Ženy z rodu Pálffy vyrozprávajú svoje osudy na Červenom Kameni

Červený kameň, chrlič v podobe dračej hlavy

Nepoznanú minulosť šľachticov je možné odhaliť počas nočných prehliadok na hrade Červený Kameň. Podujatie Ženy z rodu Pálffy pokračuje 2. júla a 23. júla a potom aj 13. augusta a 3. septembra. Počas štyroch letných večerov sa veľký hrad v Malých Karpatoch, ktorý sa týči nad obcou Častá (okres Pezinok) vráti do obdobia 16. až 20. storočia, kedy ho obývali nežnejšie polovičky Pálffyovcov, agentúru SITA o tom informoval Michal Lukáč zo Slovenského národného múzea – Múzea Červený Kameň.

Podujatie je situované do čias marcových dní roka 1945, keď Červená armáda postupovala smerom na západ krajiny. Sprevádzať ním bude posledný majiteľ hradu Karol Pálffy, ktorý prostredníctvom rodinného denníka predstaví viac než 350-ročnú históriu svojich slávnych predkov, predovšetkým však žien jeho rodu. V jednotlivých hradných sálach sa návštevníci zoznámia sa s najkrajšou ženou Červeného Kameňa – Evou Zuzanou Pucheimovou, ktorej obavy o jediného syna a túžba po ďalšom potomkovi nedávali spávať šľachtickému rodu. Pomocou divadelného stvárnenia dramatických pasáži sa dozvedia o nekompromisných rekatolizačných činoch Františky Khuenovej voči protestantom, ale i o starostiach Márie Magdalény Fuggerovej s vedením panstva. O rozčarovaní zo zániku monarchie i priebehu pozemkovej reformy porozprávajú Vojtech a Blanka Pálffyovci a tajomstvo o vojenskej stratégii habsburskej monarchie prezradí svojej vernej dôvernícke Eleonóre Kaunitzovej jej veličenstvo Mária Terézia. Okrem toho, hrané prehliadky so scénkami poodhalia život hradného služobníctva, poukážu na zármutok Antónie Kolowratovej i priblížia ťažké chvíle Lucie Wilczekovej, ktorá v dôsledku približujúceho sa frontu musela zanechať svoj majetok napospas osudu.

Inscenované dobové prehliadky Ženy z rodu Pálffy sa v SNM – Múzeu Červený Kameň uskutočnia 2. a 23. júla, 13. augusta a 3. septembra, vždy každých 30 minút od 18:30 vrátane. Viac informácií možno nájsť na http://www.hradcervenykamen.sk alebo na http://www.snm.sk.

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná-vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky, Zápoľskí alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť – bezpečný sklad tovarov, s ktorými obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali.

História múzea na hrade Červený Kameň sa začala písať po odchode posledného vlastníka do zahraničia. Karol Pálffy hrad opustil v marci 1945, kedy pred príchodom Červenej armády odišiel do Rakúska. Od roku 1948 sa na hrade začali zhromažďovať umelecké predmety z 31 zámockých objektov a dvoch kláštorov. Hrad bol verejnosti sprístupnený ako múzeum 22. októbra 1949. Zhoršujúca sa statika hradu si v rokoch 1976 až 1998 vyžiadala generálnu budovy aj areálu. Od roku 1979 je SNM-Múzeum Červený Kameň súčasťou Slovenského národného múzea a špecializuje sa na kultúru bývania šľachty. Zoznámiť sa s nimi až do septembra dá denne od 9:00 do 17:00.

Hrad sa volá “Červený” pretože pôvodný kameň kopca – kvarcit, na ktorom ho postavili má červenú farbu. Je použitý na viacerých miestach hradu. Zaujímavosťou hradu je napríklad najväčší koberec s plochou 44,12 m2, čo je plocha priemerného dvojizbového bytu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Ženy z rodu Pálffy 3.

    Ženy z rodu Pálffy 3. september 2011

    Pre krásne šaty, pre drahé šperky ešte nebola ženou. Po nútenom vydaji, po preplakaných nociach ešte nezostala nemou. Ani za studeným kameňom, ani v objatí s múrmi ešte nestvrdlo jej srdce…

    Len žena je paňou príbehu, čo muž rozpráva. Žena ho žije, žena ho plače, žena príbeh pretvára. Ona stojí a prosí za život, ktorý číta z oltára. Pokiaľ žije meno človeka, žije človek sám. Nedajme umrieť dávnym postavám…

    Takýto nepoznaný príbeh plynúci stáročiami zostával dlho skrytý pred zrakmi dnešných návštevníkov v priestoroch honosného sídla šľachticov. Pod názvom Ženy z rodu Pálffy pokračuje v II. časti hraných nočných prehliadok na hrade Červený Kameň 3. septembra 2011 od 18.30 každých tridsať minút. Vznešené dámy z rodu Pálffyovcov sa stanú jeho hlavnými hrdinkami.

Comments are closed.