Nadmurovanie kamenných múrov

65 posts / nové (0)
Posledne poslané
Obrázok používateľa evi
evi
Offline
Nadmurovanie kamenných múrov

Na fotkách je sýpka (zakrytá modrou plachtou) a bývalé humno. Ideme robiť strechu, drevo na krov je prichystané, majstri pripravení, len nik nechce urobiť domurovanie stien a múrov, ktoré sú v korune nestabilné a zvetrané. Murári chcú manuál a ja neviem.... Vytlačila som im traktáty o vápenných maltách a tým som ich pomýlila úplne. Návrh z ich strany: kotvenie pomúrnic kovovými kotvami v stĺpoch a betónové čiapky zas rozladili mňa.
Privítam každú radu, vopred ďakujem.
Pre informáciu - hore budú len pomúrnice, nie veniec. Kameň je zmes s prevahou tufu (ako -kde).

Obrázok používateľa Doky
Offline

Kapo, Uskalienka ma na zaver vzdy taku krasnu myslienku:

_________________
ked nas zivotom vedie hlas srdca, a nie okolie, ideme tym spravnym smerom... co na tom, ze sa nam smeju, ved kto sa smeje snom inych, nema odvahu plnit si tie svoje

Obrázok používateľa palo
Offline

Pozdáva sa mi myšlienka oceľových tyčí vedľa stĺpov, len by som ich nepchala pod omietku. Nevidím dôvod maskovať funkčnú vec. Alebo je dôvod to, že by mohla zhrdzavieť?
Ja len aby to nejaký budúci majiteľ, ktorý nebude vedieť, čo to je, ako zbytočnosť neodpílil. :wink:
Pod omietkou bude hrdzavieť rovnako ako bez omietky, alebo trochu pomalšie.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Krov ste korporatívne vyriešili, obrovské ďakujem.
Ak môžem, ešte poprosím info o samotnom domurovaní stĺpov a múrov, tam, ako "hlavný stavebný dozor", mám medzery. (Vlastne z ingrediencii mi je jasná mi je len voda)
Chlapi v pondelok začínajú práve murovaním a zarovnaním koruny stavby. Použijeme kameň (pôvodný), piesok (miestny, hodne vápenatý - ten radia majstri), vápno (nikto nevie aké) a podľa viacerých horeuvedených rád asi trochu cementu ( čo je to "trochu"? a akého cementu? neviem).
Panička vymýšľa neštandardné postupy, tak musí dodať recept.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Okrem vody by som doporučil aj vápno vzdušné, (treba ho zahasiť), neviem, čo tam máte, asi FeinCalc od Calmitu, cement šedý portlandský trieda tuším 32.5
Pomer cementu, vápna, piesku 1 : 3 : 10, je všeobecný, toho vášho piesku asi aj 12, to už murári budú vedieť, či nebude veľmi mastná.
A nevymýšľaš neštandardné postupy, neštandardný je niekto iný. Tie tiahla, či tyče tam daj, aj v jednom aj v druhom prípade by Ťa mali prežiť.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

To vápno by bolo dobré zahasiť už teraz.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

P.S. pre vlcika: moc milý avatar

Čo sa týka stavebných postupov: starý - klasický rovná sa neštandradný pre dnešných majstrov - vyrodených do doby sádrokartónovej. Bez náznaku znevažovania - robia to, čo je väčšinové a žiadané. Zatiaľ prejavujú snahu prispôsobiť sa (prax preverí) , - alebo nemajú v kríze inú robotu? neviem, uvidíme.....

Obrázok používateľa palo
Offline

...ešte poprosím info o samotnom domurovaní stĺpov a múrov, tam, ako "hlavný stavebný dozor", mám medzery. (Vlastne z ingrediencii mi je jasná mi je len voda)
Chlapi v pondelok začínajú práve murovaním a zarovnaním koruny stavby. Použijeme kameň (pôvodný), piesok (miestny, hodne vápenatý - ten radia majstri), vápno (nikto nevie aké) a podľa viacerých horeuvedených rád asi trochu cementu ( čo je to "trochu"? a akého cementu? neviem).
Odkedy ju poznám, používam najradšej na murovanie a na "hrubovku" (hrubozrnnú, najčastejšie podkladovú omietku) len tzv. horúcu maltu. Cement žiadny. Ale to by bolo na chlapov asi priveľa "neštandardu" naraz...

