Zomrel slávny brazílsky architekt Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer, Palácio da Alvorada, Brasília, prezidentský palác, zdroj:net

Brazílsky architekt Oscar Niemeyer, ktorý projektoval niekoľko najznámejších modernistických budov 20. storočia, v stredu zomrel. Posledný raz vydýchol v nemocnici v Rio de Janeiro len desať dní pred svojimi 105. narodeninami. Jeho úmrtie potvrdila nemocnica, pričom dôvodom bola infekcia dýchacích ciest. Hospitalizovaný bol už niekoľko týždňov. Spomienkový obrad sa uskutoční dnes v prezidentskom paláci v brazílskom hlavnom meste Brasília. Ako uviedla prezidentka Dilma Rousseff, krajina prišla o jedného zo svojich géniov. “Je to deň, v ktorom budeme žialiť pre jeho smrť a oslavovať jeho život,” uviedla. Eduardo Paes, starosta architektovho rodného Rio de Janeiro, zas vyhlásil trojdňový smútok. Niemeyera by mali pochovať v piatok.
   Oscar Ribeiro de Almeida de Niemeyer Soares Filho sa narodil 15. decembra 1907 v Rio de Janeiro. Velikán modernej architektúry je známy najmä budovami, ktoré navrhol pre futuristické brazílske hlavné mesto Brasília. Medzi jeho najznámejšie diela patrí napríklad i centrála Organizácie spojených národov v New Yorku alebo budova múzea moderného umenia v brazílskom meste Niterói v zálive priamo oproti Riu. Ako sám povedal, jeho inšpiráciou boli predovšetkým krivky. “Keď si chcete podrobiť veľký priestor, krivka je prirodzeným riešením. Raz som o krivke napísal báseň. O tej, ktorú nachádzam vo vrchoch svojej krajiny, jej kľukatých riekach, vlnách oceánu a na tele milovanej ženy,” uviedol. Počas svojej kariéry navrhol vyše 600 architektonických diel na celom svete.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stotriročný architekt Niemeyer otvoril múzeum

Jeden z najvýznamnejších velikánov architektúry Oscar Niemeyer, zakladateľ brazílskej modernej architektúry, oslávil v stredu svoje 103. narodeniny originálnym spôsobom, slávnostne otvoril múzeum v brazílskom meste Niterói. To bude zachytávať bohatú 70-ročnú kariéru legendárneho Brazílčana, ktorý budovu múzea aj sám navrhol. Práve výrazné zakrivenia, ktorými sa vyznačuje, sú typickou črtou Niemeyerovho modernistického štýlu.