Zrekonštruovaná Reduta naberá nový rozmer

Obrázok k článku

Honosnosť, veľkoleposť a reprezentatívnosť – tieto tri prívlastky dal minister kultúry Daniel Krajcer zrekonštruovanému sídlu Slovenskej filharmónie po kontrolnom dni v bratislavskej Redute. “Bratislave pribúda priestor, ktorý doteraz nemala. Nielen na spoločenské, ale aj významné podujatia iného charakteru, ktoré môžu reprezentovať našu krajinu, lebo taký priestor v tejto chvíli nemáme,” vyhlásil na brífingu Krajcer. Oznámil, že z plánovaného rozpočtu rekonštrukcie 37 miliónov eur sa podarilo ušetriť 7,8 milióna eur. Všetky práce postupujú podľa harmonogramu, podľa riaditeľa dodávateľskej firmy ViOn, a. s. Zlaté Moravce Viliama Ondrejku otvoria nové sídlo načas. Prvých návštevníkov by mala vynovená Reduta privítať na slávnostnom koncerte 26. januára 2012.

V letných mesiacoch položili v Redute parkety, namontovali historické obklady stien, interiérové dvere, namontovali historický výťah, obklady a dlažby sociálnych zariadení na treťom, štvrtom a piatom podlaží. Taktiež urobili sadrové omietky stien a stropov a zreštaurovali interiérové štuky. Na zdobenie štúk použili reštaurátori 23,8 karátové zlato. “Je ho neuveriteľné množstvo, už sa dá hovoriť o kilách,” uviedol akademický sochár a zástupca reštaurátorskej firmy Villard Vladimír Višváder. Tenké plátky nanášali na stenu špeciálnymi štetcami z veveričej srsti.

Podľa riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariana Lapšanského začnú 10. októbra inštalovať v hlavnej sále nový organ. Dodá ho firma Rieger Orgelbau GmbH z Rakúska, ktorej nástroje sa nachádzajú aj vo viedenskom Stephansdome a Musikvereine, koncertnej sieni Parížskeho konzervatória, katedrále v nemeckom Regensburgu, v Shanghai Oriental Art Center či Shenzhen Cultural Centre v Číne. Stavba organu v Redute potrvá šesť až sedem týždňov. Nástroj bude mať 66 registrov a tri manuály, čím sa zaradí k najväčším píšťalovým organom na Slovensku. Počas otváracieho koncertu však návštevníci ešte nebudú počuť jeho tóny. “Ladenie a intonovanie tohto komplikovaného kráľovského nástroja trvá 14 týždňov,” odôvodňuje Lapšanský. Organ začnú ladiť 2. januára. “Termín sme im dali až do 14. apríla, pretože v Redute už budú koncerty a intonácia organu potrebuje absolútny pokoj,” vysvetlil Lapšanský. Počas decembra vo veľkej sále namontujú aj kreslá pre publikum.

Hlavný architekt stavby Gabriel Drobniak hovorí o troch líniách rekonštrukcie. Vznikla nadstavba z Medenej ulice, kde bude sídliť administratíva Slovenskej filharmónie, vytvorili sa nové prevádzkové priestory v nádvorí pod suterénom, kde vzniká nová koncertná sála (Štúdio) a skladovacie priestory a tiež technicky vybavili samotnú historickú budovu. Novinkou sú galéria či nahrávacie štúdio v podkroví nad organom, kde bude sídliť aj zvuková a svetelná réžia. “Taktiež sme na letnú scénu povýšili bývalé nádvorie, ktoré slúžilo ako parkovisko. Tým, že sa nádvorie zastrešilo, bude možné ho celoročne prevádzkovať, nainštaluje sa tam prenosné javisko so svetelnými rampami a nahrávacím zariadením,” poznamenal Drobniak.