Motám sa teraz okolo jednej fasády, vedľa tiež "chlapi" opravujú ohradný múr... Sprostredkoval som im názor statika, ktorý sa bol pozrieť cez víkend. V pondelok sa ma pýtali, akú majú dať maltu. Hovorím, že vápennú. Bez cementu? Bez cementu. Úplne bez cementu? Úplne. Teda dobre.
Včera ráno rozobrali asi dvojmetrový kus, čo bol riadne vyklonený, no na zvalenie. Popoludní si namiešali maltu. Že či bude dobrá, keď na miešačku dali jedno vrece vápna a jedno vrece cementu. Koľkooo? Veď len to malé, 25-kilové. Už som sa radšej ani nepýtal, aká veľká je tá miešačka...

Čo sa týka stavebných postupov: starý - klasický rovná sa neštandradný pre dnešných majstrov - vyrodených do doby sádrokartónovej. Bez náznaku znevažovania - robia to, čo je väčšinové a žiadané. Zatiaľ prejavujú snahu prispôsobiť sa (prax preverí) , - alebo nemajú v kríze inú robotu? neviem, uvidíme.....
Ani v kríze niet viac neštandardných investorov a projektantov, ako predtým...

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Odkedy ju poznám, používam najradšej na murovanie a na "hrubovku" (hrubozrnnú, najčastejšie podkladovú omietku) len tzv. horúcu maltu. Cement žiadny. Ale to by bolo na chlapov asi priveľa "neštandardu" naraz...
Ako vyučená kuchárka Ti recipročne prezradím hociaký recept... skús aj Ty ten s horúcou maltou...

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Môže začať pršať, sýpka je pod strechou!


detaily nadmurovaných stĺpov:


Nakoniec sme sa s aktuálnou partiou dohodli, že strechu nebudeme kotviť ani v múroch, ani v zemi, chlapci sú podobne ako ja jednoduchí a tiež si nevedia domyslieť katastrofické možné dôsledky podfúknutej strechy. Budúcnosť ukáže.

Obrázok používateľa palo
Offline

Už som ten recept písal v Pi 13. Máj. 2005 19:36 do diskusnej témy Chalupa z bieleho kameňa, link http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=255. Ale zbadal som tam najmä jednu vážnu chybu: správne sa dáva pomer nehaseného vápna a piesku 1:7, lebo vápno hasením zväčší objem, takže výsledný pomer bude 1:3. A nehasené vápno sa môže použiť aj práškové.

Preto ešte raz a poriadne:

Na zemi sa striedavo navrství piesok a kusové alebo práškové pálené vápno v pomere 7:1 (merať na lopaty, na vedrá alebo na fúriky). Piesok si treba rozdeliť aspoň do troch vrstiev, vápno do dvoch. Poruke si treba nechať trochu piesku naviac.
Naspodku aj navrchu kopy bude vrstva piesku. Aj po bokoch musí vápno zostať prekryté pieskom. Temeno kopy upravíme do roviny (ako taký hrobček) a z piesku vytvarujeme zvýšené okraje.
Do tejto priehlbiny začneme pomaly liať vodu a necháme ju vsakovať. Vsakovaniu pomáhame prepichovaním kopy tenkou palicou. Prepichujeme zvisle aj šikmo - rovnobežne s bokmi kopy, ale nie príliš blízko k ich povrchu. Vody treba hojne, ale nedá sa určiť množstvo, lebo to závisí najmä od vlhkosti piesku. Ak voda vyrazí von niekde z boku kopy, treba dieru prihodiť pieskom a utľapkať, odporúčam lopatou.
Vápno začne s vodou reagovať: stúpa teplota (skúste rukou z boku kopy) - syčí, parí sa z neho, zväčšuje objem - na kope sa tvoria trhliny, vápno niekde zboku prerazí na povrch. Treba jemne prihodiť pieskom a utľapkať.
Kým vsakuje, stále treba dolievať vodu a prepichovať.
Keď reakcia ustane, je vhodné pieskové okraje priehlbiny - "krátera" rozhrabať po povrchu, aby sa všetko vápno prekrylo pieskom.
Po zhruba 24 hodinách sa zmes môže použiť na prípravu malty. Z kopy treba lopatou odoberať - "odkrajovať" zvisle cez všetky vrstvy, potom na zemi, vo fúriku alebo v miešačke rozmiešať na maltu. Potom už len murovať alebo omietať.
Najnovšia inovácia odporúča nepripravovať horúcu maltu len tak voľne na kope, ale v ohrádke z dosiek. Vtedy netreba počítať s rôznym množstvom piesku či vápna na jednotlivé vrstvy, ako sa kopa smerom nahor zužuje, a vápno možno na piesku rozprestrieť až k okrajom, teda k doskám.

