Známy Goyov obraz údajne namaľoval jeho učeň

Jeden z najznámejších obrazov španielskeho maliara Francisca Goyu s názvom Colossus je podľa expertov madridského múzea Prado prácou niekoho iného. Portrét zobrazujúci nahnevaného obra nad údolím, ktorým utekajú ľudia a zvieratá, je podľa všetkého alegóriou na španielsky odpor voči Napoleonovým vojskám počas vojny v rokoch 1808 až 1814. Experti sa domnievajú, že autorom maľby je v skutočnosti Goyov učeň Asensi Julia. Prvé pochybnosti sa objavili už v roku 1991, keď sa experti rozhodli pred výstavou portrét analyzovať. Objavili na ňom viaceré nezrovnalosti nezhodujúce sa s Goyovým výtvarným štýlom. “Goya vždy dokreslí svoje postavy do detailov, ale v tomto prípade chýbajú napríklad kopytá koní, býkov a somárov. S jeho tradičným štýlom sa nezhoduje viacero aspektov tejto práce,” uviedla Manuela Mena, ktorá má na starosti Goyove práce.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

V New Yorku vydražia portrét zosnulého Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval Andy Warhol. Ešte predtým ho však vystavia v londýnskom British Music Experience v O2 Arene, kde mal Jackson v júli odštartovať sériu 50 comebackových koncertov. “Tento portrét Andyho Warhola spája nesporného Kráľa Pop Artu s nesporným Kráľom Popu,” uviedla v mene predávajúceho Janet Lehr. Ako dodala, portrét vznikol “na vrchole ich kariér a je oslavou dvoch úžasných talentov v dejinách globálnej kultúry”.

V Ríme možno našli dosiaľ neznámu maľbu od Caravaggia

V Ríme objavili maľbu, ktorá je možno dielom barokového majstra Caravaggia. Vatikánsky denník L’Osservatore Romano o tom informoval práve v dňoch, keď si svet pripomína 400. výročie úmrtia Caravaggia. Caravaggiovo autorstvo diela Martirio di san Lorenzo, momentálne vo vlastníctve jezuitov v Ríme, síce ešte nie je potvrdené, no odborníci tvrdia, že sa na jeho ostatné maľby veľmi podobá. S istotou to bude možné povedať až po analýzach. Popredný odborník na tohto maliara Maurizio Marini však uviedol, že štylistické podobnosti v tomto diele a ostatných Caravaggiových maľbách sú nepresvedčivé. Dodal, že správy o nových Caravaggiových prácach sa objavujú často, no málokedy sa potvrdia. “V istých obdobiach, ako napríklad počas Caravaggiových výročí, nie je prekvapujúce, že sa objaví veľa malieb, údajne Caravaggiových prác,” povedal pre agentúru AP Marini.