Chlebová pec

Image resize threshold of 10 remote images has been reached. Please use fewer remote images.
57 posts / nové (0)
Posledne poslané
Obrázok používateľa admin_obnova
Offline
Chlebová pec

Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
S pozdravom Juraj Alan

__________________

Admin

Obrázok používateľa kucko7
Offline

Reagujem trošku neskoro, na niektoré príspevky vlastne po rokoch...Tiež chcem postaviť vonku pod altán pec na chleba, udiareň, sporák a krb. Už pol roka kreslím premýšlam ako to postaviť a pritom spáliť čo najmenej dreva lebo ho nemám na rozdávanie. Na chalupe u rodičov máme postavenú pec na chleba, ktorá je mimo domu. Chcem reagovať hlavne na otázku či postaviť pec vnútri obydlia, alebo mimo. Väčšina pecí, ktoré som videl má vykurovací aj pečiaci otvor v jednom. Takže keď chcete niečo upiecť, musíte najskôr vymiesť pec a to si vo vnútri domu neviem vôbec predstaviť, pre dym a prach. Je síce pravda, že sa dajú uhlíky zhrnúť na bok, alebo pred dvierka, ale manipulácia s chlebom, pizzou, alebo mäsom je potom zložitejšia. Druhá varianta je, že sa kúri pod pecou a teplo sála cez otvory do priestoru pečenia. Po vyhriati pece sa prieduchy zatvoria, alebo nechajú otvorené, záleží čo pečieme. Máme pec zo šamotovej tehly, keď je vo vnútri biela, je vykúrená. Nemám infrateplomer a tak hodím trošku múky do pece ak do 5tich sekúnd zhorí, je pec moc vykúrená a treba ju ochladiť buď vytrieť mokrou handrou, alebo nechať dvierka aj komín otvorený. Chleba pečieme 45 minút . Najskôr ai 10 min. pri zatvorenom komíne, potom 35 min. pri polovične otvorenom. Zo začiatku pečenia chleba neotvárajte pec, lebo vám môže splasnúť a zostane nízky ako hovoríme - cagala.

Obrázok používateľa brunosmith
Offline

Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
S pozdravom Juraj Alan

ahoj juraj,
tiez sa zaujimam o murovane pece na pecenie chleba. trochu som surfoval a nasiel som sajtu s navodom na postavenie pece. je to sice dost simple navod, ale snad pomoze... :)

www.artificium.ic.cz/page.php?id=20
skus aj toto
www.golianovo.sk/index.php?session=0&action=read&click=open&article=1161267521

a existuju aj firmy kt. by ti to postavili... :)

Obrázok používateľa Anonymný
Anonymný

pred 25 rokmi som si urobil vylet na cicavska hrad v okrese vranov nad toplou. v dedine podcicva, ktorou sa prechádza, je romska cast korytarov, kde sa dodnes venuju vyrobe korytarskych vyrobkov. videl sam tam vtedy na dvore obycajnu pec postavenu z prutia a omazanu hlinou, v ktorej urobili ohen, po rozohriati uhlie vybrali a vlozili do vnutra chlieb. mam to nafotene niekde na negative a pekne spomienky k tomu. mozno niekedy ... praci cest, marcel

Obrázok používateľa Rado z MT
Offline

Ty si bol Rasťo na tejto paráde niekedy? Videl som video, ako tam robia aj ukážky pálenia vápna. Keby sme sa dohodli, mohli by sme tam v lete zbehnúť. Inak Palo, autor príspevku nad tebou s nami o týždeň pôjde pozreť ten domec do Vígľašskej Huty. V pondelok sa u teba zase stavím. Zatial zdarec-palec :wink:

__________________

Blatnický hrad - malá perlička Veľkej Fatry v srdci Turca

 

 

Obrázok používateľa palo
Offline

Rado, myslíš Porsenu?

Inak, v Hrušove sa nerobia ukážky pálenia vápna, ale dreveného uhlia.