Tak čo, skúsite to? Nie je to nič zložité, aj keď najlepšie je to najprv niekde vidieť. (Posledne sme to naučili chalanov zo Šášovského Podhradia.)

P.S.: ... zbieram recepty na Sacherovu tortu.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

píšem, odbehnem a text je preč....tak opäť:
Už som ten recept písal ....)
Aj som to už čítala, ale zdalo sa mi to komplikované. Povedzme, že terez mi je nejasný len piesok. Myslím piesok vhodný do horúcej malty. Dajú sa z neho robiť dobre bábovky? Z homoku sa veľmi nedajú, musí byť dostatošne vlhký a trochu ílu je nevyhnutnosť. V bábovkách mám jasno. Chýba mi murárske minimum. Máme na dvore fúru vápenatej bielej Rakše - čo s ňou?

P.S.: ... zbieram recepty na Sacherovu tortu.
Všetky sú správne, len treba domáce suroviny, dozreté marhule a špeciálne koreniny...zajtra zavolám do Viedne.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Nejde o jednoduchosť, ale o skúsenosť, kamarátovi som požičiaval a pomáhal rozprestrieť veľkú fóliu, vietor mu vietor doslova odpáral plech zo strechy v Piešťanoch, je pravda, še bola plochá, kúsok opodiaľ pomaly už každý rok, lietajú normálne drevené krovy, doma na Lúke som zažil taký vietor, tvrdím, že nebyť mojich 94 kíl, tak odletím aj s podkrovím.
Prajem iba dobrý vietor do plachiet.

Obrázok používateľa palo
Offline

Keď som si znova prečítal svoj včerajší diskusný príspevok, myslím, že treba upozorniť ešte na jednu vec:
Napísal som, že horúca malta sa môže použiť po cca 24 hodinách od prípravy. Chcem to upresniť: vtedy najskôr. Kedy najneskôr? Časové obmedzenie neexistuje. Len treba kopu chrániť pred vyschnutím a pred mrazom. Ja som napríklad na jeseň 2007 neminul všetok pripravený "polotovar" horúcej malty, tak som si ju odložil na ďalší rok. Rovnako sa dá skladovať každá vápenná malta, ktorá nemá hydraulické vlastnosti.

