Zrekonštruovali tvár starovekej vládkyne

Obrázok k článku

Peruánski vedci s pomocou 3D tlače zrekonštruovali tvár mocnej starovekej vládkyne. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

 

Žena, známa ako Pani z Cao, patrila do močickej kultúry severného Peru a zomrela pred 1 700 rokmi. Jej ostatky našli v roku 2006 v zrútenej pyramíde z hlinených tehál Huaca Cao Viejo, neďaleko mesta Trujillo, ktoré sa nachádza na pobreží Tichého oceánu.

 

Vedci tvár vládkyne zrekonštruovali na základe analýzy štruktúry jej lebky a telesných pozostatkov. Podľa výsledkov modernej autopsie predpokladajú, že bola dvadsiatnička a zomrela pri pôrode alebo následkom komplikácií počas tehotenstva. Na chodidlách, nohách i tvári mala vytetované magické symboly, ako hady a pavúky.

 

Pani z Cao bola pochovaná s korunou a ďalšími zlatými a medenými predmetmi. V hrobke našli aj množstvo zbraní. Bohatstvo pohrebného miesta naznačuje, že mohla byť kňažka alebo dokonca politická vládkyňa. Pred objavením jej pozostatkov pritom vedci predpokladali, že takéto vysoké funkcie v močickej kultúre zastávali len muži.

 

Peruánsky minister kultúry Salvador del Solar uviedol, že rekonštrukcia odhalila oválnu tvár s výraznými lícnymi kosťami, ktoré sú typické pre obyvateľov Peru.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto