Zlodeji ťahali peniaze zo schránky špajdľami

MARTIN – Dômyselný trik si vymysleli zlodeji, ktorí vyťahovali bankovky zo schránky na celonárodnú zbierku na záchranu Národného domu v Martine. Drevené špajdle obalili obojstrannou lepiacou páskou a vsunuli ich do úzkeho otvoru.„Prišiel som na to náhodou. Prispel som sumou tisíc korún a pri spočítavaní tam žiadna tisícka nebola,“ hovorí primátor Martina Stanislav Bernát. Schránku potom presunuli z verejného priestranstva vo vestibule mestského úradu k informátorkám na vrátnici.Celonárodná zbierka sa končí tento mesiac a vyzbieraná suma je napriek kampani vo viacerých médiách pomerne nízka. Spolu sa zatiaľ zozbierali dva milióny 168-tisíc korún. Vedenie mesta je sklamané. Podľa Bernáta to odráža obraz dnešného obdobia.Po odpočítaní nákladov na propagáciu venuje mesto sumu okolo dvoch miliónov Divadlu SNP, ktoré v Národnom dome sídli. Peniaze budú viazané na obnovu tejto kultúrnej pamiatky, ktorej projekt spracoval architekt Blažej Bulla a do užívania verejnosti cenný objekt odovzdali v roku 1890.Budova je už niekoľko rokov vo veľmi zlom stave a vyžaduje si komplexnú obnovu. Spod ministerstva kultúry prešlo divadlo pod Krajský úrad v Žiline, ktorý je jeho zriaďovateľom. Už v predchádzajúcich rokoch hľadalo mesto pomoc v parlamente a u všetkých doterajších ministrov kultúry, celková oprava budovy sa však doteraz nezačala.V histórii divadla sa uskutočnili dve väčšie rekonštrukcie – počas jednej z nich pristavali modernú časť divadelného štúdia. Existovalo viac projektov na záchranu pamiatky, ani jeden z nich sa doteraz neujal. Podľa primátora by sa niektoré z nich dali využiť nanovo, ak by sa zosúladili s platnými zákonmi. Podľa väčšiny odhadov by rekonštrukcia mala stáť približne 50 miliónov korún, prípadne menej.KVETA FAJČÍKOVÁ


Zdroj: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Žiadajú novelizovať zákon o Martine

MARTIN – Zákon o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov, ktorý prijala Národná rada v roku 1994, nespĺňa svoj účel a treba ho novelizovať. Rada národnej kultúry, ktorá je poradným orgánom mestského zastupiteľstva v Martine, spolu s mestom vypracovala návrh novelizácie zákona, ktorý by v praxi napĺňal jeho myšlienku – prebudovanie mesta na centrum národnej kultúry.

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.