Zmizli storočné kríže!

SENNÉ, 15. 06. 2004 – Vylámané kríže a vyvrátené kamene z hrobov – to je výsledok vyčíňania zlodejov na cintoríne v Sennom, okres Michalovce. Zmizlo odtiaľ 18 liatinových krížov. Ich hodnota je obrovská. Každý z nich mal minimálne 100 rokov. Kríže však neskončili v zberných surovinách. Poputujú ďalej.
“Máme podozrenie, že krádež riadil niekto z Michaloviec. Osobne prišiel do dediny a ukradnuté kríže od zlodejov odkúpil. Bola to krádež na objednávku,” konštatuje starosta Senného Peter Saboslai a dodáva: “Máme informácie, že kríže poputujú do Holandska, tam ich zrenovujú a nakoniec majú skončiť v Kanade.”

Liatinové, takmer 15-kilové kríže vylámali zlodeji v priebehu troch nocí. Kríž nadlomili a kameň, na ktorom bol pripevnený, vybrali zo zeme a obrátili. “Kradli výlučne jeden typ krížov,” dodáva starosta. Hodnota ukradnutých krížov s historickou hodnotou je nevyčísliteľná. Pozostalí sú zúfalí. Ich predkom nedajú pokoj ani po smrti. Teraz musia ich pomníky opraviť. Rozhodne však nebudú už kupovať kovové kríže.

Zdroj: Nový Čas, http://www.bleskovky.sk/?cid=22223&sid=26

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Expozícia drevených náhrobných krížov v Detve

24. novembra 2000
Viacročné úsilie na záchranu ojedinelých krížov zavŕšilo otvorenie trvalej expozície pod názvom Kultúrna pamiatka – detvianske drevené náhrobné kríže v Detve. Pod holým nebom na miestnom cintoríne pod Kalváriou je zatiaľ osadených 15 obnovených krížov, ktoré sú charakteristické práve pre tento región.

Šarišské múzeum | 8-2003

Skanzen:
10.8.2003 14.00, Hornošarišská nedeľa, IV. ročník, miesto: exteriér skanzenu Bardejovské Kúpele
ukážky tradičných tancov, zvykov, spevov v podaní DFS z okolia Bardejova
Info: Mgr. V. Koščová
T.: 472 2009