Zvonce a konopné prikrývky v galérii ÚĽUV

Obrázok k článku

Kolekciu zvoncov a konopných prikrývok, ktoré vytvorili súčasní majstri premenou dvoch materiálov, kovu a konope, ponúka svojim návštevníkom Galéria Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici. V týchto dňoch prezentuje viac než osemdesiatku ručne liatych, kovaných a tiež tepaných zvoncov, ktorú dopĺňa dvadsiatka konopných tkaní a prikrývok z dielne autorky Boženy Adamicovej. Výstava s názvom „zVON Z KONOPÍ“ je verejnosti prístupná do 20. januára 2016.

 

Ako informovala kurátorka výstavy Mária Farkašová, zvonce predstavovali v minulosti nevyhnutnú pomôcku pri pasení dobytka. Popri zvukovo-ozdobnej funkcii mali zvony pre dobytok aj výstražnú úlohu. Svojím zvukom už do diaľky plašili hady. Pastiera zase upozorňovali na to, ak sa mu niektoré zviera občas niekam zatúlalo. „Na výstave sa nachádzajú tri typy zvoncov. Liate z mosadze, ktorých výrobcom je majster Alexander Bodó, ďalšie kované, ktoré vyrábajú majstri Jozef Tomčala a Cyril Horák. Tretí typ plechových tepaných zvoncov vyrábajú majstri Stanislav Otruba a Jaroslav Kostúr,“ uviedla Farkašová. Majsterka ľudovej umeleckej výroby Božena Adamicová dokázala z kúska konopného plátna vytvoriť umelecký textilný výrobok s obdivuhodnými miniatúrnymi vzormi. Materiál ju očaril a prirástol jej k srdcu, doplnila kurátorka výstavy.

 

Výstavu zvoncov a konopných prikrývok v Tatranskej Lomnici si záujemcovia môžu pozrieť v utorok až piatok v čase od 10:00 do 16:00 a v sobotu od 9:00 do 15:00. Časť exponátov je predajná, návštevníci si tak budú môcť do svojich domovov priniesť z galérie aj kus slovenskej tradície.

 

Galéria ÚĽUV Tatranská Lomnica je stály výstavný priestor, ktorý je od roku 2009 určený na prezentáciu autorských a kolektívnych výstav z oblasti súčasného remesla a ľudovej umeleckej výroby. Od roku 2013 je galerijný priestor rozšírený aj o predajnú časť s ľudovo-umeleckými výrobkami z distribúcie ÚĽUV, teda celoštátneho dokumentačného, informačného a vzdelávacieho centra. To už 70 rokov od svojho vzniku zachováva a rozvíja kultúrne dedičstvo na Slovensku. V spolupráci s výrobcami podporuje tradičné remeslá a tým aj záujem o ľudovú umeleckú výrobu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.