Železničnú stanicu v Starom Smokovci do leta zrekonštruujú

Do 6. júna chcú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ukončiť komplexnú rekonštrukciu nástupíšť na železničnej stanici v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. “Termín výstavby bol zvolený tak, aby turisti počas letnej sezóny neboli obmedzovaní stavebnou činnosťou v tejto železničnej stanici,” informovala agentúru SITA Dana Filová z odboru komunikácie ŽSR. Výluky, počas ktorých premáva náhradná autobusová doprava, využívajú železničiari aj na pravidelnú jarnú údržbu trate Tatranských elektrických železníc. Súčasťou rekonštrukcie nástupíšť je úprava železničného zvršku, vonkajšieho osvetlenia a úprava trakčného vedenia s prekládkou káblov. Celkové náklady na rekonštrukciu nástupíšť predstavujú 12,762 mil. Sk. Prvú etapu rekonštrukcie urobili železnice už v roku 2003, keď vybudovali nové nástupište pri vypravovacej budove v Starom Smokovci. “Od tejto stavby očakávame hlavne zvýšenie kultúry cestovania,” uviedla D. Filová. V rámci rekonštrukcie sa odstránia poškodené nástupištia s asfaltovým povrchom, ktoré nahradia nástupištia z prefabrikátov s vydláždeným povrchom. Nové osvetlenie bude pripevnené na stožiaroch trakčného vedenia, čím sa odstránia prekážky z koľajiska. Posunie sa aj jedna z výhybiek smerom na Tatranskú Lomnicu.

Rekonštrukcia stanice v Starom Smokovci je súčasťou príprav na oslavy 100. výročia Tatranských elektrických železníc a Pozemnej lanovej dráhy zo Starého Smokovca na Hrebienok, ktoré sa uskutočnia na jeseň.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Fotografie a koláže

Do našich veľhôr, Vysokých Tatier, prichádzajú ľudia predovšetkým za krásou štítov, dolín, plies, pestrofarebnej kveteny. Pri zhoršení počasia hľadajú náhradný kultúrny, spoločenský či športový program. Toho v našich veľhorách, žiaľ, nebýva nazvyš…