aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo vonkajšie špáry na drevenici

  • miro-carsky

    Member
    15. marca 2008 at 10:11

    No myslim, ze to nie je lano, ale ovcia vlna. S tou skusenosti nemam, ale pokial viem ma dobre izolacne vlastnosti, ale je dost draha.
    Ja osobne by som nevahal a pouzil mach (lucny s dlhymi vlaknami) a potom natiahol zdnuka hlineny kozuch na rabic, alebo klinky v sparach
    Uz som to raz spominal, v takto zaizolovanej drevenici som prezil nejednu zimu a mikdy som nemal problem s tepelnou pohodou, aj ked bolo vonku minus 25

  • Anonymous

    Member
    15. marca 2008 at 20:30

    Ono zaizolovat sa da kadecim, ja som dva zimne mesiace pred par rokmi stravil v dost zufalo vyzerajucej zrubovej chajde, ktora mala medzi tramami nabitu hlinu s plevami a vnutri nebola problemom trenirkova teplota pri -15˚vonku.
    Ja som videl pred nedavnom jednoduche riesenie vhodne pri rekonstrukciach ktore robia bezni ludia, najma na dreveniciach kde su medzery medzi tramami kryte z oboch stran doskami a medzi nimi bol mach…ak je so starym machom problem (vlhkost, hmyz atd.) a clovek nema cas a schopnosti zhanat novy, dobre posluzi makka mineralna vata, napriklad nobasil ktory sa natlaci namiesto povodneho machu…ked som to videl u znameho dost som sa zhrozil ze co to stvara, ale ma to uz tak par rokov a osvedcilo sa to…izolacne vlastnosti dobre, netaha to vlhko a ani nijak neposkodzuje tramy, a kedze je to z oboch stran obite doskam a zvnutra omietnute, nie je toto z pamiatkarskeho hladiska barbarstvo vidno…
    Co sa tyka lan, niekde v starsich diskusiach o tom ktosi pisal. na novych dreveniciach kanadskeho typu kt. sa tu rozmahaju sa to vraj riesi lanami pletenymi z drevenych vlakien. vraj to je vyhodne preto lebo to ma vlastnosti rovnake ako okolite drevo.

  • Anonymous

    Member
    4. apríla 2008 at 23:39

    Aj mňa táto téma zaujíma. Konkrétne či sa mach dáva čerstvý, či sa mieša a hlinou(niekde sa to tak zdá), či sa namotá na lištu a tak zatlačí, či je správne najprv sa pokúsiť nadvihnúť trámy a začať upchávať od spodnej medzery a postupovať hore. Sám som to skúšal, dával som čerstvý, ale ten sa po vyschnutí scvrkol. Suchý sa zasa drobil. Navlhčený sa trhal a výsledok nestál za veľa.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť