Zomrel majiteľ najväčšieho antikvariátu v strednej Európe

Tibor Ďurák vo svojom antikváriate (cezap.sk)

Najväčší antikvariát v strednej Európe prišiel o svojho majiteľa a jediného zamestnanca. Zakladateľ antikvariátu Europik v Leopoldove Tibor Ďurák v nedeľu 10. júla 2011 zomrel vo veku 72 rokov. Agentúru SITA informoval predseda kultúrno-sociálnej komisie Mestského úradu v Leopoldove Juraj Hladký.

Ďurák s nadšením zhromažďoval knihy všetkých žánrov, ktoré potom za symbolické ceny ponúkal ďalším záujemcom. V ponuke mal podľa vlastných slov 200 tisíc kníh, ale aj obrazy a heligónky. Do jeho veľkej sály zapratanej knihami prichádzali návštevy z celého Slovenska, ale aj z cudziny. Knižné kráľovstvo neobišli ani slovenskí prezidenti Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, častými návštevníkmi boli aj spisovatelia a ďalšie osobnosti. Podnikať s knihami začal po roku 1989, vtedy si prenajal malé kníhkupectvo v centre Leopoldova. Neskôr sa pre veľkosť jeho zbierky niekoľkokrát sťahoval do väčších a väčších priestorov.

Popri knihách boli Ďurákovou veľkou láskou heligónky. Bol autorom myšlienky podujatia Vráťme Slovensku harmoniku, ktoré už tri roky organizujú v Leopoldove a je prehliadkou sólo hry na rôznych druhoch akordeónov a heligóniek. Je aj autorom monografie o obci Smrdáky. Pôvodne pracoval ako odborník na biotechnológie v liehovarníckej spoločnosti. Ďurák bol držiteľom Ceny mesta Leopoldov za dlhoročnú činnosť v kultúre.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.