Židovský cintorín vo Vranove stále poškodzujú vandali

VRANOV NAD TOPĽOU – Sedem náhrobných kameňov sa stalo v uplynulých dňoch terčom vyčíňania neznámych vandalov na židovskom cintoríne vo Vranove nad Topľou. Spôsobená škoda presiahla 30-tisíc korún.Náhrobné kamene pribudli k už asi päťdesiatim vyvráteným, porozbíjaným a zničeným pomníkom, ktoré sa nachádzajú v objekte cintorína s plochou 2,5 hektára. Aj keď je cintorín kultúrnou pamiatkou s vyše 200-ročnými hrobmi, celý jeho areál chátra.Na jeho úpravu dostáva správca cintorína od Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Banskej Bystrici ročne 15-tisíc korún. Tie sú určené na bežnú údržbu. Správca je presvedčený, že ide „o antisemitské kúsky vandalov, ktorých nezastaví ani pieta“. Zaráža ho aj nezáujem mesta o udržiavanie cintorína, aj napriek tomu, že vlastní polovicu areálu. „Pred dvoma rokmi mestská samospráva síce oplotila časť miesta večného odpočinku, odvtedy však nepohla ani rukou,“ povedal správca.Podľa neho v súčasnosti dávajú dve žijúce vranovské židovské rodiny pre spustnutosť cintorína pochovávať svojich príbuzných na cintoríne v Michalovciach.


Zdroj: www.sme.sk /05-06-2001/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Problém Národného cintorína sa pohol dopredu – Leto 2001

MARTIN – Po viac ako ročnej prestávke začne v krátkom čase pracovať komisia pre správu Národného cintorína. Ako nás informoval zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej národnej knižnice Milan Rakús, v kompetencii komisie bude okrem iného prerokúvať a posudzovať žiadosti o pridelenie hrobového alebo urnového miesta významným osobnostiam.

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.