Zoborský kláštor sa otvára turistom, počas leta budú prehliadky so sprievodcom

Obrázok k článku od zora.

Areál Zoborského kláštora v Nitre sa čoraz viac otvára turistom. Počas júla a augusta tu budú po prvý raz bývať pravidelné prehliadky pre verejnosť so sprievodcom. Prehliadky budú každú sobotu v hodinových intervaloch od 15:00 do 19:00, začiatok poslednej je o 18:00. V ostatných dňoch bude areál voľne prístupný verejnosti bez sprievodcu. „Na prázdninové sobotné popoludnia pripravujeme stretnutia s archeológom, odborníkom na torzálnu architektúru, pamiatkarom, reštaurátorom, historikom, duchovným a podobne,“ informoval agentúru SITA predseda Zoborského skrášľovacieho spolu Ján Kratochvíl. V areáli kláštora pred časom otvorili aj malé turistické informačné centrum.

 

Počas mestských slávností Nitra, milá Nitra bude areál voľne prístupný verejnosti, na 4. júla je naplánovaná prehliadka so sprievodcom pre účastníkov putovania Po stopách svätého Cyrila a Metoda z Dražoviec cez Zobor do Nitry. Záujemcovia budú mať tiež možnosť povoziť sa konským povozom po Zobore. Slávnostná omša ku cti svätého Svorada bude v ruinách Kostola svätého Jozefa v areáli kláštora 20. júla o 19:00, celebrovať ju bude nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

 

Zoborský kláštor je významná kultúrna pamiatka. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita. Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je najstarším historicky doloženým kláštorom na našom území. Jeho existenciu dokladá niekoľko písomných prameňov, najstaršie zachované sú Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články