Zomrel Milan Jankovský, bývalý riaditeľ GMB

Obrázok k článku

V piatok 6. mája 2011 zomrel dlhoročný bývalý riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Milan Jankovský. Narodil sa 16. júna 1932 vo Zvolene. Štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave ukončil v roku 1965. V rokoch 1964-1971 viedol pracovisko Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku. Od r. 1971 viedol Galériu mesta Bratislavy ako jej riaditeľ až do roku 1992. Bol typom diplomatického riaditeľa, ktorý vedel pre inštitúciu zabezpečiť mnohé, v tom čase nadštandartné podmienky. Jeho mnohé kontakty vyústili do pridelenia Pálffyho paláca pre expozície GMB, stále expozície zo zbierok GMB rozšíril aj do priestorov Primaciálneho paláca a kostola v Klariskách. Snažil sa nielen prilákat návštevníkov do budov GMB, ale od roku 1977 založil viacero dočasných galérií aj v rôznych podnikoch. V mnohých oblastiach bol priekopníkom rôznych aktivít, napr. založením Galérie dieťaťa už v roku 1979, založil pravidelné nedeľné koncerty, zaviedol nahrané lektorské výklady vo viacerých svetových jazykoch, realizoval počítačové spracovanie zbierok. Dôležité boli aj jeho blízke vzťahy s vtedajším riaditeľom Národnej galérie v Prahe prof. Jirím Kotalíkom, vďaka čomu sa dostalo do GMB viacero vynikajúcich výstav zo zbierok NG (napr. Jána Zrzavého, Josefa Čapka, Alfonza Muchu a iné).

Aj s odstupom času môžem povedať, že pracovať pod jeho vedením bolo v tom čase veľkým privilégiom a šťastím. Vždy bol veľkorysý, na tvorivú prácu nám ponechával veľký priestor a zastal sa nás aj pri tzv. problematických výstavách. Aj napriek tomu, že viedol galériu v zložitých časoch, realizoval viaceré výborné výstavy, do zbierok sa zakupovali aj mnohé diela neoficiálnych umelcov. Vždy budem na neho, podobne ako mnohí ďalší, spomínať s veľkou úctou a vďakou.

V rokoch 1988 – 1990 bol popri funkcii riaditeľa GMB aj predsedom Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Po vzniku Slovenskej republiky sa v roku 1993 stal riaditeľom sekcie pre pamätníky, múzeá a galérie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky pre oblasť pamiatok, múzeí a galérií. V posledných rokoch svojho života bol súdnym znalcom pre výtvarné umenie a odborným poradcom D+Gallery Praha.

Ivan Jančár

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Uchádzači o post generálneho riaditeľa SNG

Do výberového konania na post generálneho riaditeľa Slovenskej národnej galérie (SNG) sa prihlásili štyria uchádzači. Záujem o tento post majú kurátor a riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimír Beskid, kurátor Galérie Cypriána Majerníka v Bratislave Richard Gregor, pracovník ministerstva vnútra a vedúci oddelenia stredovekých fondov a bádateľne pobočky Štátneho archívu Bratislava v Skalici Anton Konečný a poverená generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Podľa rozhodnutia výberovej komisie všetci štyria uchádzači o kreslo šéfa národnej galérie spĺňajú podmienky na výkon funkcie.

Anton Djuračka (1904 – 1971)

Považská galéria umenia v Žiline usporiada monografickú výstavu akad. mal. Antonovi Djuračkovi, pri príležitosti jeho 100. výročia narodenia.
Vernisáž výstavy
sa uskutoční dňa 26. februára 2004 o 17,00 hod. vo výstavných priestoroch na 1. poschodí a potrvá do 7. 4. 2004.

GMB získala ocenenie Galéria roka 2007

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku a Radou galérií Slovenska, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18.máj) udelili Galérii mesta Bratislavy titul Galéria roka 2007 v kategórii B – regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie. Hodnoteným obdobím bol rok 2007.

Spisovateľ Milan Ferko oslavuje 80. narodeniny

Slovenský prozaik, básnik, dramatik, novinár a autor literatúry pre deti a mládež v pondelok 14. decembra 2009 oslávi 80. narodeniny. Narodil sa 14. decembra 1929 vo Veľkom Rovnom pri Žiline v rodine drotára. Do ľudovej a meštianskej školy chodil vo svojom rodisku, na gymnázium v Nitre a v Žiline, kde v roku 1949 zmaturoval.

Rudolf Fila

Narodil sa 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. V roku 1952 maturoval na škole umeleckého priemyslu v Brne (prof. Bohdan Lacina), roku 1958 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (prof. Ján Mudroch).