S pieskom by som si veľké starosti nerobil. V minulosti všade používali miestne dostupný piesok (veď ako by ho odniekade z diaľky prepravovali). Dnes by som si vo väčšine prípadov nešiel piesok nakopať, ale použil by som taký, aký sa v tom-ktorom kraji teraz bežne používa. (Ináč ma celkom baví, že maďarské slovo "homok" som sa naučil od Martinčanov... A hádam sa ani u vás ešte nemuruje a neomieta len so suchými zmesami...)
Aby som bol konkrétny, posledne sme na Šášovskom hrade murovali s maltou z preosiatej sutiny a "nového" piesku nakopaného pod hradom v Hrone. V Štiavnici najradšej používam tzv. žltý brizolit; je to asi nejaká dolomitická drť so zrnitosťou od 0 mm do cca 5 mm, ktorú sem vozia neviemodkiaľ.
Ako som už písal v zmienenom historickom príspevku: Cim hrubsia omietka, tym hrubozrnnejsi piesok treba pouzit; podla teoretikov (R. Mestan) ma mat najvacsie zrno priemer cca 1/3 hrubky omietkovej vrstvy (ale ja si myslim, ze sa znesie aj vacsie). Pravdaze, musia v nom byt aj drobne zrnka (t.j. nie triedeny strk frakcie napr. 4 - 8 mm). Spolu s pieskom sa da pouzit aj preosiata stavebna sutina.
Aj na murovanie je lepšia malta aj s väčšími zrnami. Teoretik by možno odvodil pravidlo, že najväčšie zrno piesku má mať priemer cca 1/3 najužšej predpokladanej škáry v murive :wink: .

P.S.: Raz som jedol vo Viedni na návšteve domácu Sacherovu tortu, ktorá mi chutila najviac v živote. Pamätám si najmä, aká bola šťavnatá, na rozdiel od mnohých iných, trochu prisušených.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Tak čo, skúsite to? Nie je to nič zložité, aj keď najlepšie je to najprv niekde vidieť. (Posledne sme to naučili chalanov zo Šášovského Podhradia.

Skúsime to určite, mám trochu obavy, keby sa dalo experimentovať len tak privátne, bolo by lepšie, ale tadiaľ cesta nevedie, takto sa chlapi budú učiť a ešte dosatnú zaplatené. Niekto sa vie narodiť!
Naživo by som rada videla správny postup robenia malty, ak by bola taká možnosť....

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Paľovi
Evi sa z receptu na Sacherku vykrútila, asi je tajný, aspoň tak ako pôvodný, alebo mešká pošta z Viedne.
Máš rád hrubozrnnú maltu, ja "hrubozrnnú sacherku". Nelámem si hlavu nad záhadnými špéciami, ani či zmrzli marhule na lekvár. Naša (moja a manželkina) Sacherova torta je špeciálna v tom, že používame múku z doma zomletého obilného zrna. Obsahuje aj hrubšie frakcie ako priemyselne pomletá múka. Základ je raž a špalda, do toho pridávame buď ovos, jačmeň alebo pohánku, ale tej iba málo, má výraznú chuť. Cukor tmavý alebo svetlý trstinový, na rozdiel od bieleho repného, ktorý je iba sladký má aj chuť, ja hovorím charakter. Aj lekvár dávam iný,môj najobľúbenejší, egrešový.
Kombináciou obilia sa dopracuješ k rôznej chuti, raž dávame vždy, torta nie je nikdy suchá. Dnes sa už dá experimentovať aj s čokokládou na vrch, nemusí sa nutne použiť tá na varenie. Keď už spomínam na čokoládu, niekde sa tu spomína Audrey Hepburn, Raňajky u Tiffanyho, mne zišiel na um rovnomenný film, Čokoláda. Johny Depp bol štýlový, Juliette Binoche úžasná (účes, šaty), a tá čokoláda mi voňala aj v kine.
Skús mi Paľo vysvetliť, prečo, ak sa dá použiť horúca malta po 24 hodinách, sa hasí vápno a necháva sa "odstáť", tri týždne, mesiac? a potom sa s ňou muruje. Viem, že nejaká teta maltologička, tuším z Brna tvrdí, že za ten čas vápno vyzrie, po tomto čase už veľmi nemení svoje vlastnosti. Teda prečo by sa nedalo použiť aj hasené vápno po 24 hodinách, ako horúca malta, je v tom rozdiel, lebo ja ho nevidím.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Zabudol som na Alfreda Molinu, a hudbu, o.i. Django Reinhardt.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Paľovi
Evi sa z receptu na Sacherku vykrútila, asi je tajný, aspoň tak ako pôvodný, alebo mešká pošta z Viedne.
Sorry, chlapi, nechcú prezradiť.

