Zreštaurovali 60 artefaktov pochádzajúcich z ruín múzea

Ide o pamiatky, ktoré sa podarilo ešte pred prvou svetovou vojnou nájsť v oblasti dnešnej severnej Sýrie. Berlínske archeologické múzeum Tell Chaláfu, v ktorom boli artefakty vystavené, zničil v roku 1943 bombový útok.

Po deviatich rokoch reštauračných prác sa archeológom z 27-tisíc úlomkov kameňa podarilo obnoviť 60 artefaktov pochádzajúcich z ruín berlínskeho archeologického múzea Tell Chaláfu, ktoré počas druhej svetovej vojny zničil bombový útok. Tritisíc rokov staré sochy sa vtedy rozbili na kúsky. Staroveký poklad, akým sú monumentálne božstvá či dosky zobrazujúce lovecké scény, čoskoro opäť vystavia pre verejnosť. “Zrekonštruovali sme viac než 90 percent artefaktov z múzea Tell Chaláfu,” uviedol nemecký archeológ a vedúci reštauračných prác 56-ročný Lutz Martin. “Z pôvodných 27-tisíc úlomkov ostalo len dvetisíc, ktoré sme nedokázali zasadiť späť,” dodal.


Rekonštrukčné práce financovala rodina archeológa Maxa von Oppenheima, ktorý ako prvý objavil palác Tell Chaláf krátko pred vypuknutím prvej svetovej vojny v oblasti dnešnej severnej Sýrie na hranici s Tureckom. Archeológ založil v Berlíne múzeum a mnoho nálezov doň previezol. Budovu múzea však v novembri roku 1943 zasiahol bombový útok a všetky drevené a sadrové artefakty zhoreli. Prežili len bazaltové kamenné sochy, ktoré však popukali pri hasení múzea. “Teploty v celom múzeu presahovali tisíc stupňov Celzia, no naraz budovu ochladili pomocou vody, čo vyvolalo silný tlak na kamene, ktoré jednoducho explodovali,” uviedla odborníčka z oddelenia mineralógie Technische Universität Berlin Kirsten Drueppel, ktorá sa na projekte podieľala.


“Spočiatku sme sa domnievali, že možno budeme schopní zrekonštruovať jeden alebo dva väčšie kusy,” povedal Martin. Začali sme s levmi, ktoré stáli pri vchode do paláca, dodal. “Nevedeli sme, ako ďaleko sa dostaneme, pretože nebolo jasné koľko pôvodného materiálu zo zničeného múzea sa podarilo zachrániť,” uzavrel hlavný reštaurátor Stefan Geismeier. Zreštaurované diela bude od januára možné vidieť v berlínskom Pergamonskom múzeu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Egypt: Našli časť pamiatok, ktoré pri nepokojoch ukradli z múzea

Egyptskému ministerstvu pre starožitnosti sa podarilo získať späť niektoré z archeologických pokladov, ktoré koncom januára 2011 ukradli z Egyptského národného múzea. Počas protivládnych protestov, ktoré skončili odstúpením prezidenta Husního Mubaraka a ktoré sa odohrávali predovšetkým v oblasti okolo múzea, vnikli zlodeji cez strechu do budovy, pričom poškodili asi 70 predmetov vrátane dvoch múmií.

Mesto Senec otvorilo svoje prvé múzeum

V historickom Tureckom dome otvorili prvé Mestské múzeum v Senci. Náklady dvojročného projektu dosiahli 83-tisíc eur. Stála výstava sa skladá z troch častí – prírodovednej expozície, archeologickej a historickej expozície, ktorá mapuje históriu Senca a ľudstva na tomto území od doby kamennej až po novovek. Múzeum je otvorené od utorka do soboty. Otváracie hodiny múzea nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke mesta www.senec.sk.