Zreštaurovaný Triptych, známy z káuz SIS, vystaví SNG

Bratislava 15. septembra (TASR) – Triptych Klaňanie sa troch kráľov, ktorý zohral hlavnú úlohu v jednej z káuz bývalého vedenia SIS, vystaví vo štvrtok Slovenská národná galéria (SNG) v budove Vodných kasární v Bratislave.Verejnosť sa tak bude môcť dozvedieť, čo sa stalo s dielom antverpského maliara zo začiatku 16. storočia Jána Mertensa po tom, ako bolo podľa obžalovaných Ivana L. a Jaroslava S. v kauze údajne ohrozené nelegálnym predajom do zahraničia. Druhá strana zase tvrdí, že kauza okolo predaja triptychu mala poslúžiť na diskreditáciu banskobystrického diecézneho biskupa Rudolfa Baláža.


Triptych Klaňanie sa troch kráľov zakúpila SNG od rímsko katolíckeho biskupského úradu v roku 2001, potom sa dostal do rúk reštaurátorky Nory Hebertovej. Výstava predstaví nielen samotné reštaurované dielo v novej kráse, ale formou fotodokumentácie i postup reštaurovania od počiatočného stavu až po záverečné práce.

Ústredná téma oltárnych triptychov býva zobrazená na strednej tabuli, ktorú dopĺňajú výjavy na bočných krídlach. Na ľavom býva zvyčajne Narodenie, alebo Zvestovanie, na pravom krídle Útek do Egypta, alebo Obriezka Krista. Na Banskobystrickom triptychu je však porušený logický sled príbehu. Počiatočné Zvestovanie je v ňom zaradené až na samý koniec deja – na pravé krídlo triptychu. Jedným z možných vysvetlení podľa informáci zo SNG je, že obe krídla vymenili pri radikálnom reštaurovaní koncom 18. storočia. Výstava potrvá do mája 2005.

Celé dielo sa zviditeľnilo začiatkom roku 1995, keď sa stalo hlavným predmetom jednej z káuz, kde je obžalovaný bývalý riaditeľ tajnej služby Ivan L.. Podľa obžaloby sa vtedy príslušníci SIS dozvedeli, že banskobystrický Biskupský úrad dal reštaurátorovi vyhotoviť kópiu triptychu a originál ponúkol na predaj. O kúpu diela vtedy prejavil záujem príslušník SIS, ktorý vystupoval ako Švajčiar pod krycím menom Thomas Grabner. S reštaurátorom sa na kúpe aj dohodol a z prostriedkov SIS za ňu prevzal 200 tisíc dolárov. Predstieraná kúpa sa uskutočnila 14. júla 1995 a polícia po nej predviedla reštaurátora, sprostredkovateľa a príslušníka SIS, alias Thomasa Grabnera. Proti reštaurátorovi vyšetrovateľ začal trestné stíhanie, ktoré neskôr zastavil, pretože sa mu nepodarilo preukázať naplnenie trestného činu zneužívania vlastníctva. V priestoroch biskupského úradu polícia vykonala domovú prehliadku. Dielo skončilo v rukách polície.

Za prvej vlády Mikuláša Dzurindu triptych Klaňanie sa troch kráľov vrátili 17. novembra 2000 Biskupskému úradu, onedlho cirkev obraz predala SNG.

Copyright © TASR 2004

zdroj: http://www.sme.sk/clanok-1752285.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V kauze Triptych pred súdom vypovedajú svedkovia

ARCHÍV, BRATISLAVA 16. septembra (SITA) – Výpoveďami troch svedkov dnes na Okresnom súde Bratislava 3 pokračuje pojednávanie v kauze Triptych – Klaňania sa troch kráľov, v ktorej sú obžalovaní bývalý šéf SIS Ivan L. a jeho prvý námestník Jaroslav S. zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

V utorok súd vynesie verdikt nad exšéfom SIS v kauze Triptych

BRATISLAVA 24. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 vynesie v utorok o 14:30 verdikt v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov, v ktorej je bývalý šéf SIS Ivan L. obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Súd sa prípadom zaoberal od januára 2004.
V piatok si súd vypočul záverečné reči prokurátorky, obhajoby a obžalovaného. Prokurátorka navrhla súdu, aby Ivana L. uznal za vinného a vymeral mu trest na dolnej hranici trestnej sadzby, teda tri roky. Obhajcovia Ivana L. naopak tvrdili, že ich mandant je nevinný a nedopustil sa žiadneho trestného činu.

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.