Zemetrasenie v Iráne zničilo historickú časť mesta Bam

Obnova.sk Foto

Mohutné zemetrasenie zasiahlo 26. 12. 2003 ráno juhovýchod Iránu. Najviac postihnutým je mesto Bam. Zemetrasenie si vyžiadalo tisícky obetí, zničilo minimálne 60 % mesta a až 80% budov jeho historickej časti – svetoznámej pevnosti Arg-e-Bam, ktorej pôvod sa datuje do obdobia asi pred 2000 rokmi.

Obnova.sk Foto

Po prvom otrase, ktorý prekvapil ľudí v spánku o 5.28 h miestneho času, nasledovalo niekoľko ďalších. Všetky z nich mali silu prevyšujúcu päť stupňov Richterovej stupnice.
Údaje o sile zemetrasenia sa rôznia. Podľa teheránskeho Inštitútu pre geofyziku malo zemetrasenie 6,3 stupňa Richterovej škály. Geológovia z francúzskeho Štrasburgu uvádzajú hodnotu 6,6 stupňa Richterovej stupnice a americkí seizmológovia až 6,7 stupňa.

Bam leží asi 1000 kilometrov južne od Teheránu. Pred piatkovou prírodnou pohromou v ňom žilo 80.000 – 100.000 obyvateľov. Mesto bolo obľúbenou turistickou destináciou. Má bohatú históriu siahajúcu až do čias Hodvábnej cesty, keď bolo jednou zo zastávok obchodníkov a pútnikov na ceste medzi Čínou a Európou. Historická časť mesta – pevnosť Arg-e-Bam, postavená z nepálených tehál, patrila k najväčším turistickým lákadlám Iránu.

Obnova.sk Foto

Obnova.sk Foto

V dobe najväčšieho rozkvetu, za Safavidskej dynastie (1501 -1736), malo mesto Bam 9.000 až 13.000 obyvateľov, plochu šesť štvorcových kilometrov a opevnenie s 38 vežami. Jeho význam upadol po afgánskej invázii r. 1722. Poslední obyvatelia ho opustili asi pred 150 rokmi. Pevnosť bola ešte do roku 1932 využitá ako kasárne. V roku 1953 sa začalo s obnovou pamiatok.

Obnova.sk Foto

Iránsky prezident Muhammad Chatámí, ktorý včera, 29. 12. 2003, pricestoval do zdevastovaného mesta Bam, dnes prevzal kontrolu nad zemetrasením postihnutou oblasťou na juhovýchode krajiny. Prisľúbil, že mesto Bam bude v priebehu dvoch rokov znovu vybudované. “Treba, aby sa Bam znovu objavil na mape Iránu,” povedal Chatámí na stretnutí s členmi svojej vlády, poslancami a miestnymi predstaviteľmi na letisku v Bame.

Pre www.obnova.sk spracoval Pavel Fabian

Mapka: http://news.bbc.co.uk/

Fotografie: http://www.iranchamber.com/

Plán mesta: http://activistchat.com/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články