.... mne zišiel na um rovnomenný film, Čokoláda. Johny Depp bol štýlový, Juliette Binoche úžasná (účes, šaty), a tá čokoláda mi voňala aj v kine.

Súhlasím, ale len v tom, že J. Binoche bola dobrá (ostatne, ako vždy), inak čistá nuda zabalaná do pozlátka. Ale je to len môj názor.

Obrázok používateľa palo
Offline

Keď už zachádzame takto ďaleko off, ja si z Čokolády pamätám Judi Dench-ovú, to bola taká dynamickejšia postava, ale celá tá scenáristická konštrukcia ma hlavne nudila. A hneď na začiatku polystyrénová, akože kamenná socha na námestí... Druhýkrát som to ani nemal chuť pozerať.

Skús mi Paľo vysvetliť, prečo, ak sa dá použiť horúca malta po 24 hodinách, sa hasí vápno a necháva sa "odstáť", tri týždne, mesiac? a potom sa s ňou muruje. Viem, že nejaká teta maltologička, tuším z Brna tvrdí, že za ten čas vápno vyzrie, po tomto čase už veľmi nemení svoje vlastnosti. Teda prečo by sa nedalo použiť aj hasené vápno po 24 hodinách, ako horúca malta, je v tom rozdiel, lebo ja ho nevidím.
Moderný vápnologický výskum je stále ešte nedostatočný, preto sa musíme spoliehať viac na empíriu, odovzdané/prevzaté a vlastné skúsenosti.
Čo je to "zrenie vápna"? Po zahasení vápenná kaša sedimentuje, zahusťuje sa, dobieha v nej reakcia menej chemicky aktívnych zložiek s vodou. Vynechal som niečo? Všetky tieto deje sa postupne spomaľujú, takže sa asi dá povedať, že po 3-4 týždňoch už vápenná kaša nebude nijako podstatne meniť svoje vlastnosti.
A ako je to s vápnom v horúcej malte? Budem sa musieť pozrieť do zborníka „Vápno a vápenné technológie pri obnove pamiatok“, či sa tam k tomu niekto aj teoreticky vyjadroval.

Obrázok používateľa Doky
Offline

a ešte mi vysvetli pojem gletovaná omietka a načo je dobrá, prípadne kde by sa dala použiť,

Gletovanie je priadavanie cementu do nanesej omietky, resp betonu podlahy, ked su vlhke a "vytlacaju" vodu.Cement sa zahladzuje - vtiera do povrchu, cim sa stava pevny, tvrdy, odolny proti poskodeniu. Robil som gletovanie v garazi na podlahe a bolo to vyborne: malo prachu, tvrdy povrch, hladke, tzn lahka udrzba.Zial nevydrzal namahanie a pomaly sa odpraskava. Bola to vsak aj moja chyba, ze som bol sam a nedokazal som byt dostatocne rychly /ist subezne s vytlacenou vodou. Gletovanu omietku viem z e niekto robil napr do miestnosti, kde sa pestovali sampinony /plesne, atd/. Myslim, vsak, ze gletovanim sa straca priedysnost.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

I tak še da, pred cementom tu však bolo ešte vápno, my sme sa tu bavili o tradičných materiáloch a technológiách. Na čerstvú zahladenú vápennú omietku sa ešte v určitej fáze oceľovým hladítkom zahládza zahasené vápno, vznikne kompaktný hladký povrch, ktorý dlhšie a lepšie odoláva poveternostným vplyvom.
Toto je asi všetko, čo ja o tom viem, preto som sa chcel spýtať Paľa, pretože je v týchto veciach dobrý a vie ešte kopu iných vecí o ktorých ja ani netuším.
S niečím podobným som sa stretol v cisterne na Starom Zvolene, zostala tam zachovaná úžasná omietka, klasická vápenná zmiešaná s drvenou tehlou (antukou), mala absolútne hladký povrch, ktorý som si nevedel vysvetliť. Dnes si myslím, že bola gletovaná, preto ten extrémne hladký povrch, na omietke ešte živicový náter.
Malta po pridaní drvenej tehly (antuky) získava hydraulické vlastnosti a asi aj hydroizolačné, aj keď asi nie úplne, presne neviem, preto sa pýtam,

