Židovský cintorín rekonštruujú, obnovili pamätník holokaustu

Obrázok k článku

Židovský cintorín v Nitre prechádza obnovou. Od roku 2009 ho rekonštruuje Židovská náboženská obec v Nitre. Tento rok sa jej podarilo zrenovovať pamätník obetiam holokaustu, ktorý bol vo veľmi zlom stave. Má zhruba 50 rokov. „Mali sme obavy, že sa postupom času zničí poveternostnými vplyvmi. Desaťročia nebol žiadnym spôsobom ošetrovaný,“ povedal pre agentúru SITA predseda Židovskej náboženskej obce v Nitre Peter Schwarcz. Náklady dosiahli 11-tisíc eur, z toho väčšinu financovala náboženská obec a menší príspevok poskytla Rada na odškodnenie obetí holokaustu. Na pamätníku sú vyryté mená tých, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny. Ako podotkol Schwarcz, niektoré mená, samozrejme, chýbajú, pretože v Nitre žilo pred vojnou až 6000 Židov a neexistujú žiadne presné zoznamy odvlečených a tých, čo sa vrátili. „Nám sa podarilo úplnou náhodou nájsť zošit, kde je zoznam ľudí, ktorí sa po vojne vrátili a prihlásili sa v Židovskej náboženskej obci v Nitre. Je tam asi 860 mien, ale sú tam aj takí, ktorí neboli občanmi Nitry, len sa sem prihlásili,“ povedal Schwarcz.

 

Židovský cintorín v Nitre je národnou kultúrnou pamiatkou. Rozkladá sa na ploche šiestich hektárov. Nachádza sa tu približne 5000 hrobov, najstaršie majú až 260 rokov. Na náhrobných kameňoch sa zachovali hebrejské, nemecké, maďarské a slovenské texty, ktoré rozprávajú o životnej púti pochovaných. Cintorín roky chátral. Bol zarastený burinou, vznikali tu skládky odpadu, mnoho náhrobných kameňov popadalo. Na obnovu pamiatky prispelo v rokoch 2009, 2010 a 2011 mesto Nitra. „Každým rokom sa príspevok znižoval a na tento rok sme už, žiaľ, dotáciu nedostali. Chceme ale mesto požiadať o finančný príspevok aj na budúci rok,“ hovorí Schwarcz. Narovnať ešte treba niektoré staré náhrobné kamene a vyriešiť otázku zelene na cintoríne. V súčasnosti tu trávu a burinu chemicky striekajú. Je to finančne najvýhodnejšie riešenie, na pravidelné kosby rozsiahleho cintorína náboženská obec nemá financie.

Cintorín má dve časti. Staršia, ortodoxná, bola založená okolo roku 1750, neologická pribudla v roku 1860. Pochované sú tu viaceré významné osobnosti, medzi nimi „zázračný“ rabín Ezechiel Baneth – liečiteľ, učenec a filozof, známy aj za hranicami monarchie. Zomrel v povesti svätca v roku 1854 a jeho hrob sa stal pútnickým miestom. Budúci rok ho čaká rekonštrukcia. „Oslovil som už viacerých kamenárov, ale nikto sa nechcel do toho pustiť, pretože hrob je veľmi starý. Každý sa bojí, že keď sa toho kameňa dotkne, rozsype sa na kúsky,“ podotkol Schwarcz.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články