Žilina: Výstavba Auparku sa možno zastaví

Výstavba Auparku na Štúrovom námestí v Žiline sa možno zastaví. Mesto Žilina dnes vydalo rozhodnutie o zastavení stavebných prác. “Toto rozhodnutie dnes doručili spoločnosti Aupark Holding, pričom sú určené dva dni na zastavenie všetkých prác,” konštatoval hovorca Žiliny Martin Barčík. Výstavba Auparku je v plnom prúde aj napriek tomu, že vlani v auguste ju predbežným opatrením zastavil Krajský súd v Žiline. “Stavbu uskutočňuje naďalej spoločnosť Aupark Holding, ktorá tvrdí, že sa na ňu rozhodnutie súdu nevzťahuje,” doplnil Barčík. Spoločnosť však podľa neho riadne nepreukázala stavebnému úradu svoje oprávnenie ako stavebníka. “Naša spoločnosť vždy rešpektuje všetky právoplatné úradné rozhodnutia, budeme preto postupovať v zmysle doručeného rozhodnutia,” reagovala Želmíra Rácová, hovorkyňa developera stavby – HB Reavis Group. Podľa ich právnikov ide o ďalšiu trestnú činnosť a obštrukcie mesta. “Domnievajú sa tiež, že rozhodnutie sa nezakladá na pravdivých faktoch,” dodala.

Uznesenie krajského súdu o zastavení výstavby Auparku na Štúrovom námestí nadobudlo právoplatnosť 27. augusta minulého roka, na stavenisku však stále vládol čulý stavebný ruch. Stavať by sa pritom nemalo až do ukončenia súdneho sporu s mestom Žilina. Primátor Ivan Harman totiž inicioval žalobu na súd o určenie neplatnosti predaja Štúrovho námestia na výstavbu centra, ktoré predal jeho predchodca Ján Slota .

Investor trvá na tom, že neporušuje zákon, pretože predbežné opatrenie bolo adresované spoločnosti Aupark Žilina, ale stavebníkom je Aupark Holding.

Obchodno-zábavné centrum sa začalo stavať 3. júla minulého roka, výstavba by mala trvať približne dva roky. Stavebné náklady predstavujú dve miliardy korún. Prenajímateľná plocha bude približne 20-tisíc metrov štvorcových, tvoriť ju budú obchody, reštaurácie, kaviarne, prevádzky na šport i oddych či bankové pobočky. Aupark by mal vytvoriť 500 pracovných miest.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

Odpovede

  1. Žilina: Výstavba Auparku sa možno zastaví

    Najvyšší súd zrušil územné rozhodnutie Auparku
    Investor HB Reavis Slovakia, ktorý plánoval zábavno-obchodné centrum otvoriť už na jar, bude teraz musieť opätovne žiadať o povolenia k výstavbe. Po neúspešnej žalobe na krajskom súde sa majitelia susediaceho hotela Slovakia obrátili na Najvyšší súd SR.

    BRATISLAVA/ŽILINA 17. decembra (SITA) – Najvyšší súd dnes zrušil územné rozhodnutie už takmer hotového obchodno-zábavného centra Aupark v Žiline. Po neúspešnej žalobe na krajskom súde sa majitelia susediaceho hotela Slovakia obrátili na Najvyšší súd SR. Ako pre agentúru SITA uviedol právny zástupca hotela Slovakia Marek Benedik, investor Auparku bude teraz musieť opätovne žiadať o územné rozhodnutie na krajskom stavebnom úrade. Ak úrad žiadosť zamietne, bude musieť zrušiť aj stále platné stavebné povolenie. Základom pre vydanie stavebného povolenia je totiž územné rozhodnutie. Následkom takéhoto rozhodnutia by podľa názoru Benedika muselo dôjsť k odstráneniu stavby v súlade so stavebným zákonom. Takmer 40-stranová žaloba sa podľa Benedika opiera o fakt, že vydané rozhodnutie je nezrozumiteľné a nepreskúmateľné. Pri rozhodovaní tiež došlo k viacerým závažným procesným chybám, navyše rozhodnutia sú v rozpore s platným územným plánom Žiliny. Ten totiž neumožňuje umiestnenie takejto stavby na Štúrovom námestí.

    Investor HB Reavis Slovakia plánoval zábavno-obchodné centrum otvoriť už najbližšiu jar. S výstavbou začali v júli 2007 na bývalom Námestí Ľudovíta Štúra, odvtedy sa s investorom súdilo aj mesto, to však nepochodilo. Mesto podalo žalobu na súd o určenie neplatnosti zmluvy, ktorou bývalé vedenie Jána Slotu predalo Štúrové námestie. Okresný súd v tejto veci rozhodol v prospech Auparku.

  2. Celý priestor na snímke (z

    Celý priestor na snímke (z roku 1965, s práve dostavaným Domom odborov) zaberá pred pol rokom dostavaný Aupark. V 80-tych rokoch tam už bol na blízkej polovici solídny park so štíhlymi topoľmi a smutnými vŕbami. Vo vzdialenejšej polovici bola spevnená plocha z cestných panelov (vtedajšieho štandardu 2×3 m). Na rozhraní parku a tejto plochy stála obrovská busta Lenina (hlava veľkosti malého hydroglóbusu). Znie to dnes neuveriteľne, ale v rokoch 1975-89 pred Lenina napochodovali (takmer) všetci inžinieri z VŠD, ktorí si v kinosále náprotivného Domu odborov pred pár minútami prevzali pri promócii diplomy. Rodičia s kyticami chvíľu postáli, kým sa duševný kontakt Lenina s ich  (minimálne 24-ročnými) deťmi zrealizoval. V 90-tych rokoch sa okolo parku nedalo večer ísť, porast parku ukryl polovicu hávede Žiliny (druhá polovica bola v Sedláčkovom parku). Ale cez deň som tam rád sedával, potreboval som prelistovať časopis či noviny. Lenina vystriedal po roku 1989 Ľudovít Štúr. Ani neviem, kde tie sochy sú.

    Ten prúd ľudí na fotke dnes prejde v celej tej dĺžke priestoru cez Aupark. Ja som z tej jeho mohutnosti ešte stále príjemne “vygúlený”. Prechádzam sa ako po námestí, sedím pri káve pod umelou oblohou, a neodídem bez knižky z tam najväčšieho kníhkupectva v Žiline. Auto je zadarmo v suchu podzemného parkoviska. Neviem, ako iní, ale ja som na mieste s kedysi nemožným patogénnym priestorom -šťastný. 

Comments are closed.