Zomrel exprezident Michal Kováč

Obrázok k článku

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov. Kováč trpel aj Parkinsonovou chorobou.

 

Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu, napísal v reakcii na úmrtie Michala Kováča súčasný prezident Andrej Kiska na sociálnu sieť. “Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993-1998, keď sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. V tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov,” vyzdvihol úlohu svojho predchodcu Kiska. Prezident ďalej napísal, že je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa Kováč nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia. Vo svojom statuse na facebooku vyjadril Kiska exprezidentovi poďakovanie.

 

V novodobej histórii Slovenska zohral prezident Michal Kováč, ako prvá hlava štátu, významnú úlohu. Rovnako svojím pôsobením v pozícii predsedu Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia prispel k pokojnému rozdeleniu ČSFR. Pre agentúru SITA to povedal bývalý prezident SR Ivan Gašparovič.

“Aj keď sme nemali niekedy zhodné názory, vždy sme si našli cestu stretnúť sa a priateľsky sa porozprávať. Naposledy sa tak stalo pri jeho okrúhlych 85. narodeninách,” povedal Gašparovič s tým, že celej smútiacej rodine vyslovuje spolu s manželkou hlbokú sústrasť.

 

Ľútosť nad odchodom prvého slovenského prezidenta Michala Kováča a úprimnú sústrasť manželke a celej rodine vyjadril aj bývalý prezident Rudolf Schuster. „Je mi to veľmi ľúto. Boli sme veľmi blízki priatelia. Zdieľal som s ním jeho chorobu, veď sám som prežil ťažké chvíle po zdravotnej stránke, no ja som sa z toho dostal. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší. Vyjadrujem manželke, synom a celej rodine hlbokú úprimnú sústrasť,“ povedal Schuster pre agentúru SITA. Ako uviedol, prezidenta Kováča spoznal hneď po revolúcii, keď vznikla vláda národného porozumenia. Ako predseda Slovenskej národnej rady ho vymenoval za ministra financií. „Keď sa stal prezidentom, zriadili sme v Košiciach prvú prezidentskú kanceláriu. V Košiciach sa vždy cítil dobre. “Ani jemu ani mne a mestu Košice Mečiarova vláda nebola naklonená a oceňujem, že sa Kováč postavil mečiarizmu. Ťažko sa mu však vykonávala funkcia prezidenta, keď proti nemu brojila vláda aj parlament,“ povedal Schuster. Doložil, že spolupráca a vzájomné priateľstvo pokračovalo, aj keď sa stal prezidentom on. Stretávali sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Ako uviedol Schuster, na Kováčovi si cenil rozvážnosť, dôstojnosť, ale aj otcovský prístup.

 

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč oceňuje zosnulého exprezidenta Michala Kováča aj za jeho dielo v oblasti ekonómie a finančníctva. “Ako minister financií Slovenskej republiky a ako poslanec Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky pozitívne ovplyvnil proces vytvorenia samostatnej Slovenskej republiky. Odvážne a rozvážne pristupoval k riešeniu hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou v procese delenia republiky,” uvádza sa vo vyhlásení Tkáča, ktoré agentúre SITA poskytlo Informačné ústredie Matice slovenskej. “Mal som šťastie pracovať po jeho boku ako námestník ministra financií SR. Oceňujem jeho ľudský prístup a zmysel pre demokratické princípy riadenia, ktoré uplatňoval aj ako prezident SR v rokoch 1993 – 1998,” povedal Tkáč, pričom Kováča označil za významného slovenského politika, štátnika, vynikajúceho odborníka a humanistu. 

 

Presný dátum štátneho pohrebu prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča ešte nie je známy. Závisí to od dohody rodiny zosnulého prezidenta a štátnej komisie na zabezpečenie štátneho pohrebu, ktorú na mimoriadnom zasadnutí zriadila vláda. Ako po rokovaní kabinetu informoval médiá premiér Robert Fico, pravdepodobným dátumom poslednej rozlúčky je štvrtok 13. október. Štátny smútok za zosnulým Michalom Kováčom bude v deň štátneho pohrebu.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky

Na Slovensku je Deň Ústavy SR štátny sviatok. Prvého septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR) prijali Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísal predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.