Židovský cintorín v Nitre kompletne rekonštruujú

Obrázok k článku

Starý Židovský cintorín v Nitre čaká kompletná obnova. Do jeho rekonštrukcie sa pustila Židovská náboženská obec v Nitre, ktorá má dnes 51 členov. Dlhé roky Židovský cintorín chátral, desiatky náhrobných kameňov je zvalených, množstvo hrobov časom zaniklo. Rekonštrukcia potrvá minimálne do konca roka 2013, v závislosti od finančných prostriedkov. Ako povedal pre agentúru SITA predseda Židovskej náboženskej obce v Nitre Peter Schwarcz, na obnovu cintorína prispieva už tri roky aj mesto Nitra. V roku 2009 vyčlenilo 11 000 eur, vlani 10 000 eur a tento rok 4 000 eur. „Prvý rok sme dotáciu použili na kompletné vyčistenie cintorína. Vlani sa nám podarilo postaviť 250 zvalených náhrobných kameňov, tento rok chceme v tejto činnosti pokračovať,“ povedal Schwarcz. Z iných získaných zdrojov náboženská obec zrekonštruovala Dom smútku.

Židovský cintorín v Nitre sa rozkladá na ploche približne šiestich hektárov. Nachádza sa tu približne 5 000 hrobov, najstaršie majú až 260 rokov. Na náhrobných kameňoch sa zachovali hebrejské, nemecké, maďarské a slovenské texty, ktoré rozprávajú o životnej púti pochovaných. Niektoré nápisy sú už nečitateľné, mnohé by bolo treba odborne zreštaurovať. „To už je nesplniteľný cieľ, pretože tu nie je nikto taký, kto by to dokázal urobiť. Málokto už vie dnes čítať po hebrejsky,“ podotkol Schwarcz. Konečnú tvár pomôžu cintorínu dať študenti katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Vypracovali spolu 16 projektov, ktoré riešia drobnú architektúru – mobiliár, dlažby, zeleň, sadové úpravy. „Mnohé sú veľmi zaujímavé. Každý z návrhov však obsahuje aj úpravy, ktoré sú neprijateľné z hľadiska židovských zvykov, budeme preto musieť výsledný projekt poskladať z viacerých návrhov,“ skonštatoval Schwarcz.

Židovský cintorín má dve časti. Staršia, ortodoxná, bola založená okolo roku 1750, neologická pribudla v roku 1860. Pochované sú tu viaceré významné osobnosti, medzi nimi „zázračný“ rabín Ezechiel Baneth – liečiteľ, učenec a filozof, známy aj za hranicami monarchie. Zomrel v povesti svätca v roku 1854 a jeho hrobka sa stala pútnickým miestom. Navštevujú ju Židia z celého sveta. Renovácie sa dočká tento rok. Na cintoríne je pochovaný aj známy nitriansky filantrop Jozef Engel. Bol bohatým obchodníkom. Na svojich predkov si do Nitry chodievajú zaspomínať aj ľudia zo zahraničia, najmä z Izraela. Hroby však musia hľadať, pretože neexistuje plán toho, kto je kde pochovaný. Na cintoríne sa pochováva aj dnes. „V židovskej tradícii nie je zvykom tak často navštevovať hroby, ako je tomu u kresťanov. Na hroby kladieme namiesto kvetov kamienky,“ povedala Katarína Potoková zo Židovskej náboženskej obce. Pre verejnosť je cintorín otvorený každý štvrtok a nedeľu od 8:00 do 15:00.

Židovská náboženská obec v Nitre vznikla v roku 1750. Z tohto mesta pochádza aj najstaršia zmienka o židovskej osade na Slovensku. Už tzv. Zoborská listina z roku 1113 spomína Mons Judeorum, čiže Židovský vrch. V rokoch 1942 až 1945 bolo z Nitry sa okolia deportovaných okolo 6000 obyvateľov do koncentračných táborov. Ich pamiatku pripomína pamätník na cintoríne, pri ktorom sa bude 29. mája konať smútočná tryzna.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Pan Schwartz, skusili ste

    Pan Schwartz, skusili ste hladat religionistu na vylustenie hebrejskych napisov na nahrobnikoch? Ja by som Vam odporucal katedru porovnavacej religinistiky na FF UK v Bratislave.

    Vela uspechov zelam!

  2. Dobry den pan Schwarcz,ako

    Dobry den pan Schwarcz,ako Typ v Mikulove v na Morave je najvacsi zidovsky cintorin,su tam zaujimave nahrobne kamene,Rabinov,symboliky pripajam jeden ktory vedel liecit rukami ,mozno ziskate niake odporucania ?

Comments are closed.