch, ale až po dopade na pevné látky samenia na tepelnú energiu. Kachlová pec produkuje podobné príjemné tepelnéžiarenie ako slnko, ktoré sa šíri od kachlovej pece rovnomerne všetkýmismermi a zohrieva najprv všetky steny a predmety v miestnosti, od ktorých sazohrieva vzduch. Tým, že sa vzduch zohrieva rovnomerne od všetkých stien apredmetov v miestnosti, nenastáva jeho cirukulácia. Clovek tak isto prijíma totopríjemné tepelné žiarenie a má pocit tepelnej pohody už pri teplote vzduchuv miestnosti 19 – 20°C. Preto nie je potrebné prekurovat miestost na teplotu 23 – 24°Cako pri vykurovaní konvekcnými tepelnými zdrojmi (napr. radiátormi ústrednéhovykurovania). Na zvýšenie teploty v miestnosti o 1°C je potrebné zvýšit prívodtepelnej energie o 5%. Ak potrebujeme zvyšovat teplotu v miestnosti o 4°C, stojínás to o 20% energie viac.

Klady a nedostatky vykurovacích telies v praxi

1.Kachlová pec tažkého akumulacného typu

Klady:
– výborná klíma a pohoda v miestnosti, ionizovaný vzduch
– bezprašné kúrenie s pravidelným núteným vetraním
– zachováva vlhkost vzduchu
– mimoriadne nízka spotreba paliva, 4-9 kg dreva na den
– vysoká úcinnost, 80-90%
– jednoduchá a krátka doba obsluhy – 1-krát priložit palivo, nechat asi dve hodinyhoriet, potom zavriet dvierka a pec naakumuluje teplo na celý den, popol cistit raz zamesiac
– nízke náklady na palivo – spaluje sa odpadové drevo
– vysoká životnost, 50-100 rokov
– nezávislost na vonkajších dodávkach energie
– nahrievanie celných a prínosných dutín, chodidiel nôh a krížov mäkkýmdlhovlnným žiarením cez poskladaný uterák priložený na kachlovú pec, velmiúcinne pomáha liecit choroby z prechladnutia
Nedostatky:
– nepracuje automaticky, treba je obsluhovat
– pri velkých domoch s mnohými miestnostami je treba kombinovat s iným druhom kúrenia,napr. elektrickým podlahovým kúrením

2.Otvorený krb
Klady:
– dobrá klíma v miestnosti, pokial nasávanie vzduchu potrebného na horenie je zabezpecenépredhrievaným vzduchovým kanálom zvonku
– pravidelné prevetrávanie miestnosti a ionizovaný vzduch
– pohlad na ohen uvolnuje stres a navodzuje psychickú pohodu
Nedostatky:
– extrémne vysoká spotreba paliva, 5x viac ako kachlová pec
– nutnost neustálej obsluhy – prikladanie dreva, cistenie, utieranie prachu
– nízka úcinnost, bežne len 10-20%
– nebezpecie požiaru, otvorený ohen nesmie zostat bez dozoru
– je vhodný len ako doplnkový tepelný zdroj

3.Teplovzdušné kúrenie – krbová vložka,elektrické konvektory
Klady:
– rýchly nábeh teploty vzduchu v miestnosti
– vyššia úcinnost ako u otvoreného krbu
– nezávislost od vonkajších zdrojov energie
– rýchla montáž
– požiarna bezpecnost pri uzavretých dvierkach
Nedostatky:
– nevhodná klíma v miestnosti, zaprášený a vysušený vzduch
– prúdenie vzduchu a vírenie prachu, casté utieranie prachu
– sklo dvierok sa rýchlo zanáša, už po 2 kúreniach ho treba cistit
– nevhodná ionizácia vzduchu, prevažujú kladné ióny
– vhodná je len ako doplnkový tepelný zdroj
– vysoká spotreba paliva, 3x viac ako u klasickej pece
– nad krbom sa už po mesiaci kúrenia môže vytvorit cierny flak zo spálenýchprachových castíc prúdiaceho vzduchu v prípade, že montáž nie je prevedenábezchybne

Kachlová pec, krb, kachlový sporák sú investície svysokou životnostou. Casto sa stretávame s kachlovými pecami starými viac ako 100rokov. Je to investícia, ktorá slúži i niekolkým generáciám. Casto pocujeme:”Túto krásnu pec dal postavit ešte môj starý otec.” A preto každý,kto chce mat takúto praktickú a estetickú dominantu v interiéri svojho domu alebochaty, mal by uvážlivo pristupovat k výberu vhodného typu kachlovej pece a stavatju nadcasovo len z kvalitného materiálu. Vzhladom na požiarnu bezpecnost a nárocnoststavby, je potrebné zverit realizáciu projektu len skutocným odborníkom, ktorí majúso stavbou konkrétneho typu kachlovej pece dostatocné skúsenosti. Predovšetkým toplatí pre stavbu tažkej akumulacnej pece s tyrolským spalovaním, ktorej stavba jezo všetkých druhov kachlových pecí najnárocnejšia.

Väcšina firiem na Slovensku sa zaoberá stavbou menej nárocných druhov kachlovýchpecí s hotovým kovovým ohniskom alebo inštalovaním krbových vložiek. Tu idev podstate o pripojenie istého druhu kovovej pece ku komínu, ktorá je následne obloženáurcitým druhom keramického materiálu, umelým prieskovcom alebo kamennými doskami. Jeto stavba velmi rýchla a z požiarneho hladiska bezpecná. Ani zdaleka však nemôžedosiahnut parametre klasickej tažkej kachlovej pece. Úcinnost 60 – 70% dosahuje lenv urcitom prevádzkovom režime. V praxi majú kovové pece 3x väcšiu spotrebupaliva ako akumulacné pece a je nutné celý den prikladat palivo a casto cistit telesood popola. Krbové vložky vyžadujú okrem toho kvalitné drevo na kúrenie, pricomv peci sa dá spalovat takmer každý druh suchého dreveného odpadu.

Text: I. Lanáková v spolupráci
s Ing. G. Bartošom

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

CHVÁLA LIATINE

Zlievárenské múzeum v Budapešti nielen ochraňuje dávne zlievárenské remeslo, ale od svojho vzniku aj zbiera a dokumentuje umelecké predmety vyrobené z liatiny, ktoré kvôli lacnému základnému použitému materiálu sú často zaznávané. Liatina sa dodatočne nedá upravovať, odliatok je vždy vernou kópiou sochárom, či umeleckým stolárom vytvorenej formy.