Toto je nepoužívaná chlebová pec v dedine:

V druhej sa pečie prinajmenšom počas Hontianskej parády:

A toto je recept:

Nad dedinou sú pece postavené len pre Hontiansku parádu:

Kým sa pec vykúri, je čas na prípravu cesta:

Vo vyhriatej peci sa žeravé uhlíky zhrabú na jednu stranu a sádzajú sa do nej "lepne":

Potom sa pec vyhrabe úplne a sádzajú sa do nej chleby. Pečú sa až kým nie sú upečené :wink: :

Všetky fotografie sú z Hontianskej parády 2008.

Obrázok používateľa Porsena
Offline

Ja predpokladám, že tým, autorom je myslený skôr ID Rastoo. Ja by som síce rád išiel obzerať domce do Vígľašskej huty, prípadne ísť hľadať stopy po tamojšej sklárni, ale momentálne sa tam nechystám :).

Obrázok používateľa imro
Offline

niečo od našich susedov.stavba a recepty vo fore je toho dost. www.kemencebence.hu

Obrázok používateľa Zavináč
Offline

Vedel by som rozkresliť našu chlebovú pec, má asi 80 rokov, ale je postavená z pálenej tehly. Pokiaľ viem, chlieb piekla dobre. Ale ja som v nej už len sušieval slivky a jablká. Je v letnej kuchyni ale vyústenie dymovodu má do komína zimnej kuchyne.
Zavináč

Obrázok používateľa palo
Offline

20.10.2010

Jedna z najzákladnejších potravín, chlieb, má podľa všetkého až 30 000 rokov. Podľa posledných výskumov ho mohol jedávať už prahistorický človek. Pochopiteľne, išlo o predchodcu chleba, ako ho poznáme dnes. A svoj pôvod nemá v Mezopotámii, či Egypte. Ale v Európe! Americká národná akadémia vied publikovala informácie, že v období paleolitu mleli praľudia žijúci na území terajšej Európy korene rastliny podobnej zemiakom, z čoho získali múku. Z nej robili cesto.

„Bol ako placka, alebo ako palacinka – len z múky a vody,“ citujú zahraničné médiá Lauru Longo z talianskeho Ústavu pre pravek a rannú históriu: „Je to ako druh pita chleba, ktorú piekli na horúcom kameni. Konečný výsledok bol chrumkavý ako sušienka, ale veľmi chutný.“ Podľa spomínanej odborníčky sa kamene, ktoré pravdepodobne slúžili na mletie rastlín na múku, našli na území dnešného Talianska, Ruska a Českej republiky. Pokiaľ by sa nové objavy potvrdili, v informáciách týkajúcich sa histórie chleba, ako základnej potraviny obyvateľov Zeme, by to znamenalo výrazné zmeny.

Doteraz sa predpokladalo, že chlieb je starý asi 10 000 rokov, kedy ho jedli starovekí Egypťania. Išlo o kombináciu múky a vody, z ktorej sa urobili placky, ktoré sa upiekli. Približne 1000 rokov pred naším letopočtom sa pri jeho príprave začali používať kvasnice a postupne sa z neho stal istým spôsobom chlieb, ako ho poznáme dnes. Robotníci na pyramídach boli často vyplácaní chlebom. Egypťania výrazným spôsobom zdokonalili jeho prípravu aj pečenie.

Prvé pekárske spoločnosti vytvorili starí Rimania. Bolo to približne v roku 150 pred naším letopočtom. Vtedy sa začalo s pečením viacerých druhov chleba. Bohatí občania totiž chceli špeciálne pre nich biely chlieb.


Freska z Pompejí, na ktorej pekár predáva chlieb

Od začiatku 13. storočia sa začalo s normovaním chleba a mnoho pekární, predovšetkým v Anglicku, malo v prípade, že normy neplnili, problémy so zákonom. V tomto období sa datuje aj začiatok značkovania chleba pekárom. Na každom bochníku bolo viditeľné, kto ho piekol.