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

...priživím sa na téme hladké omietky:
Otázka: normálna vápenná omietka sa zahládza čím? Naši šikovní majstri teraz robia omietky (vnútorné). Ide im to fajn, len výsledok je priveľmi dokonalý. Steny vyzerajú rovné ako sádrokartón. Už chápem, čo znamená dať niečo "do laty", lebo k stene postavia laty a medzi ne hádžu maltu a priečnou latou to vyrovnávajú a hladia. Predstava bola, že nebudú robiť úplne rovný povrch, ale taký hrboľatý, všelijaký. Moju pripomienku s pochopením prijali a povrch upravili - zdrsnili nanesením drobných kamienkov, ktoré uhládzali takým penovým šúchadlom s rúčkou...Opäť vedľa. Výsledok Vám nemusím popisovať, isto si to viete predstaviť.
Čím sa dá dosiahnuť mierne šlendriánsky povrch?

Obrázok používateľa Doky
Offline

Bol som v tej istej situacii. Murar isiel spontanne na velmi rovne omietky na moj vkus. Tak dohoda bola, ze on bude nahadzovat a ja /ako nemurar/ budem hladit /miestni tomu hovoria "krutit"/. Bolo to daleko lepsie, ale musel som si davat pozor, aby som zmrazil chut na perfektcionalizmus. Keby to malo byt este krivsie, skusil by som len tu velku klasicku natieracsku stetku a s tou to "hladit"po nahodeni lyzicou.

Obrázok používateľa Porsena
Offline

Čím zabrániť, aby bola omieka príliš rovná, proste ju nehladiť. Záleží od úrovne, n koľko krivá má byť. Podľa toho zvoliť "hladiaci" nástoj. Čím menšia plocha tým väčšia nerovnosť. Buď len kelňa. alebo nanajvíš malý hoblík.

Obrázok používateľa Doky
Offline

Porsena vyborna myslienka s malym hladitkom. Kelnu by som osobne asi nevolil, lebo jej kraje kreslia linky kazdeho tahu. Preto som navrhol velku okruhlu stetku: trosku zahladi, ale ponecha krivost. Treba skusat. Tiez som sa zamyslal vobec nehladit, ale zdalo sa mi to uz privelmi krive....

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Videl by som tri možnosti, aj keď sčasti budem opakovať kolegov.
1. Ak by si chcela super prírodný look, použil by som Dokyho štetku, fandlou nahodenú, trochu zatvrdnutú maltu ňou pretrieť po častiach stenu, dostala by si hustejší systém lavór,kopec, lavór, ako Carlos Santana hovorí Supernatural, asi takéto niečo

/> 2. Teraz trochu Porsenu, murárom by som zakázal používať akékoľvek laty, moli by mať iba fandlu, kelňu, hobel malý oceľový, polystyrénové hladítko, prípadne im z toho ešte čosi odobrať, ciest tu vidím viac, mohlo by to vystihovať toto,
http://www.youtube.com/watch?v=ykU8s-o5oEw
3. Tretia možnosť je invenčnejšia, murári by akurát iba maltu miešali, za murárskych majstrov by som si pozval napr. miestneho farára a učiteľa, ale iba telocvikára.
Farárom som si nie taký istý, ale telocvikári bývajú ľavý jak turecká šabľa, výsledok
by mohol byť podľa Tvojich predstáv, vidím to asi takto,

/>Nesmúť, tie rovné steny by sa ešte dali vylepšiť maľovkou, ako prvý náter najlepšie odstáte hasené vápno redšie, potom hustejší náter samozrejme štetkou tak, aby si si urobila krásne "lizáky", čím by si sa aspoň trochu priblížila starým dobrým časom.
Naozaj zvláštny je tento svet, jeden chce rovné, čo najhladšie steny, druhý rovné chce prerobiť na hrboľaté, inak som ich videl neúrekom, všetky spájala rovnaká vec, na úpätí
kopcov smerom k plafónu sa usádzal prach, nie som prehnane čistotný, ale by mi vadil.
Takže celé by som to charakterizoval takto

