Zrúcaninu Katarínka ukážu pri svetle fakieľ a sviečok

Obrázok k článku

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej (Katarínka) v Dechticiach bude aj v tomto roku súčasťou Noci hradov a zrúcanín, ktorú na Slovensku organizuje v sobotu 19. augusta združenie Zachráňme hrady.

 

Program na Katarínke sa začne o 18:45 svätou omšou pod holým nebom v lodi bývalého kostola. Po jej skončení čaká návštevníkov barokový koncert Pre Boha i pre svet v podaní Adama Štefunka (organ) a Michala Klasa (spev / barokové husle). Zaznejú diela známych skladateľov, okrem iných aj Jozefa Pantaleóna Roškovského. Všestranný hudobník a skladateľ Roškovský absolvoval v polovici 18. storočia noviciát práve v Kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej. Noc hradov a zrúcanín na Katarínke bude pokračovať tradičným občerstvením, nočným sprevádzaním areálom za svetla lampášov, fakieľ a sviečok a tiež modlitbou pri Damiánskom kríži. Organizátori upozorňujú, že vyhliadková veža, ktorú dobrovoľníci po rokoch prác sprístupnili v júli tohto roku, bude pre návštevníkov otvorená len do začiatku svätej omše. Noc hradov a zrúcanín organizujú združenia a dobrovoľníci zachraňujúci ruiny hradov a kláštorov po celom Slovensku združení v organizácii Zachráňme hrady.

 

Zrúcanina kostola a kláštora Katarínka sa nachádza v malokarpatských lesoch medzi obcami Naháč a Dechtice v okrese Trnava. Od roku 1995 občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže organizuje dobrovoľnícke letné tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky pred definitívnym zánikom. Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články