Vývoj išiel veľmi rýchlo dopredu, a tak už len pre zaujímavosť, prvý toastovač vynašli v roku 1919. (vynálezca Charles P. Strite), prvý mechanický krájač chleba uzrel svetlo sveta v 1928 v americkom Chillicothe. V roku 1930 začína spoločnosť Wonder Bread predávať predkrájaný chlieb. Aby počas vojny udržali v USA čo najnižšiu cenu chleba, zakázali predaj predkrájaného.
Zdroj: aktuality.sk

Obrázok používateľa Porsena
Offline

Olaaa, Zavináč, vcelku by ma zaujímala tá vaša sústava letnej a zimnej kuchyne :). Popíš viacej. Je to celé v dome, alebo je zimná kuchyňa nejaké prístavba? Je ten komín otvorený, alebo uzavretý? A čím sa odlišuje zimná kuchyňa od letnej?

Obrázok používateľa harp
Offline

Proste krasne. A ktoryze si ty na tych fotografiach? Zaujimali by ma aj fotografie produktu z tejto peci.

__________________

Pracujem aj pre www.obnova.eu // www.cervotoc.sk // www.lanovefarby.sk

Obrázok používateľa Porsena
Offline

hmm, skus hadat:)
ale keď ako pozerám na tie fotky, tak ani na nich ani veľmi nie som. Na jednej mi trcia nohy z pece a na druhej sádžem pizzu do pezze :).
Faoto vyrobkov, no asi mam odfotenu nejaku pizzu. Je to pozbierane z mnohych "foteni", pocas niekolkych akcii, pretoze pravdupovediac, ja som na chalupe toho vela nepofotil.
Inak som si vsimol, ze som tam zabudol dat dve fotky, z obnovy pece. Ale ta prva je dost mizerna, bouzial v inej kvalite nemam.

Obrázok používateľa Jusuf
Offline

v dome po babke je v "prikľece" chlebová pec:

Vnútri je klenbový priestor na pečenie. Oblúk v popredí oddeľuje miesto na oheň od "pekárne". :

Asi posledných 30 rokov nebola použitá. Chcel som hlavne zistiť, ako dlho trvá vykúrenie prikľeta touto pecou. Tak som naložil...

Obrázok používateľa Anonymný
Anonymný

na tej drzhej som ja pre 6-timi rokmi

Obrázok používateľa Jusuf
Offline

POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe - majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch. Ak by pomohlo, môžem odmerať jednotlivé rozmery pece na fotkách v predchádzajúcom príspevku.

http://www.ekodum.cz/energy/wood/pizza_1/pizza_1.php
http://www.kopca.sk/galeria.html
http://www.arkie.net/~eara/Building%20a%20Wood%20Fired%20Oven.html - hviezdičky sú odkazy na obrázky

Tu sú ďalšie fotky zo stavby pece:
http://www.modestusbaking.com/index.htm

Obrázok používateľa Porsena
Offline

POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe - majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch. Ak by pomohlo, môžem odmerať jednotlivé rozmery pece na fotkách v predchádzajúcom príspevku.

http://www.ekodum.cz/energy/wood/pizza_1/pizza_1.php
http://www.kopca.sk/galeria.html
http://www.arkie.net/~eara/Building%20a%20Wood%20Fired%20Oven.html - hviezdičky sú odkazy na obrázky

Tu sú ďalšie fotky zo stavby pece:
http://www.modestusbaking.com/index.htm

ufff tak toto http://www.modestusbaking.com/index.htm je teda fakt hroza...
Okrem toho ze je to esteticka, materialova aj konstrukcna urazka tej pece z Pompejí, ta predstava, ze tu stavbicku stavali aspon polda fotiek dvaja az styria ludia DVA tyzdne!!!... no celkom som sa pobavil

Obrázok používateľa Porsena
Offline

takze je na case ukojit si jesitnosti a zahltit vas malym foto serialom ohladne mojej pece na chleba. pochadza pravdepodobne z medzivojnovych rokov a ked som ju "nasiel" bola v dost ubohom stave.
Samotne teleso pece bez komina, pod zhnitymi troskami pristreska, ktory bol nad nou postaveny. prve co sme urobili, bolo, ze sme zapalili ohen v nej aj okolo nej, aby sme ju "ocistili" od vseliakych porastov, co rastli v nej aj na nej.

