Zdigitalizujú kompletné písomnosti Winstona Churchilla

Kompletný archív písomností Winstona Churchilla sprístupnia za poplatok v elektronickej podobe na webe. Verejnosť bude mať prístup ku viac ako miliónu strán dokumentov vrátane jeho súkromných listov a poznámok. Archív, ktorý je v súčasnosti uložený v 2500 škatuliach, bude prístupný online od roku 2012. Na verejnosť sa tak dostane aj prvá verzia Churchillovho slávneho prejavu z júna 1940 či román Savrola, ktorý napísal ako 23-ročný. Čitatelia a čitateľky si budú môcť prečítať aj Winstonovu korešpondenciu so sufražetkou Sylviou Pankhurst. Životopisec Winstona Churchilla, Sir Martin Gilbert, označil zbierku za “Aladinovu jaskyňu historických pokladov”. “Silne podporujem tento projekt, ktorý všetkým sprístupní písomnosti a korešpondenciu Sira Winstona Churchilla,” dodal.


O zverejnení Churchillových písomností informovali dnes, v deň, keď je v Norfolku naplánovaná dražba kurióznejšieho predmetu súvisiaceho s týmto politikom – časť umelého chrupu, ktorý mu vyrobili na mieru.


Informácie zverejnili webové stránky www.bbc.co.uk a www.nytimes.com.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vznikol centrálny portál pre neziskový sektor

Neziskový sektor má od stredy 6. októbra 2010 centrálny internetový portál. Vytvorila ho Centrálna nezisková spoločnosť a 1. Slovenské neziskové centrum. Podľa tvorcov portálu jeho vytvorením na Slovensku vznikol priestor, kde bude “maximum dobrých myšlienok”, ktoré môže neziskový sektor zužitkovať.