Zrúcaniny hradu Dobrá Voda budú opäť zachraňovať mladí

Obrázok k článku

Zrúcaniny hradu Dobrá Voda budú počas augusta pred ďalšou devastáciou zachraňovať mladí dobrovoľníci. Čaká ich čistenie východnej bašty od sutín, pokračovať budú v odstraňovaní náletovej zelene a vyskúšajú si aj murovanie tak, ako sa robilo pred stáročiami. Záchranné práce organizuje od roku 2007 občianske združenie Renova. Podľa jeho zakladateľa Martina Slezáka sa v troch turnusoch vystrieda na hrade približne 50 mladých ľudí.
   ,,Účastníci strávia na hrade pod vedením odborníka denne päť-šesť hodín zaujímavou prácou, poobede chodia na kúpalisko, na výlety, naučia sa dojiť ovce a vyrábať syr. Večery sú tradične pri táboráku,“ priblížil náplň týždňových turnusov Slezák, ktorý pred Dobrou Vodou získaval celé desaťročie skúsenosti pri záchrane zrúcanín kostola a kláštora Katarínka pri Dechticiach. Okrem prázdninových prác organizuje občianske združenie Renova počas roka aj viacero víkendových workshopov.
   Dobrá Voda je zrúcanina gotického hradu v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda v okrese Trnava. V roku 1316 hrad obliehal, získal a do roka 1320 vlastnil Matúš Čák Trenčiansky. Potom bol až do konca 14. storočia kráľovským majetkom. V roku 1762 celý objekt vyhorel a odvtedy chátra. Z hradu sa zachovali pozostatky obidvoch veží, obvodové múry i delová bašta. Z troch bášt dolného hradu dve ešte existujú a zachovali sa základy hospodárskych budov v blízkosti vstupnej brány.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články