Obrázok používateľa palo
Offline

POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe - majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch.
Upresnil by som to: Majú masívnu konštrukciu z tehly (alebo kameňa), ktorá sa musí ohňom nahriať - rozpáliť; potom sa oheň "zruší" a pec dôkladne vymetie; sálavé teplo, ktoré vyžaruje z rozpáleného materiálu pece, sa použije na pečenie.

Z tvojich linkov som si zatiaľ pozrel len jeden, pec v Kalifornii. Najväčší rozdiel oproti peciam, ktorých fotky som poslal predtým, je v umiestnení komína: v Kalifornii je komín vpredu, v strednej Európe vzadu.

Obrázok používateľa Porsena
Offline

takto sa vykuruje

a konecne, takto sa pouziva



to hje tak v "strucnosti" exkurz k chlebovej peci u nas na chalupe. Bola v zlom stave, po cistaocnoej oprave je funkcna. no stale je na nej co robit. Vyrobit nove dvierka, znovuvymurovat vrchnu cast predpecia a omietnut ju. No to su len kozmeticke upravy, lebo aj bez nich je funkcna a skvele nam upecie, chlebik, pizzu aj mäsko.

Obrázok používateľa Zavináč
Offline

No pokial viem, na Tekove je mať zimnú a letnú kuchyňu vcelku dosť bežné.
Keďže v zimnej kuchyni (vačšinou samostatný domček oproti staršiemu dlhému gánkovému domu) sa aj spávalo, v lete by tam bolo z varenia na šporhelte veľmi horúco. Tak sa na letné varenie využívala ľahká drevená prístavba zimnej kuchyne, v ktorej stával samostatný šporák. Ten náš v letnej kuchyni mal len jednoduchý rúrový komín. Lenže v našej letnej kuchyni stojí aj chlebová pec, ktorá má spoločný komín s murovaným komínom zimnej kuchyne.
:lol: Takisto bola vysunutá z domu kvoli pečeniu chleba, sušeniu sliviek a jabĺk v lete a v jeseni. Varenie v letnej kuchyni malo svoje čaro, a bolo to pohodlné riešenie. :roll:

Obrázok používateľa Porsena
Offline

hmmm, no obrazky sa sem pridavat cez server Obnova.sk akosi nedaju a linkovanie cez hosting tu nefunguje, co uz, tak zatial to bude bez obrazkov, ale ak ma niekto zaujem, tak poslem na mail.

Obrázok používateľa harp
Offline

Posielam par fotografii zaniknutej chlebovej pece z Drienova (Kriupinska planina) Tam kde palo stavia novu pec. Fotky novej pece vam neposielam. Palo urcite urobi poriadnu fotoreportaz.

A na zaver jedna pekna studna kusok od pece:

Obrázok používateľa Porsena
Offline

a v tej studnie hodene drevene brany na branenie... hmmm.
Ta pec je pekna, by som povedla, ze take medzivojnove obdobie.

Obrázok používateľa harp
Offline

To by ma zaujimalo ako sa da identifikovat a zaradit takato pec. Mas na to poruke nejaku typologiu? Alebo mas take skusenosti. Napis aspon nejake znaky ktorych sa pridrzat, okrem zachovania materialu samozrejme :)

