Zomrel posledný ľudový bábkar Anton Anderle

Po krátkej vážnej chorobe zomrel 16. mája 2008 posledný ľudový bábkar na Slovensku Anton Anderle (1944) z Banskej Bystrice. Pochádzal zo slávnej bábkarskej rodiny Anderlovcov z Radvane.

Umenie svojho otca a strýka obdivoval už od detstva, niektoré texty poznal naspamäť skôr, než sa naučil čítať a písať. Napokon sa sám stal reprezentantom už tretej generácie tejto bábkarskej rodiny. Keď bola tradícia Anderlovcov po komunistickom ideologickom zásahu v 50. rokoch prerušená, Anton Anderle ochraňoval a zveľaďoval tradičné hry, bábky, rekvizity a celý fundus svojho otca Bohuslava.

Po roku 1989 začal Anderle hrávať aj za hranicami Slovenska. V 90. rokoch sa zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti európskeho ľudového bábkarstva. Na zahraničných javiskách účinkoval najmä s tradičným repertoárom ako Don Juan či Johannes Doktor Faust. Anderle oživil aj nezabudnuteľného Gašparka. Vystavoval svoju zbierku, viedol workshopy a semináre o tradičnom bábkarstve. Svoju zbierku neustále dopĺňal a reštauroval. Jednotlivé bábky vyrezával sám, naposledy to bola súprava postavičiek k hre Don Juan pre bábkové divadlo v Kielcach v Poľsku. Najznámejším Anderleho predstavením v posledných rokoch bol Najmenší cirkus na svete, s ktorým precestoval desiatky krajín na troch kontinentoch.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V SNM otvárajú výstavu ľudového bábkarstva

Výstava s tematikou ľudového bábkarstva – S drôtom v hlave /Ľudové bábky zo zbierky Antona Anderleho bude v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave od 4. decembra do 28. marca budúceho roka. Výstavu pripravili Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň a rodina Anderlovcov.

Bábkarský festival Modrý Kameň

VII.ročník Bábkarského festivalu Modrý Kameň je v roku 2005 venovaný nielen školám /ako každý rok/ ale i rodinám o čom svedčí bohatý sobotňajší program – tvorivé dielne, remeslá, hry, bábkové predstavenie a iné zaujímavosti.

Anton Djuračka (1904 – 1971)

Považská galéria umenia v Žiline usporiada monografickú výstavu akad. mal. Antonovi Djuračkovi, pri príležitosti jeho 100. výročia narodenia.
Vernisáž výstavy
sa uskutoční dňa 26. februára 2004 o 17,00 hod. vo výstavných priestoroch na 1. poschodí a potrvá do 7. 4. 2004.

Štefan Šlachta

BRATISLAVA 1. januára 2004 (SITA) – Fakultu architektúry STU absolvoval v roku 1962. Do roku 1975 pôsobil na tejto fakulte ako odborný asistent. Neskôr pracoval v Dopravoprojekte, v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti, od roku 1990 prednáša na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.