/>Samozrejme rôznosť pohľadov mi nevadí.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Odkaz Strombusovi, urobil som ypsilonku, má byť telocvikári bývajé ľaví, ako

Obrázok používateľa kety
Offline

Odkaz Strombusovi, urobil som ypsilonku, má byť telocvikári bývajé ľaví, ako
Mam radost ked si niekdo ospravedlni gramaticku chybu. Fakt. Tiež sa za take chyby hanbim, najma ak je zamena y-i a naopak. Totiz ,ked to vidim u mladezi ako im to nevadi ,az im zavidim.
Trocha moj nazor:rovne -nerovne.
Tiež som navigovala murara ,aby nepoužival latu. No darmo. Najma na kamennom murive sa dušoval, že to nemože ,lebo by sa mi to nepacilo. Ale ked zasvieti slniečko, nadhera. Pekne krivučke, ale nie zamerne.
A na drevenej stene to mame prirodzene krive.Su tam vyskove diferencie aj 10 cm.A to sa mi zda normalne.
Nie vyrabat umely krivy povrch. To mi dost vadi. Pripada mi to ako plastove okna na drevenicu, ktore sa tvaria ako drevenne. Brr..
Aj tie rozne postupy s ktorymi som sa aj tu stretla.Vytvarat iluziu starého vzhladu , tak to teda nie.

Obrázok používateľa evi
evi
Offline

Nie vyrabat umely krivy povrch. To mi dost vadi. Pripada mi to ako plastove okna na drevenicu, ktore sa tvaria ako drevenne. Brr..
Aj tie rozne postupy s ktorymi som sa aj tu stretla.Vytvarat iluziu starého vzhladu , tak to teda nie.

Nemám cieľ urobiť omietky tak, aby vyzerali ako staré, ale aby vyzerali ako nové, ale vtedy, keď bolo normálne bežné robiť omietky vápennou maltou s nástrojmi vlastnými dobe.

Obrázok používateľa vlcik-tlcik
Offline

Ak je naozaj skala v korune múra zvetralá, tak by som ju odstránil a ako veniec by som vymuroval 5-6 riadkov z tehly plnej pálenej, dali by sa do toho zamurovať aj závitové tyče na kotvenie pomúrnic, s tým, že na spodok by sa buď privarila priečne nejaká pásovina, alebo uchytila matkou. Do vápna by som ja osobne pridal aj trochu cementu, ale nemusíš.

Obrázok používateľa sabatier
Offline

Urcite treba rozpadnutu cast koruny rozobrat a znova namurovat. Technologia zalezi od viacerych veci. Co cches robit so stlpami potom? Znova ich omietnut (potom tiez davat velky pozor na vhodnu omietku) alebo nechat obnazene murivo? Ak omietat, mohlo by sa to aj vymurovat zo starych tehal, najlepsie vapennou maltou mierne nastavenou cementom. Ak by si chcela namurovanu vrstvu nechat bez omietky, radsej tehly nepouzivat, ta zmena materialu by posobila dost agresivne. Najlepsie je namurovat to z kamena vapennou maltou tak ako sa to robi na vacsine zachran ruin hradov (Lietava, Uhrovec, Katarinka, Tematin...) Odporucam ti vykaslat sa na beznych murarov, ti ti to na 99% pokazia nejakym betonom, nedodrzia riadkovanie a pod. Bud si skus zohnat nejakych ludi ktori maju s takymito obnovami dlhsie skusenosti, alebo chodte na vikendovku ci workshop na niektory z hradov, naucte sa tam murovat (fakt to nie je nic zlozite) a urobte si to sami :-) A bude aj radost z dobre vykonanej prace a usetrite za pochybnych majstrov.

Voľby prehliadania komentárov

.

Prihlásenie

To prevent automated spam submissions leave this field empty.