Zo starej pastierskej koliby urobia turistickú útulňu

Obrázok k článku

Na projekt Zbojníckym chodníkom získalo mesto Hriňová grant z Nadácie Ekopolis.
Uchovať pamiatku tradičnej ľudovej architektúry a zároveň podporiť rozvoj turizmu v Podpoľaní chce mesto Hriňová rekonštrukciou chátrajúcej bývalej pastierskej koliby v lokalite Javorinka na turistickú útulňu. Na tento projekt nazvaný Zbojníckym chodníkom získalo grant dvetisíc eur z grantového programu Zelené oázy Nadácie Ekopolis, ukončený má byť do septembra.

„Staré pastierske koliby, ktoré tu máme po lazoch a sú zaujímavým architektonickým javom, pomaly miznú. Chceme jednu z nich zachrániť a hoci už nikdy nebude slúžiť pastierom, našli sme jej novú funkciu a urobíme z nej turistickú útulňu. Nepôjde o nič extra, vnútri budú drevené lavice na prespatie a tiež skrinka s informáciami o miestnej pastierskej kultúre a zbojníctve a pred kolibou posedenie,“ povedal pre agentúru SITA Michal Machava z projektového oddelenia hriňovskej radnice. Na rekonštrukcii koliby chce mesto spolupracovať s dobrovoľníkmi a občianskymi združeniami, organizovať bude štyri až päť brigád. Prvá je naplánovaná na 23. apríla, opravovať sa má najprv strecha koliby.

Kamennú kolibu so šindľovou strechou na južnom bočnom hrebeni Zadnej Poľany Javorinka si mesto Hriňová zobralo do dlhodobého prenájmu od súkromného vlastníka za symbolické nájomné. V budúcnosti by chcelo opraviť aj ďalšie, závisieť to bude od dohôd s vlastníkmi. „Boli by sme radi, keby sme boli vzorom aj pre iné obce v okolí, kde majú staré pastierske koliby. Tieto unikátne prvky Podpoľania by sme mali zachovať,“ dodal Machava.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.