Obrázok používateľa Porsena
Offline

viem, ze to znelo prilis mudracky, ale nemal som to samozrejme v umysle :D
Nemam nijaku pisanu metodiku, len nazbierane skusenosti a vedomosti. samozrejme veci mozu byt vselijake, ked sa to odhaduje z fotky, ale predpokladam, ze som sa trafil dost dobre. vysvetlim:
Uz fakt, ze je to samostatna chlebova pec, cize mimo interieru obytnej casti svedci o datovani. V prostredi slovenska, velmi diferncovanym sposobom sa zhruba od poslednej stvrtiny, skorej konca 19. strocia, az do polovice 20. storocia progresivne menil typ tepelnych zariadeni a sposob ich vyuzivania v ludovom prostredi na Slovensku. V progresivnejsie sa rozvijajucich castiach SVK to prebiehalo skor (zap. SVK.), niekde starsie formy pretrvali az do pol 20. storocia. Suvisi to najmä so zavadzanim sporakov a kachlovych peci, pripadne prenosnych vykurovadiel. Zanikali pôvodne pece, umiestnené pôvodne v izbe, pripadne pitvore (sieni) obytneho domu, Ktore boli zastarale a nefektivne (aj ked pre nas romanticke). No kedze remeselne pakarstvo mimo mestskeho prostredia nebolo rozvinute a zauzivane, chlieb sa nadalej piekol doma. Takze ludia pece potrebovali. Niekde pece ostavaju v dome, len menia formu a spsob funkcie (najmä odvod dymu), prevazne sa presuvaju mimo obytnych priestorov, alebo, co je aj HARP-om uvedeny priapd, sa dostavaju mimo doma, vznikaju tak drobne stavby roznych foriem a typov (a ja ich mam vsetky rad :) ). Podla mojich skusenosti sa tieto samostatne pece vyskytuju viac na str. a vych. SVK, ako na zap. SVK.
O prostredi, odkial je uvedena pec predpokladam, ze zac 20. stor sa vyuzivali este povodne formy. Na mnou uvedene obdobie vzniku poukazuju aj tehly, fakt, ze to nie je postavene zo skal. Tehla na prelome 19. a 20. storocia bola v tomto prostredi v lud. architekture este dost drahy stavebny material, na to, aby si z toho aj pec postavili. Pristresok, aj ked moze byt samozrejme mladsi, tiez nepoukazuje na nejake starsie konstrukcie a ak by bol suveky s peco, snad by to mohla datovat krytina, mylsim si, ze je to svetla drazkovaná z okolia Poltára, alebo lucenca, produkcia od zac. 20. stor. do 60-tych rokov. Tak v "strucnosti" len tolko :D sa ospravedlnujem za rozvlacnost a ze mi to tak dlho trvalo, ale furt volakdo otravuje.
Mimochodom prajem vsetkym pecofilnym aj ostatnym Obnovakom vsetko dobre a este lepsie do noveho roka.

Obrázok používateľa Porsena
Offline

v kazdom pripade je ta pec skor relativne mladsia, ako relativne starsia

Obrázok používateľa purpendicular
Offline

Síce nie slovenské, ale veľmi pekné a hlavne je možnosť sa dostať s praktickým skúsenostiam zo stavby. Samozrejme znalosť angličtiny nutná.

http://www.fornobravo.com/#pizza_ovens

Tu je link na stiahnutie FREE pdf dokumentov o varení v takej peci, jej stavbe, recepty a pod. Pri stťahovaní postrupovať ako úpri kúpe, ale cena je 0$. Ak by bol problém zašlemlem pdf. súbory na požiadanie e-mailom (kontaktovať cez súkromnú správu).

http://www.fornobravo.com/store/eBooks-CD-ROMs-p-1-c-260.html

Obrázok používateľa jupiter
Offline

Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
S pozdravom Juraj Alan

Skusenosti so stavbou pece na chlieb nemam, no mame takuto podobnu pec v kuchyni na chalupe. Je to klasicka murovana pec zo samotovych tehal prikryta zeleznou platnou na varenie, vlavo dole je piecka na chlieb a na pravom boku je dalsi priestor, ktory sluzil vraj na zohrievanie jedla. Kedze cela pec je pri stene, z druhej strany steny je vo vedlajsej izbe s nou prepojena kachlova pec. Obe su napojene na ten isty komin. Obe pece su funkcne, aj ked tu v kuchyni uz nahradil plynovy varic... Dom ma este jednu izbu, v ktorej je (bola) samostatna pec s vlastnym kominom.



Obrázok používateľa Miro Čársky
Offline

No neviem, pekna vec zachranit chlebovu pec, ale ten pristresok okolo je desny, stlceny klincami, nestavali ho nahodou polovnici???

__________________

Vodné mlyny a píla v Kvačianskej doline

www.oblazy.sk

Obrázok používateľa Porsena
Offline

Niečo na odľahčenie :)
Aby sme vedeli na niečo tú pec použiť
http://vlasta.ramok.com/jak-se-pekl-domaci-chleb-pro-valasske-dozinky.p1...
proste krááása :D.

Voľby prehliadania komentárov

.

Prihlásenie

To prevent automated spam submissions leave this field empty.