Rekonštrukcia splní aj dlhodobú požiadavku muzikantov mať v celom priestore Reduty rovnakú teplotu a vlhkosť, aby sa im nerozlaďovali nástroje. Do celej budovy situovali vzduchotechnické agregáty. Podľa Drobniaka sa Reduta po rekonštrukcii zmení z monofunkčnej na multifunkčnú budovu. “Odblokovala sa hlavná sála, kde hudobníci cvičili 90 percent času a nemohla byť k dispozícii pre iné podujatia. Teraz budú cvičiť v novovytvorenom koncertnom štúdiu v podzemí,” hovorí Drobniak. Podľa neho by sa v hlavnej sále mohli okrem koncertov konať aj konferencie, módne prehliadky či plesy. Malá sála je uspôsobená aj na divadelné predstavenia, vestibul na rauty.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cena rekonštrukcie Reduty sa zvyšuje

Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili súčasní stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava.

Dóm svätého Martina dostal nový organ za vyše milión eur

Dóm svätého Martina v hlavnom meste dostal nový organ. Dňa 17. júna 2010 ho predstavil jeho autor Gerald Woehl, ktorý organy vyrába už vyše 40 rokov a sám vytvoril najdôležitejšie časti bratislavského nástroja. Koordinátor projektu Stanislav Šurin, ktorý si už hru na organe vyskúšal, si ho nevie vynachváliť. Jeho zvuk je vraj “úžasný” a “fantastický” a je to podľa neho “najlepší organ na Slovensku”. Podotkol, že na inom sa mu už bude hrať ťažko.

Odpovede

  1. Filharmónia sa o pár dní

    Filharmónia sa o pár dní vráti do Reduty
    Po troch rokoch sa budova Reduty opäť rozozvučí tónmi klasickej hudby 26. a 27. januára

    BRATISLAVA 13. januára (SITA) – Slovenská filharmónia oslávi návrat do svojho zrekonštruovaného sídla – do známej bratislavskej Reduty slávnostnými koncertmi vo štvrtok 26. januára o 20:00 a v piatok 27. januára o 19:00. Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, prvý zo slávnostných koncertov odvysiela Slovenská televízia na Dvojke v priamom prenose. Po troch rokoch sa tak budova Reduty opäť rozozvučí tónmi klasickej hudby. Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a sólisti Simona Houda-Šaturová (soprán), Terézia Kružliaková (alt), Ľudovít Ludha (tenor), Peter Mikuláš (bas) uvedú pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma deviatu symfóniu Ludwiga van Beethovena.

    Budova Reduty je kultúrnou pamiatkou a verejnosti slúžila od roku 1919 bez zásadnej rekonštrukcie. Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo v novembri 2008 súťaž na jej rekonštrukciu. Išlo v poradí o štvrtú súťaž na obnovu sídla filharmónie. Zhotoviteľmi rekonštrukcie Reduty sú spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava. Pri obnove Reduty vznikla nadstavba z Medenej ulice, kde bude sídliť administratíva Slovenskej filharmónie. Vznikli taktiež nové prevádzkové priestory v nádvorí pod suterénom, kde bude nová koncertná sála (Štúdio) a skladovacie priestory. Do samotnej historickej budovy sa dostala najmodernejšia technika. Novinkou sú galéria či nahrávacie štúdio v podkroví nad organom, kde je aj zvuková a svetelná réžia. Nádvorie využívané v minulosti ako parkovisko sa zastrešilo a stane sa ďalšou scénou. Vlani na jeseň nainštalovali do hlavnej sály nový organ od firmy Rieger Orgelbau GmbH z Rakúska, ktorej nástroje sa nachádzajú napríklad vo viedenskom Stephansdome či v koncertnej sieni Parížskeho konzervatória. Slovenská filharmónia bude o podrobnostiach rekonštrukcie, jej význame, výsledkoch ako aj o cene informovať krátko pred slávnostným otvorením budovy.

     

    Minister kultúry Daniel Krajcer koncom septembra počas prehliadky stavby oznámil, že z plánovaného rozpočtu rekonštrukcie 37 miliónov eur sa podarilo ušetriť 7,8 milióna eur. Časť sumy na rekonštrukciu pochádza aj z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu. Podľa filharmónie výška nákladov vyplýva z toho, že ide o veľkú a náročnú stavbu. Objem budovy je približne 75-tisíc metrov kubických, čo je približne 357 priemerných bytov v Petržalke alebo 125 rodinných domov.

Comments are closed.